SPORTURI  »  BOX  »  LEGENDĂ

George Foreman, „artistul knock-out-urilor”, a murit: „O forță a binelui” » A boxat în celebrul „Rumble in the jungle”, primul meci organizat de Don King, cu 5 milioane de dolari pe masă

George Foreman/Foto: Imago Images
George Foreman/Foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 22 martie 2025 08:59 / Actualizat sambata, 22 martie 2025 11:32

George Foreman, dublu campion mondial la categoria grea și o legendă a boxului, a decedat vineri, 21 martie, la vârsta de 76 de ani în Houston, Texas. Foreman a avut o carieră spectaculoasă, marcată de o revenire la 45 de ani, cu un bilanț total de 76 de victorii și 5 înfrângeri.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, familia lui George Foreman a anunțat decesul acestuia prin intermediul unei postări pe Instagram.

În cuvinte puține, apropiații fostului boxer i-au făcut un portret cuprinzător, arătându-și prețuirea.

A murit George Foreman. „A trăit o viață marcată de o credință de nezdruncinat, modestie și scop”

Inimile ne sunt frânte. Cu durere profundă, anunțăm trecerea în neființă a iubitului George Edward Foreman Sr., care a decedat în pace în 21 martie 2025, înconjurat de cei iubiți. Un predicator evlavios, un soț devotat, un tată iubitor și un stră-străbunic mândru, el a trăit o viață marcată de o credință de nezdruncinat, modestie și scop.

Ca filantrop, olimpic și dublu campion mondial la categoria grea, el a fost respectat profund – o forță a binelui, un bărbat disciplinat, cu convingeri și un protector al moștenirii sale, care a luptat neobosit pentru a-și păstra bunul nume – pentru familia lui.

Suntem recunoscători pentru revărsarea de dragoste și rugăciuni și vă rugăm cu blândețe să ne respectați intimitatea cât timp onorăm extraordinara viață a unui bărbat pe care am fost binecuvântați să îl numim al nostru

- Mesajul familiei lui George Foreman

Medalia olimpică de aur, primul pas spre o carieră de excepție

Născut în 10 ianuarie 1949, în Marshall, Texas, George Foreman a început să boxeze în adolescență și, la 19 ani, reprezenta deja Statele Unite ale Americii la Jocurile Olimpice din Mexico City din 1968.

Americanul a dominat competiția și, în drumul spre medalia de aur, a trecut de Lucjan Trela (Polonia), Ion Alexe (România), Giorgio Bambini (Italia) și Jonas Cepulis (Uniunea Sovietică).

George Foreman, „artistul knock-out-urilor”, a murit: „O forță a binelui” » A boxat în celebrul „Rumble in the jungle”, primul meci organizat de Don King, cu 5 milioane de dolari pe masă
George Foreman, în ring cu Jonas Cepulis, în finala Jocurilor Olimpice din 1968/Foto: Imago Images

Un an mai târziu, Foreman a făcut pasul spre boxul profesionist și a obținut primul succes într-una din cele mai cunoscute arene ale lumii: Madison Square Garden. După ce l-a doborât pe Donald Walheim, au urmat alte 36 de victorii consecutive până la duelul cu Joe Frazier pentru titlul mondial.

În 22 ianuarie 1973, într-un meci disputat pe Stadionul Național din Kingston, Jamaica, George Foreman a devenit campionul mondial la categoria grea. „Big George” a deținut acest titlu timp de un an și 9 luni până când a fost învins de o altă legendă a boxului: Muhammad Ali.

„Rumble in the jungle”, primul show al lui Don King

Pe 30 octombrie 1974, Ali l-a înfruntat pe George Foreman care şi-a pus in joc centurile WBA si WBC in ceea ce s-a numit „The Rumble in the jungle”. A fost primul meci important organizat de promotorul Don King care le-a oferit celor doi cate 5 milioane de $.

Găselniţa lui Don King a constat în organizarea meciului la Kinshasa, capitala Zairului, astăzi Republica Democrată Congo. Bun de plată a fost dictatorul local Mobutu Sese-Seko Wa Za Banga, care din dorinţa de a-şi face publicitate s-a oferit să gazduiască meciul. Ca fapt divers, Mobutu (1930-1997) a fost unul dintre prietenii apropiaţi ai dictatorului Nicolae Ceausescu.

Meciul Ali vs Foreman a avut loc pe stadionul „20 Mai” în faţa a 60.000 de oameni, în marea lor majoritate suporteri ai lui Ali. A câştigat Ali prin KO în runda a 8-a. După meci, între cei doi s-a legat o strânsă prietenie. „Am devenit cei mai buni prieteni. De el mă simt cel mai legat, e cel mai mare om pe care l-am cunoscut vreodată”, spunea Foreman peste ani.

George Foreman, cel mai în vârstă campion mondial la box din istorie

În 1977, Foreman s-a retras din box, însă 10 ani mai târziu acesta a revenit și a continuat să adune victorii. Mai mult decât atât, în 5 noiembrie 1994, la vârsta de 45 de ani și 299 de zile, după ce l-a doborât pe Michael Moorer, Foreman a devenit pentru a doua oară campion mondial la categoria grea.

La finalul anului 1997, puternicul sportiv s-a retras din activitate cu un bilanț de 76 de victorii și 5 înfrângeri. În 2003, Foreman a fost inclus în International Boxing Hall of Fame.

George Foreman a intrat în lumea antreprenoratului și a început să vândă grătare electrice, dezvoltând compania George Foreman Grill.

Foreman a fost căsătorit de 5 ori, cea mai longevivă relație fiind cu Mary John Martelly: din 1985 până în 2025. Acesta a avut 12 copii, 5 băieți (toți numiți George) și 7 fete.

George Foreman, singurul boxer de care Mike Tyson se temea

„Condoleanțe familiei lui George Foreman. Contribuția sa adusă boxului și nu numai nu va fi niciodată uitată”, a scris, pe X, Mike Tyson, un alt nume important al acestui sport.

De altfel, în 1987, după revenirea lui Foreman în ring, au început să circule zvonuri despre o posibilă confruntare între el și Tyson. Iron Mike nu a a acceptat, însă, propunerea managerilor săi.

Nu mă voi lupta cu nenorocitul ăla de animal! Dacă îți place atât de mult, du-te tu în ring cu el!”, se pare că ar fi spus Tyson.

Nu doar Tyson se simțea inconfortabil la gândul unei posibile confruntări. George Foreman, care deja avusese experiența unui meci cu legendarul Muhammad Ali, a recunoscut deschis că nu era încântat de perspectiva de a se afla în ring cu Tyson.

„A fost un coșmar în ring. Nu am vrut să am nimic de-a face cu el. Era un monstru. Dacă nu te lovește cu stânga sau cu dreapta, te mușcă! Nicio șansă să mă fi luptat cu el”, a afirmat Foreman, într-un interviu pentru ESPN.

George Foreman, „artistul knock-out-urilor”, a murit: „O forță a binelui” » A boxat în celebrul „Rumble in the jungle”, primul meci organizat de Don King, cu 5 milioane de dolari pe masă
George Foreman / foto: Imago

Reacții după decesul lui George Foreman: „Ultimul pilon de bază al unei ere de neuitat a boxului”

„Am fost foarte trist să aud vestea că unul din eroii mei din box, George Foreman, a decedat. Am participat la atât de multe lupte din cariera lui George. Era un artist al knockout-urilor în ring și a fost o plăcere să îl cunosc nu doar ca pugilist, ci și ca om.

După ce a părăsit ringul, s-a transformat într-un antreprenor extraordinar – chiar am cumpărat unul din primele grătare George Foreman! Cookie și cu mine ne vom ruga pentru familia lui în această perioadă!, a reacționat Magic Johnson, fostul baschetbalist de excepție al lui Los Angeles Lakers.

„Vești triste pentru mine și pentru lumea boxului... Ultimul pilon de bază al unei ere de neuitat a boxului a murit astăzi... Fie ca sufletul lui să se odihnească în pace! Big George Foreman!”, a postat Turki Alalshikh, președintele Autorității Generale de Divertisment din Arabia Saudită și proprietarul faimoasei reviste The Ring.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:

Cristian Săpunaru și-a anunțat RETRAGEREA în autocar! Distrus de eliminare, a transmis un mesaj în fața colegilor: „Îmi doream și eu asta”

Șoferii bulgari scapă de radar cu ajutorul unui dispozitiv de 10 lei care le face numărul de înmatriculare „invizibil”


Comentarii (3)
maistor_kokir  •  22 Martie 2025, 14:28
Postat de Tibisor pe 22 Martie 2025, 10:01

Cred ca s-a imbogatit deja in '74 ... sa iei 5 mil . de $ pe atunci , deja erai rezolvat financiar !

Banii aia din anii 1970, chiar daca milionul de atunci valora cat 10mil astazi, i-a cheltuit repede. De aia s-a si re-apucat de box la 37 de ani, cand devenise pastor vroia sa construiasca un complex sportiv, dar enoriasii evident n-aveau bani sa-i doneze. El a devenit bogat cu adevarat, pt standardele unui american cu 11 copii, nici dupa ce a devenit campion mondial a 2-a oara, ci vanzandu-si numele ca reclama pt "George Foreman grill". Atunci a trecut de 100 de milioane avere. Dar astea nu prea conteaza, ca a fost om rau in tinerete, si om bun la batranete, ca a avut multi copii, si a fost f f bogat la un moment dat, n-au nici o importanta. El a ramas in istorie ca fortza bruta absoluta din box, pt ce i-a facut Fraizer, pt modul ridicol in care a pierdut in fatza lui Ali la Kinsasha, si se mai spune ca a fost singurul boxer cu care Tyson n-a vrut sa se lupte.

Tibisor  •  22 Martie 2025, 10:01
Postat de maistor_kokir pe 22 Martie 2025, 09:40

Imi place mesajul familiei, cum ca Foreman a fost evlavios etc. A fost ca business, stiti biserica protestanta, oricine poate deveni pastor, si lumea vine sa se roage, sa-l asculte, donand ceva. In fine, pana sa devina un boxer cunoscut, era pericol social. Ce facea el in tinerete prin cartierele de ghetouri, mirare ca n-a fost inchis inainte de a deveni campion olimpic. Cred ca Foreman a devenit un om bun cu adevarat si simpatic, de abia dupa ce s-a imbogatit pe la 45, 50 de ani prin vanzarea acelor gratare pt carne de porc.

Cred ca s-a imbogatit deja in '74 ... sa iei 5 mil . de $ pe atunci , deja erai rezolvat financiar !

maistor_kokir  •  22 Martie 2025, 09:40

Imi place mesajul familiei, cum ca Foreman a fost evlavios etc. A fost ca business, stiti biserica protestanta, oricine poate deveni pastor, si lumea vine sa se roage, sa-l asculte, donand ceva. In fine, pana sa devina un boxer cunoscut, era pericol social. Ce facea el in tinerete prin cartierele de ghetouri, mirare ca n-a fost inchis inainte de a deveni campion olimpic. Cred ca Foreman a devenit un om bun cu adevarat si simpatic, de abia dupa ce s-a imbogatit pe la 45, 50 de ani prin vanzarea acelor gratare pt carne de porc.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează