SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU DIN AZERBAIDJAN

FOTO Oscar Piastri se apără magistral în fața lui Leclerc și câștigă la Baku » Final cu accident dur, plus premieră în ultimul deceniu: s-a schimbat liderul general!

Oscar Piastri s-a apărat magistral și câștigă a doua cursă din carieră la Baku » Finalul de cursă a fost DRAMATIC / foto: Guliver/gettyimages +17   FOTO
Oscar Piastri s-a apărat magistral și câștigă a doua cursă din carieră la Baku » Finalul de cursă a fost DRAMATIC / foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 15 septembrie 2024 15:53 / Actualizat duminica, 15 septembrie 2024 18:15

Oscar Piastri a câștigat Marele Premiu al Formulei 1 din Azerbaidjan, bifând a doua victorie din carieră, după cea din Ungaria ♦ Cu punctele obținute de australian și de Lando Norris, constructorul papaya conduce clasamentul general al echipelor pentru prima dată din 2014 încoace, depășind-o pe Red Bull Racing!

Pentru al patrulea an consecutiv, Charles Leclerc a plecat din pole-position, fiind urmat de Oscar Piastri, Carlos Sainz, George Russell și Max Verstappen. Din nefericire pentru monegasc, tot pentru al patrulea an la rând nu a câștigat, deși a condus grila la start.

+12 FOTO

În turul 20, Oscar Piastri l-a depășit pe pilotul Scuderiei, apărându-se magistral pe toată durata celor 31 de tururi rămase până la final. În nenumărate rânduri, Leclerc a încercat în zadar să îl depășească în primul viraj pe australian, însă acesta l-a blocat excelent de fiecare dată. Piastri a fost votat de asemenea „driver of the day”.

Deși se află la doar al doilea an în Marele Circ, Piastri a dat dovadă de maturitate și înțelepciune la manșă, nefiind intimidat de atacurile constante ale câștigătorului de la Monza și Monaco. Cu această victorie, McLaren îi devansează pe cei de la Red Bull în vârful ierarhiei constructorilor.

2Argentinianul Franco Colapinto a terminat în puncte, la doar a doua sa cursă în Formula 1

Sporadic, Perez îi „lipea” pe Leclerc și Piastri, însă fără să amenințe serios poziția monegascului. Asta până la epilogul cursei, care a fost de-a dreptul palpitant. Piastri se desprinsese, pe fondul degradării pneurilor lui Leclerc, a cărui poziție era amenințată de Sergio Perez acum. Cursa s-a terminat pe VSC, după ce Sergio Perez și Carlos Sainz s-au acroșat. Astfel, George Russell bifează un nou podium în F1.

De notat și prestația lui Lando Norris, care a rezistat 38 de tururi cu pneurile din grilă. După ce a schimbat, britanicul a fost de neoprit, depășindu-l pe rivalul Max Verstappen cu câteva tururi înainte de final. După accidentul lui Sainz și Perez, Lando a urcat pe poziția a patra, în timp ce campionul ultimelor trei sezoane a trecut al cincilea linia de finiș.

2curse și două clasări în puncte are Oliver Bearman, cu doi constructori diferiți. Acesta l-a suplinit pe Sainz pentru Ferrari în Arabia Saudită și a terminat pe 7. Acum i-a luat locul lui Magnussen la Haas și a terminat al zecelea

Clasarea finală din MP al Azerbaidjanului:

Oscar Piastri se apără magistral în fața lui Leclerc și câștigă la Baku » Final cu accident dur, plus premieră în ultimul deceniu: s-a schimbat liderul general!
sursă foto: Twitter @ F1

Clasamentul general al piloților în Formula 1

  1. Max Verstappen (Red Bull) - 313 puncte
  2. Lando Norris (McLaren) - 254
  3. Charles Leclerc (Ferrari) - 235
  4. Oscar Piastri (McLaren) - 222
  5. Carlos Sainz (Ferrari) - 184
  6. Lewis Hamilton (Mercedes) - 166
  7. George Russell (Mercedes) - 143
  8. Sergio Perez (Red Bull) - 143
  9. Fernando Alonso (Aston Martin) - 58
  10. Lance Stroll (Aston Martin) - 24

Clasamentul general al constructorilor în Formula 1

  1. McLaren - 476 puncte
  2. Red Bull Racing - 456
  3. Ferrari - 425
  4. Mercedes - 309
  5. Aston Martin - 82
  6. RB - 34
  7. Haas - 29
  8. Williams - 16
  9. Alpine - 13
  10. Kick Sauber - 0 (zero)

Desfășurarea Marelui Premiu de Formula 1 din Azerbaidjan

Turul 50: Final dramatic de cursă! Carlos Sainz și Sergio Perez s-au izbit violent. Carlos Sainz a provocat accidentul, după o schimbare de direcție la ieșirea din virajul 1. Ibericul îl depășise pe mexican și îl ataca inclusiv pe Charles Leclerc. Cursa se va termina sub Virtual Safety Car, iar Oscar Piastri va bifa a doua victorie a carierei.

Turul 49: Lando Norris îl depășește pe Max Verstappen.
Turul 48: Australianul are resurse și se desprinde de Leclerc pe final. Pentru al patrulea an la rând, s-ar putea să fi plecat din pole-position și să nu câștige. Perez pune presiune pe Leclerc, ale cărui pneuri spate sunt distruse.
Turul 47: Cinci tururi până la final. Perez îl vede în retrovizoare pe Carlos Sainz.

Turul 45: Leclerc primește încurajări prin intermediul sistemului radio.
Turul 43: Piastri s-a distanțat de Leclerc, iar triumviratul din fruntea cursei se apropie vertiginos de piloții întârziați.
Turul 42: Perez a mărit ritmul și s-a apropiat din nou de Leclerc și Piastri.

Turul 41: Mai aproape ca niciodată, Leclerc tot nu reușește să îl depășească pe Piastri. Este un dans al primului viraj, care vine în completarea palierului de viteză. Hamilton forțează și îl depășește pe Bearman. Septuplul campion mondial urcă pe poziția a 12-a.
Turul 39: La primul tur după ce a schimbat, Lando Norris face record pe tur: 1:45.662. Britanicul a făcut „violet” pe toate sectoarele.
Turul 38: Lewis Hamilton este abia pe poziția a 13-a, în spatele lui Colapinto, Bearman, Albon și Hulkenberg. Perez a pierdut contactul cu primii doi. În cele din urmă, Lando Norris schimbă și urmează să termine cursa pe pneuri medii.

Turul 37: Echipa i-a cerut lui Leclerc să mențină presiunea asupra monopostului McLaren.
Turul 34: George Russell îl depășește pe Max Verstappen și urcă pe poziția a șasea. Lando Norris încă rezistă cu pneurile din grilă.
Turul 33: De câteva tururi încoace, Piastri rezistă atacurilor lui Leclerc. Perez așteaptă la pândă.

Turul 31: Atacurile lui Leclerc devin din ce în ce mai amenințătoare. Următorul tur ar putea aduce o nouă schimbare de lider în cursă.
Turul 29: Leclerc a încercat să își recupereze poziția în același mod în care a pierdut-o: în virajul cu numărul unu, însă Piastri s-a apărat mult mai agresiv și a rămas în frunte.
Turul 28: Charles îl atacă deja pe Piastri. Acesta reduce din ecart pe viraje, însă pilotul McLaren se distanțează pe palierele de fugă. Lando Norris nu reușește să îl depășească pe Albon, blocându-i astfel trecerea și lui Max Verstappen, într-o luptă de la distanță din vârful ierarhiei piloților.

Turul 27: Leclerc, cel care a triumfat la Monza, s-a apropiat de Piastri, însă și Perez menține același ritm bun. Ne așteaptă o a doua parte a cursei palpitantă.
Turul 23: Sainz îl depășește pe Lando Norris, care se plânge prin intermediului sistemului radio de faptul că se chinuie cu pneurile din grilă. Perez i-a „lipit” pe Piastri și Leclerc.
Turul 20: Oscar Piastră l-a devansat pe Charles Leclerc în vârful ierarhiei. După linia dreaptă, australianul a frânat târziu în primul viraj, depășindu-l pe monegasc.

Turul 17: Leclerc trece și el pe la boxe. Schimb impecabil din partea Scuderiei. Monegascul revine chiar în fața lui Oscar Piastri, dovadă că undercut-ul rămâne extrem de prolific pe străzile din Azerbaidjan.
Turul 16: Yuki Tsunoda a abandonat, eveniment cauzat probabil de incidentul cu Lance Stroll din startul cursei. Sidepod-ul de pe partea dreaptă a fost afectat serios.
Turul 15: Depășire spectaculoasă. Russell și Gasly au trecut în tandem de Daniel Ricciardo, cel care a câștigat în 2017 la Baku.
Turul 13: Piloții încep deja să oprească la boxe. Russell, Hamilton, Verstappen au trecut deja pe pneuri dure, la fel ca majoritatea piloților.

Turul 10: Mexicanul Sergio Perez își respectă blazonul de campion al circuitelor stradale și îi amenință poziția lui Piastri.
Turul 8: Leclerc zburdă pe străzile din capitala Azerbaidjanului. S-a distanțat la mai bine de două secunde și jumătate în vârful ierarhiei.
Turul 6: Pilotul Scuderiei forțează și înregistrează cel mai rapid tur al cursei: 1:48:052. Ne apropiem vertiginos de bariera 1:47.

Turul 5: „Il Predestinato” nu reușește să se desprindă de Oscar Piastri. Australianul de la McLaren rămâne în zona de atac DRS. Echipa „papaya” are o viteză superioară pe linie dreaptă, iar Piastri înregistrează și cel mai rapid tur al cursei, până în acest moment.
Turul 2: Ce aglomerație în zona locului 10, la finalul turului 1! Lando Norris a avut un start excelent, fiind deja pe poziția a 12-a. De notat și prestația argentinianului Colapinto de până acum. Este pe locul 8! Colegul său, Alex Albon, este cel mai bine clasat pilot pe pneuri dure.
Turul 1: A început cursa. Carlos Sainz a pierdut o poziție la start, în timp ce Charles Leclerc a profitat de aderența superioară și nu l-a lăsat pe australianul Piastri să îi amenințe prima poziție.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
Jocurile Olimpice
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (6)
Dr.Hoock
Dr.Hoock  •  15 Septembrie 2024, 17:19
Postat de rva4 pe 15 Septembrie 2024, 16:41

Cred că e o zi istorică: detronare Redbull și McLaren pe primul loc! Știe cineva de cât timp nu a mai fost Redbull detronată, dar mai ales, de câți ani nu a mai fost McLaren pe primul loc?

McLaren n-a mai fost campioană mondiala de pe vremea lui Mika Häkinen, adică acum vreo 25 de ani!

rva4
rva4  •  15 Septembrie 2024, 16:41

Cred că e o zi istorică: detronare Redbull și McLaren pe primul loc! Știe cineva de cât timp nu a mai fost Redbull detronată, dar mai ales, de câți ani nu a mai fost McLaren pe primul loc?

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  15 Septembrie 2024, 15:50

probabil 16 ...nu ?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close