SPORTURI  »  BASCHET  »  ÎMPRUMUT

Crescut la Partizan Belgrad, un junior român a fost împrumutat la echipa care este „fabrica de talente” a Europei

Luca Illeș/Foto: euroleague.net
Luca Illeș/Foto: euroleague.net

Articol de - Publicat miercuri, 15 ianuarie 2025 20:44 / Actualizat miercuri, 15 ianuarie 2025 20:46

Luca Illeș (18 ani), unul dintre cei mai promițători juniori români, a semnat un contract pe patru sezoane cu Partizan Belgrad, echipă de Euroligă, și a fost împrumutat la Mega Basket, până la finalul actualului sezon.

În perioada 2014-2024, Mega Basket, un club de baschet din Serbia, s-a dovedit a fi o adevărată „fabrică de talente”, reușind să trimită nu mai puțin de 15 jucători în draftul NBA. Datorită acestei performanțe, echipa din Belgrad este pe primul loc în Europa la numărul de baschetbaliști draftați.

Luca Illeș este campion al Serbiei la U17 și a fost numit MVP-ul turneului final

Începând cu 15 ianuarie, în lotul lui Mega Basket se va afla și un baschetbalist român. Este vorba de Luca Illeș, care a devenit major acum o săptămână, în 8 ianuarie, și care a petrecut ultimii trei ani și jumătate la academia lui Partizan Belgrad.

Originar din Timișoara, Illeș a jucat pentru CSS Bega Timișoara, după care s-a transferat la ACS Transilvania Brașov. În vara anului 2021, juniorul bănățean a făcut un pas important în carieră și a părăsit România, alegând să joace pentru Partizan Belgrad, un club de tradiție din baschetul european.

Illeș s-a adaptat rapid, a învățat limba sârbă și a câștigat tot mai multă încredere, devenind căpitanul echipei de U17 a alb-negrilor. În 2024, Partizan Belgrad a devenit campioană națională U17, iar Luca Illeș, cu medii de 23,7 puncte, 6,3 recuperări, 2,3 pase decisive și 24,3 la eficiență, a fost cel mai bun marcator și MVP-ul turneului final.

Prestațiile solide la nivel de juniori i-au adus lui Illeș oportunitatea mult așteptată de a se antrena în vară cu echipa de seniori a lui Partizan Belgrad, care este antrenată de celebrul Zeljko Obradovic, de 9 ori câștigător al Euroligii.

Luca Illeș, al 4-lea jucător român care evoluează în străinătate

La începutul lui 2025, Luca Illeș a împlinit 18 ani și, drept cadou, a primit un contract pe 4 ani cu Partizan Belgrad. Având în vedere că trupa lui Obradovic este angrenată în Euroligă, conducerea alb-negrilor a decis să îl împrumute pe noul jucător al echipei la Mega Basket.

Concitadina este cunoscută drept o formație ideală pentru tinerii baschetbaliști, care primesc minute de joc atât în liga Serbiei, cât și în Liga Adriatică și au oportunitatea de a se dezvolta într-un mediu competitiv.

Nikola Jokicde trei ori MVP al NBA, este produs de Mega Basket

Așadar, Luca Illeș va debuta la seniori în acest an, devenind al 4-lea baschetbalist român care evoluează, în prezent, în străinătate. Ceilalți 3 sunt Emanuel Cățe (Manresa, Liga ACB – Spania), Denis Bădălău (Trento, Lega A – Italia) și Dragoș Diculescu (Hessing Kangaroos, Pro B – Germania).

Sportivul de 1,97 metri a jucat pentru loturile naționale de juniori ale României, însă, în ultimele veri, a absentat de la acțiunile echipei naționale.

Mă trezesc la 6:45 dimineața pentru că am antrenament la 8. Apoi merg la școală, mă întorc acasă, mănânc și dorm, după care merg la sală și am un nou antrenament. În fiecare zi fac asta, iar meciurile le am sâmbătă și duminică. N-ai timp de distracție, numai de baschet și școală. Asta e rețeta pentru a ajunge acolo sus, la prima echipă. Astea sunt sacrificiile pe care trebuie să le faci

- programul lui Luca Illeș la Partizan Belgrad, conform TVR

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:

Distanța de la care radarele din România înregistrează șoferii vitezomani. Când rămâi fără permis auto

Chinezii atacă piața SUV-urilor din România » Cum arată modelele care vor concura cu Dacia Bigster și Duster


Comentarii (2)
rumunek  •  15 Ianuarie 2025, 22:37

E singura șansă a tinerilor talentați și interesați de baschet, să plece afară cât mai repede. Oriunde, nu doar într-o țară cu tradiție în baschet. Cu excepția Bulgariei, Moldovei și Albaniei, cred că toate țările au măcar un baschetbalist sau o echipă bună la nivel european, prin urmare și un sistem de pregătire. Apăruse acum câțiva ani un alt Luca, Colceag, ajuns prin liga universitară americană, după ce nu a putut juca în fața străinilor Clujului în meciurile cu miză. Păcat, sunt mulți puști care ar juca cu multă plăcere baschet, dar în cloaca internă de interese și cumetrii, e imposibil să se dezvolte. Toată strategia de creștere este lăsată în brațele unor cluburi private, multe dintre ele maxim de sector, care pentru a supraviețui trebuie să prioritizeze veniturile, nu creșterea de viitori sportivi. Prin urmare, copii de părinți gata să plătească pentru poze cu medalii, sunt împinși, în ciuda faptului că nici ei, nici părinții, nu doresc să urmeze o carieră de sportiv, visând doar la a fi manager printr-o corporație sau specialist in IT. Majoritatea renunță pe la 16 ani, pentru a fi îndopați cu meditații și note mari, care să le înlesnească studiile plătite printr-o țară europeană, după conceptul sigur e mai bine acolo și de aia merge toată lumea bună. Sunt și de înțeles, să fi baschetbalist in România nu e o perspectivă prea generoasă nici măcar pentru cei din familiile venituri reduse, care visează eventual la fotbal.

OlteanuMarian  •  15 Ianuarie 2025, 22:20

...articol...bunicel din care desprindem faptul ca baschetul la noi in tara este marginalizat...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează