Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 03 martie 2016 00:00
Singurul pugilist român calificat la Olimpiada de la Rio, Mihai Nistor, rupe tăcerea și explică momentele delicate care l-au determinat să abandoneze pregătirea alături de Relu Auraș, la Bacău.
"De la mijlocul lunii februarie mă antrenez la București cu maestrul Vali Vrânceanu și-mi merge bine după accidentare. E drumul corect pentru Rio, unde vom face împreună un parcurs frumos. Sunt convins că am luat decizia corectă atunci când am întrerupt relațiile cu Auraș, pentru că nu mai avem cum colabora cu un om care lucrează numai cu minciuni și promisiuni fără suport", spune boxerul originar din județul Iași.
"N-am carte de muncă, nu mi-au plătit dările la stat"
Nistor explică apoi divorțul de fostul său tehnician, oferind detalii de culise: "De vreo trei ani mă tot duce cu vorba că vom găsi o soluție pentru a trece examenul de Bacalaureat. Am stat numai în sală, n-am avut timp de învățat, dar îmi doresc să fac acest pas cu școala pe bune, fără favoruri deosebite. Speram însă să am și un pic de sprijin din acest punct de vedere. Apoi, nu mi-a făcut carte de muncă la Bacău și nici n-am avut plătite dările către stat. Înainte de a pleca la Mondialul de la Doha, la sfârșitul anului trecut, când am avut niște probleme la ochi după meciul pentru titlul AIBA cu Pfeifer, am mers împreună la Spitalul Municipal din București pentru un control. Au vrut să mă interneze când m-au văzut, dar nu s-a putut face nimic pentru că nu dețineam card de sănătate și nu erau achitate nici contribuțiile de sănătate!".
"M-a cărat inutil până la Doha!"
Mihai subliniază că "inclusiv deplasarea în Qatar, la Mondiale, am făcut-o fără nici un sens. Am mers acolo dus aproape cu forța de Auraș, deși era clar că nu voi fi primit în competiție din cauza problemelor medicale, ceea ce s-a și întâmplat. S-au cheltuit niște bani publici complet inutil. L-a păcălit și pe șeful COSR, Alin Petrache, spunându-i că putem acumula niște puncte importante la Doha ca să-l convingă de utilitatea drumului. Păi, ce puncte să iei dacă nu intri nici o secundă în ring?!".
"M-a dus cu vorba că mi se va da o casă în Bacău"
Mărturisește că alt subiect sensibil a fost legat de premieri: "Mi-a spus în nenumărate rânduri că voi primi o casă în Bacău pentru performanțele mele. M-a tot dus cu vorba fără să rezolve nimic. Când îl întrebam, răspundea doar «Vom vedea! Vom vedea!». Atunci când are un interes pur personal, se zbate zi și noapte să-și atingă scopurile. Dacă trebuie să se lupte pentru drepturile unui sportiv, nu mai e însă așa determinat! Pur și simplu, m-am săturat să fiu mințit la infinit! Eu mi-am rupt oasele, iar Auraș s-a ocupat să culeagă roadele și laurii! Dacă m-aș lăsa azi de box, aș fi într-o situație-limită financiar și social!".
"A profitat de pe urma muncii mele"
Nistor aduce în discuție și sistemul de lucru cu Auraș: "Ca să știe toată lumea, adevărul e că, la palmare, la antrenamentele zilnice, alea care înseamnă greul de zi cu zi, am lucrat aproape mereu cu Ablalim Ferodin. Auraș lua fața doar la meciuri, în colțul ringului. Iar cu el am început să colaborez abia prin 2013, când a simțit că Nistor are potențial și poate deveni un personaj numai bun de stors.
Înainte, m-am pregătit la Bacău cu Nicolae Cara. Așadar, Nistor nu e produsul și descoperirea lui Relu Auraș, cum îi place să se laude și cum a făcut și cu alți boxeri, precum Dorel Simion sau Dăncuță. De fapt, Auraș a vrut să mă transforme doar într-un sclav pe plantație, să profite la maximum de pe urma muncii mele, fără să-l intereseze drepturile, planurile de viață și speranțele lui Nistor în ring și în afara lui".
"Nu m-am ferit niciodată de muncă, am făcut tot ce mi-a cerut Relu Auraș în pregătiri și la meciuri, mi-am respectat statutul de boxer și m-am luptat zi de zi pentru performanță. Dar nu pot înghiți la infinit nedreptățile și păcălelile unui antrenor! Bacăul e un capitol închis!"
"Vă spun eu de ce Relu Auraș e acum disperat de plecarea mea de la Bacău: a primit de la COSR, în contul unui PFA, finanțările pentru pregătirea mea în vederea Olimpiadei. Acum, dacă nu mai lucrăm împreună, trebuie să dea banii înapoi și să justifice cheltuielile făcute până acum"
"Mi-am plătit singur costurile deplasării, cazării și tratamentului medical pe care l-am urmat în Italia. A fost vorba despre circa 1.000 de euro, pe care nu i-am recuperat nici până acum. Am trăit mai mult din banii câștigați de la AIBA decât din fondurile de la Bacău. Apropo, mai sunt restanțe de acolo, nimeni nu zice nimic!"
3.500 de leie indemnizația lunară pe care Nistor o va încasa de la COSR în vederea pregătirii și participării la Olimpiadă