SPORTURI  »  BASCHET  »  U MOBITELCO

Thom Baldwin se destainuie

Antrenor U Mobitelco
Antrenor U Mobitelco

Articol de GSP - Publicat sambata, 26 ianuarie 2008 00:00

Noul antrenor al lui "U" Mobitelco, americanul Thomas Anthony Baldwin, a explicat de ce a renunţat la contractul cu PAOK Salonic pentru a pregăti echipa clujeană

- Domnule Baldwin, de ce aţi ales România şi Clujul pentru a antrena?
- Să fiu sincer, nu ştiam foarte multe despre ţara voastră înainte să vin aici. Jucasem odată, mai demult, pe cînd antrenam în Turcia, împotriva Ploieştiului, în FIBA Cup, dacă nu mă înşel. Apoi, a venit meciul cu «U», cînd eu eram la PAOK. Mi-a plăcut din prima clipă totul aici, oamenii, organizarea, dorinţa de a face performanţă şi, cel mai important, plăcerea de a juca baschet. Dar cel mai mult a contat Mircea Cristescu, care m-a chemat aici. După ce l-am cunoscut, am fost convins că fac alegerea corectă.

- PAOK nu era un club organizat bine?
- PAOK e cel mai dezamăgitor lucru ce mi s-a întîmplat vreodată. Da, e un club mare, cu bani mulţi, dar aici e vorba de altceva. Poţi să ai bani mulţi, dar să nu faci nimic cu ei. Ei n-au făcut nimic. Aş putea antrena pe bani mai mulţi echipe mai mari, dar mi-ar lipsi inima şi spiritul baschetului. Mentalitatea mea a fost să găsesc un club frumos, într-un oraş frumos, nu neapărat cu bani, dar cu ambiţie, care să respire baschet. Şi le-am găsit.

"O ţară superbă"


- Publicul?
- Am fost în săli mai mari, mai pline decît aceasta de la Cluj. Dar nicăieri nu am întîlnit atîta suflet, atîta iubire pentru acest joc. M-a încîntat publicul clujean încă de cînd am jucat împotriva lor. Felul de a-şi încuraja echipa e deosebit.

- Ce v-a impresionat în România?
- Poate sînt subiectiv, pentru că am venit acum, de Sărbători, dar m-a încîntat atmosfera din oraş, decoraţiile, luminile, totul! Se simte spiritul Crăciunului în aer. În plus, am fost săptămîna trecută la Oradea şi m-a încîntat pur şi simplul peisajul natural. Superb! Eu sînt din Noua Zeelandă şi ador natura! Dacă acum, iarna, arată aşa, abia aştept primăvara.

- Şi ce nu vă place aici?
- Frigul! (rîde) Am stat cîţiva ani în Chicago, dar demult şi acum m-am dezobişnuit! În ultimii ani am locuit în sud, în Turcia, Grecia. În afară de frig, nu ştiu... Nu sînt genul de om care să ajungă într-un loc şi să înceapă să critice. Vreau să cred că eu văd doar partea bună a lucrurilor. Nu cred că e ceva ce nu îmi convine, momentan.

"Ar mai fi nevoie de ceva întăriri, e drept. Dar nu asta e marea problemă. Pasiunea! Trebuie redescoperită pasiunea. Şi asta va fi mare parte din munca mea aici. Jucătorii au arătat că atunci cînd sînt motivaţi, concentraţi şi pun suflet, sînt o echipă mare. Trebuie doar să păstrăm asta la fiecare meci. Dacă pui pasiune în joc, restul vine de la sine"

Thomas Baldwin

 


I-a avut adversari

TAB i-a condus de pe bancă pe grecii de la PAOK Salonic în dubla manşă din turul preliminar al FIBA EuroCup, contra lui "U" Mobitelco. Elenii s-au impus cu 79-74, la Salonic, în 20 noiembrie şi cu 71-65, la Cluj, şapte zile mai tîrziu. Baldwin a mai evoluat împotriva unei echipe din România, în 2005, cînd, ca antrenor al turcilor de la Banvitspor, a învins pe Asesoft Piteşti, în Conferinţa Sud a FIBA Eurocup, fiind apoi eliminat chiar de ploieşteni în semifinalele competiţiei.

CV
Baldwin s-a născut pe 16 mai 1958, în Jacksonville (SUA).

Cariera şi-a început-o în 1983, în SUA, unde a antrenat pe Auburn-Montgomery (NCAA Divizia 2 – 1983-1986) şi pe Central Florida (NCAA Divizia 1 – 1986-1988).

Din 1988 se mută în Noua Zeelandă, unde a antrenat pe Otago Nuggets (1988-90) şi Auckland Stars (1994 - 2001). În cele 8 sezoane petrecute pe banca lui Auckland, Baldwin a cîştigat 5 titluri de campion naţional (1995, 1996, 1997, 1999 şi 2000), fiind ales de trei ori "Antrenorul anului" în NBL, prima ligă a ţării (1995, 1997 si 1999).

Din 2001 a preluat naţionala Noii Zeelande, cu care a cîştigat FIBA Oceania Championship, iar un an mai tîrziu a ajuns în semifinalele Campionatului Mondial.

Din 2004 s-a mutat în Turcia, unde a antrenat pe Banvitspor.

În 2006 a fost ales antrenorul anului în Turcia.

Citește și:

Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
Superliga
Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Nationala
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman
Nationala
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează