SPORTURI  »  BASCHET  »  SPECIAL GSP

Povestea campionilor de la "Temerarii", oameni care şi-au învins handicapul prin sport

Articol de - Publicat marti, 18 mai 2010 00:00

"Se schimbă totul, într-o secundă. Nimic nu mai e la fel, nu mai contează ce a fost, doar prezentul şi ce va fi. Se schimbă şi sistemul de valori, totul, nu mai există ce ştiai".

Gabriel Dronca are 41 de ani. Pînă la 24 de ani, fusese un tînăr activ. Făcuse sport, în Deva natală. Lupte, la Clubul Sportiv Şcolar, apoi baschet, în vremea liceului. Şi puţin alpinism. Avea planuri frumoase, cu cerul limită să le oprească.

30 mai 1993. Drumul maşinii în care călătorea, ca pasager, s-a oprit brusc, fără avertisment, în scrîşnet de fiare. Picioarele nu le-a mai putut mişca şi un verdict necruţător l-a ţintuit în scaunul cu rotile.

Sportul l-a salvat. "După accident nu-mi puteam imagina cum va arăta viaţa mea, dar să mă gîndesc că voi putea vreodată să mai practic vreun sport", mărturiseşte Gabi.

Un american le-a deschis drumul
Omul care i-a arătat că "viaţa merge înainte" chiar şi pentru cei condamnaţi în scaunul cu rotile se numeşte Peter Arballo, un american de 71 de ani, rămas imobilizat de la brîu în jos încă de la majorat, în prezent preşedintele Asociaţiei Wheelsport International. La o tabără sportivă organizată în România, i-a arătat direcţia bună lui Gabi şi altor zeci de oameni care îşi pierduseră busola în viaţă. Tenis, baschet, atletism! "Ne-a deschis ochii şi ne-a făcut pur şi simplu să vedem că putem!".

3 titluri de campioni
Pe 5 august 2004, la Arad, s-a născut Clubul Sportiv "Temerarii". Nume în care s-au strîns toate speranţele celor cărora sportul le-a redeschis poarta către lume. În 2007, au cîştigat toate competiţiile de baschet cuprinse în calendarul Federaţiei Române de Sport pentru Persoane cu Handicap (FRSPH). A urmat un 2008 şi mai bun, primul an în care s-a organizat Cupa României la baschet în fotoliu rulant. "A avut şase etape, am cîştigat tot, iar Cupa ne-a înmînat-o doamna Carmen Tocală, preşedintele FR Baschet", povesteşte Gabi, căpitanul echipei. Al treilea titlul consecutiv a venit în 2009.

De ce au ajuns "Temerarii" în căruciorul rulant
Gabriel Dronca (41 de ani)     Accident de maşină
Gelu Vrabie (32 de ani)    Lovit de un cal
Ion Talpă    (29 de ani)    Poliomielită
Ionuţ Chiaburu (31 de ani)    Poliomielită
Emil Grama (57 de ani)    A căzut de pe o schelă 
Cătălin Rădulescu (33 de ani) A căzut dintr-un tei

"Sînt pregătită de orice"
Din 2007, antrenoare este Mădălina Pălie (23 de ani). A făcut judo, e vicecampioană naţională şi are o salbă de medalii, de la turnee internaţionale. Ea este sănătoasă, dar ştie bine prin ce trec sportivii ei. Tatăl Mădălinei se află în aceeaşi stare, e imobilizat înntr-un cărucior. Uneori se aşază în scaun şi joacă şi ea. O lecţie de viaţă. "Dacă mi s-ar întîmpla orice, sunt pregătită. Să ştii că poţi să mergi, să alergi, apoi se opreşte totul, îţi provoacă un şoc. Contează cum treci peste", punctează Mădălina, masterandă la Sport Adaptat.

"Sportul e şi un fel de kinetoterapie. Cine mai are grijă de corpul tău, dacă tu nu ai? Aşa ar trebui să gîndească toţi"
Mădălina Pălie

Cum se joacă?
Baschetul în fotoliu rulant are aceleaşi reguli şi se joacă pe teren normal ca şi baschetul obişnuit. "Paşi" înseamnă cînd un jucător împinge scaunul de mai mult de două ori fără să paseze sau să arunce la coş. "Efortul depus e însă mult mai mare. Împingi greutatea ta, dar controlezi şi mingea. Se fac unele scheme la antrenamente, dar la meciuri uneori se joacă haotic. Unde e mingea, acolo sînt toţi", povesteşte Mădălina.

Întîlnire cu Harlem!
20 martie 2008 e o zi pe care nici un component al Temerarilor arădeni n-o poate uita. Au fost invitaţi la Cluj, pentru un duel în compania echipei locale, în deschiderea show-ului celor de la Harlem Globetrotters! "Sala a fost arhiplină şi e o senzaţie unică să joci aşa. Cei de la Harlem Globetrotters au stat de vorbă cu noi, ne-au încurajat, am făcut poze împreună. Sînt un exemplu pentru noi prin tot ceea ce fac", a mărturisit Gabi Dronca.

1.000 de euro costă un fotoliu rulant de joc, care are roţile înclinate, ca să fie mai uşor de manevrat şi o bară de protecţie pentru evitarea lovirii degetelor de la picioare

1.200 de sportivi cu dizabilităţi sînt legitimaţi în Românie, dintre care aproximativ 100 sînt nevăzători

"Sportul în cărucior nu are vîrstă. Îi invit pe toţi doritorii să se alăture unui club, să vadă că se poate!"
Gabi Dronca

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Sezon încheiat pentru jucătorul Universității Craiova! » Decizia neașteptată luată de club în privința lui
Superliga
Sezon încheiat pentru jucătorul Universității Craiova! » Decizia neașteptată luată de club în privința lui
Primul antrenor care o refuză pe Oțelul, după plecarea lui Dorinel Munteanu
Superliga
Primul antrenor care o refuză pe Oțelul, după plecarea lui Dorinel Munteanu
Gigi Becali anunță „revoluția” în 2025 » Ce vrea să propună ca parlamentar: „Nu o să mai fie. O scot prin lege”
Superliga
Gigi Becali anunță „revoluția” în 2025 » Ce vrea să propună ca parlamentar: „Nu o să mai fie. O scot prin lege”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (3)
 •  19 Mai 2010, 18:41

IMPRESIONANT!!!FELICITARI INTREGII ECHIPE SI IN SPECIAL LUI GABI,SUNT MANDRA DE VOI CU TOATE CA NU VA CUNOSC SI SUNT SIGURA CA TOTI CEI CARE VOR CITI ACEST ARTICOL VOR FI DE ACORD CU MINE ! BRAVO!!!

 •  18 Mai 2010, 18:37

acesta e sport adevarat, cand omul isi depaseste propriile limite. Nu e sport cand omul sau echipa doar se lupta sa ii invinga pe altii, pentru bani multi!

 •  18 Mai 2010, 08:01

Bravo!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează