Articol de Justin Gafiuc, Mirela Neag, Sebastian Culea - Publicat miercuri, 05 februarie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 05 februarie 2014 15:36
Fostul preşedinte al FR Box ar fi cerut un milion de euro de la o persoană judecată de Înalta Curte pentru a interveni în favoarea acesteia la judecători. Azi, Rudel Obreja a fost adus la Tribunal pentru confirmarea mandatului.
UPDATE 15:30 Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis ca Rudel Obreja să fie arestat preventiv, pentru o perioadă de 29 de zile, anunţă Realitatea TV.
UPDATE 14:00 Avocatul lui Obreja, Igor Onuţa, a oferit o primă declaraţie: "Nu avem nimic de recunoscut pentru că nu a făcut nimic".
În jurul orei 15:00, magistraţii vor decide dacă vor da arestare preventivă pentru 30 de zile pentru fostul preşedinte al FR Box.
UPDATE 13:30 Audierile s-au încheiat
UPDATE 11:20 Şedinţa va fi suspendată 15 minute pentru ca Obreja să se consulte cu avocatul
UPDATE 11:15 Rudel Obreja a ajuns acum la Tribunal
UPDATE 11:00 Acum încep audierile
Hotnews.ro scrie că omul care l-a denunţat pe Rudel Obreja e Sorin Ovidiu Vîntu! Inalta Curte l-a condamnat definitiv pe acesta din urmă în data de 24 ianuarie la la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul sef al FNI.
Ziua de ieri a fost una ca o lovitură de KO pentru Rudel Obreja. S-a trezit cu o convocare neaşteptată la DNA, unde, îmbrăcat la patru ace, a ajuns în jurul orei 17:00.
Mai fusese în repetate rînduri la întîlniri cu procurorii, pe investigaţia din "Gala Bute", astfel încît prezenţa lui la sediul Direcţiei Anticorupţie, intrase cumva în rutină.
Afacere apărută de niciunde
De această dată însă, nu era vorba despre povestea încurcată din 2011. Şi a ajuns să fie reţinut de procurorii într-o afacere apărută de niciunde în spaţiul public şi pe agenda personală a fostului şef al FR Box.
E acuzat de trafic de influenţă, iar anchetatorii susţin că, în perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014, a pretins mită de un milion de euro de la o persoană cu un dosar în curs de finalizare la ÎCCJ.
Influenţă către ÎCCJ
"A lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încît îi va determina să pronunţe o hotărîre favorabilă denunţătorului. Hotărîrea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii", se precizează în comunicatul DNA.
Avans de 200.000 euro
Procurorii susţin că Obreja i-ar fi transmis persoanei în cauză că va obţine cu certitudine o decizie favorabilă dacă va solicita amînarea cauzei pentru o dată ulterioară zilei de 1 februarie, cînd a intrat în vigoare Noul Cod Penal. "Recursul a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încît hotărîrea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă", subliniază DNA.
Mai mult, Obreja ar fi încasat un avans de 200.000 de euro, iar diferenţa de 800.000 de euro ar fi trebuit s-o încaseze după dictarea deciziei favorabile. Nu s-a mai ajuns însă în acest punct, pentru că persoana judecată ar fi dezvăluit întregul scenariu după ce a constatat că afacerea nu s-a încheiat aşa cum şi-a dorit.
3 ore la DNA, azi la Tribunal
Surse judiciare spun că Obreja ar fi petrecut circa trei ceasuri în sediul DNA, interval de timp în care nimic n-a respirat dincolo de zidurile înzăpezite. Explozia online s-a declanşat doar după ce instituţia a postat comunicatul oficial pe site într-un moment în care Obreja părăsise deja clădirea de pe Ştirbei Vodă.
El a petrcut noaptea de marţi spre miercuri în arest, iar azi urmează să fie adus la Tribunalul Bucureşti pentru confirmarea mandatului emis de procurori cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Înculpat şi în dosarul Gala Bute
Pînă aseară, Rudel Obreja se afla în cercetare penală în "dosarul Gala Bute", eveniment petrecut în iulie 2011 şi finanţat cu două milioane de euro, fonduri europene, de MDRT.
Decontarea europeană a fost sistată la sfîrşitul lui 2011, dar ministerul condus de Elena Udrea a făcut plata către firma lui Obreja în februarie 2012, cu bani de la bugetul statului. Prin rechizitoriul întocmit de procuroarea Alina Stoica se dispusese trimiterea în judecată doar a lui Obreja, fiind scoşi de sub urmărire penală reprezentanţii MDRT, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai FR Box.
Ordonanţa de infirmare a rechizitoriului a argumentat că, spre exemplu, soluţia de neurmărire cu privire la Ion Ariton, ministru al Economiei în acea perioadă, din partea PDL, şi la reprezentanţii companiilor naţionale care au sponsorizat FR Box este greşită, "fiind necesară continuarea urmăririi penale".
2,5 milioane de euro a încasat Rudel Obreja, ca organizator al Galei Bute
”În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Obreja Rudel a pretins de la un denunţător suma de 1.000.000 euro” (Comunicat DNA)
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”