SPORTURI  »  FORMULA 1  »  PORTRET

Max Verstappen: „Am obținut totul, ce va mai veni e un bonus” » Povestea noului campion mondial a început la 4 ani, când a ajuns cu bicicleta într-un zid

Max Verstappen sărbătorind cu echipa sa cucerirea titlului mondial în 2021 Foto Guliver/GettyImages
Max Verstappen sărbătorind cu echipa sa cucerirea titlului mondial în 2021 Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 13 decembrie 2021 21:49 / Actualizat marti, 14 decembrie 2021 16:23

Olandezul Max Verstappen și-a împlinit un vis apărut din copilărie, pentru care a muncit imens alături de tatăl său, Jos, fost pilot de F1 între 1994 și 2003

„Insane". Nebunesc. Este cuvântul pe care Max l-a repetat aproape obsedant pe parcursul ultimelor zile, după ce a reușit să câștige primul său titlu mondial pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi. Nebunie, nebunesc, extraordinar. Finalul încins și controversat al întrecerii de duminica trecută va fi ținut minte, cu siguranță, mai ales pentru că a lăsat un aer subțire de dubiu peste un rezultat care ar fi trebuit să fie stabilit în condiții egale. Nu a fost așa din cauza deciziilor schimbătoare ale directorului de cursă Michael Masi. Și e păcat.

Primul pilot care contestă victoria lui Max Verstappen: „Complet inacceptabil! Nu îmi vine să cred!”
MARELE PREMIU DIN ABU DHABI
Primul pilot care contestă victoria lui Max Verstappen: „Complet inacceptabil! Nu îmi vine să cred!”

„Au fost experiențe noi și am învățat multe despre mine, din fericire într-un mod pozitiv. Trebuie să continuu să îmbunătățesc. Au existat critici, dar aceste momente te învață să crezi în tine. Să fii o persoană puternică" 
- Max Verstappen

Max Verstappen: „Am obținut totul, ce va mai veni e un bonus” » Povestea noului campion mondial a început la 4 ani, când a ajuns cu bicicleta într-un zid
Monopostul cu numărul 33 al lui Verstappen în timpul cursei de la Abu Dhabi FOTO Imago Images

Satisfacție să câștige contra lui Hamilton

Verstappen (24 de ani) și Hamilton (36 de ani) au livrat un sezon excepțional în 2021, un duel intens pe parcursul celor 22 de curse, ridicându-se clar deasupra celorlalți pretendenți din paddock. A fost unul dintre acei ani de neuitat, în care suporterii acestui sport au regăsit scânteia, pasiunea, interesul. Esența a ceea ce i-a menținut captivați din martie până în decembrie, așteptând ultima decizie. Oricare dintre cei doi ar fi câștigat ar fi fost drept. S-a impus Max. Și e drept. Cifrele îl sprijină, a avut o consistență aproape înspăimântătoare, cu doar 4 curse în care nu a urcat pe podium.

„Calitatea a fost foarte ridicată, stabilită de mine și de Lewis", a spus olandezul la finalul weekend-ului de la Abu Dhabi. „Ne-am împins unul pe altul până la limită de fiecare dată, în unele curse și fizic, niciun tur de liniște, de odihnă. A fost incredibil. Tensionat. Nu vreau să par arogant, dar e o mare satisfacție să câștig contra lui Lewis. Îl respect mult ca pilot, a realizat lucruri incredibile", a mai spus Max, adăugând că "am obținut totul acum în F1, ce va mai veni este doar un bonus".

Într-adevăr, ambiția unei vieți s-a rotunjit duminica trecută, o ambiție care a pretins nu doar acel talent exuberant al lui Verstappen, ci și muncă multă. Ca în cazul oricărui campion. Un efort care a început alături de tatăl său, fostul pilot Jos Verstappen, cel care a urcat de două ori pe podium într-o carieră întinsă între 1994 și 2003. Părintele campionului s-a aflat la Abu Dhabi, aproape mai copleșit de toată încărcătura sentimentală decât era fiul său.

Max Verstappen: „Am obținut totul, ce va mai veni e un bonus” » Povestea noului campion mondial a început la 4 ani, când a ajuns cu bicicleta într-un zid
Un moment intim și emoțional între Max și tatăl său, Jos (stânga) Foto Guliver/GettyImages

Cu bicicleta în zid

„Tata a fost foarte emoționat. Crescând, muncind amândoi pentru acel obiectiv, atingându-l. Incredibil. Am în minte acum flash-uri, pe când călătoream amândoi prin toată Europa. A fost dificil, dar acum s-a împlinit. Nebunie", a conchis Max. „Insane". Din nou. Cuvântul weekend-ului și mai mult decât atât, al carierei de până acum a olandezului, care a pornit pe când Max avea doar 4 ani. „În fiecare zi era în grădină pe o quad bike", își amintește tatăl lui într-un amplu material de pe site-ul BBC. „În a doua sau a treia zi de când o primise, s-a lăsat pe două roți, a trebuit să ajusteze ghidonul și a ajuns în zid. Din fericire, purta cască, pe care a zgâriat-o, dar nu i-a păsat".

Conducea în fiecare zi. „Avea o conexiune cu motoarele, nu conta că era o quad bike, un jeep electric, chestii mici, pentru copii. Era mereu ocupat cu condusul", adaugă Jos, 49 de ani. A crescut cu go-karts, într-o familie devotată curselor. Mama lui, Sophie Kumpen, belgiancă, a fost un pilot de karting de real talent, care în adolescență a concurat cu oameni care au ajuns în F1, precum Jenson Button, Jan Magnussen, Giancarlo Fisichella sau Jarno Trulli.

„Nu am vrut să înceapă atât de devreme, ci pe la șase ani. Cred că e o vârstă bună, în care înțelegi mai bine unele lucruri", a explicat tatăl lui Max. Piciul voia însă altceva. Jos era în Canada când a primit un telefon de acasă. Verstappen cel mic era împreună cu câțiva membri ai familie la o cursă de karting aproape de Gent, în Belgia, unde locuiau pe atunci. „Plângea. Avea patru ani și jumătate și văzuse în cursă copii mai mici. Își dorea și el să fie acolo. Atunci a început". Anul era 2002. La finele lui 2003, parcursul lui Jos Verstappen în F1 s-a încheiat. "Din acel moment, am pus sută la sută în cariera lui. Asta era din acel moment jobul meu", a spus tatăl pentru BBC. Un job care a culminat duminică seară, sub lumini intense și jeturi de șampanie, cu Max țopăind de fericire pentru primul său titlu mondial.

Cu van-ul prin Europa

Tatăl și fiul călătoreau prin Europa într-un van, dar cel mai des mergeau în Italia, unde rămâneau peste weekend. Max avea 10 ani, vinerea, după școală, plecau la drum cu Jos la volan. „Tot drumul dormea. Petreceam apoi două zile pe toate circuitele unde putea să piloteze, iar duminica, la 5 după-amiază, împachetam și veneam acasă. Erau cam 1.250 de kilometri la dus, apoi la întors. Luni dimineață îl duceam din nou la școală", povestește Jos Verstappen. 

„Am un mare respect pentru Lewis, dar sunt foarte fericit că am câștigat pentru că a fost un sezon foarte dur luptând împotriva lui și a echipei Mercedes" 
- Max Verstappen

Mâinile înghețate

Mergeau pe circuite și în Belgia, de două-trei ori pe săptămână. „Ploua, dar nu ne păsa. Și la minus 2 grade Celsius, după cinci tururi, venea cu mâinile înghețate. Îi spuneam să intre în van și să se încălzească un pic. Treceau câteva minute și era din nou pe circuit. Nu a fost plăcut întotdeauna, dar cred că asta i-a format caracterul. A văzut cât de mult efort depun alături de el mereu, asta l-a făcut să fie motivat și determinat", a mai spus tatăl lui Max. 

CV Max Verstappen

  • Nume întreg: Max Emilian Verstappen
  • Născut pe 30 septembrie 1997 la Hasselt (Bel)
  • Echipă actuală în F1: Red Bull Racing
  • Echipe anterioare: Toro Rosso (2015, trei curse din 2016)
  • Starturi: 141
  • Titluri mondiale: 1 (2021)
  • Victorii de cursă: 20
  • Podiumuri: 60
  • Pole position-uri: 13
  • Cel mai rapid tur: 16
  • Prima cursă: Marele Premiu al Australiei 2015
  • Prima victorie: Marele Premiu al Spaniei 2016
  • Cea mai recentă victorie: Marele Premiu al Abu Dhabi 2021
Max Verstappen: „Am obținut totul, ce va mai veni e un bonus” » Povestea noului campion mondial a început la 4 ani, când a ajuns cu bicicleta într-un zid
Olandezul zâmbitor între Raikkonen și Vettel la prima sa victorie în F1, în 2016 Foto Guliver/GettyImages

Recordurile lui Max

  • Cel mai tânăr pilot care ia startul într-o cursă 17 ani, 166 de zile Marele Premiu al Australiei 2015
  • Cel mai tânăr pilot care intră în puncte 17 ani, 180 de zile Marele Premiu al Malaysiei 2015
  • Cel mai tânăr pilot care câștigă o cursă 18 ani, 228 de zile Marele Premiu al Spaniei 2016
  • Cel mai tânăr pilot care urcă pe podium 18 ani, 228 de zile Marele Premiu al Spaniei 2016
  • Cel mai tânăr pilot care conduce un tur 18 ani, 228 de zile Marele Premiu al Spaniei 2016
  • Cel mai tânăr pilot care stabilește cel mai rapid tur 19 ani, 44 de zile Marele Premiu al Braziliei 2016
  • Cel mai tânăr pilot care reușește un grand slam 23 de ani, 277 de zile Marele Premiu al Austriei 2021
  • Cele mai multe podiumuri atinse într-un sezon 18 Marele Premiu al Abu Dhabi 2021

Emoția lui Kelly

Max Verstappen: „Am obținut totul, ce va mai veni e un bonus” » Povestea noului campion mondial a început la 4 ani, când a ajuns cu bicicleta într-un zid

Copleșită de trăirile intense, prietena lui Verstappen, Kelly Piquet (foto), a izbucnit în lacrimi de fericire la finalul cursei din Abu Dhabi. Cei doi s-au îmbrățișat, iar mai târziu s-au fotografiat cu trofeul cucerit de Max. Relația lor a început la finalul lui 2020, ambii confirmând-o prin postări pe Instagram în care apăreau împreună pe o plajă. „Dragostea face lumea să se învârtească", a scris Kelly, 33 de ani, care este fiica triplului campion mondial Nelson Piquet (1981, 1983, 1987 cu echipa Brabham). Max se despărțise în octombrie 2020 de Dilara Sanlik, cu care avusese o relație de lungă durată. Piquet, în schimb, fusese împreună cu alt pilot F1, rusul Daniil Kvyat, timp de 3 ani. Au o fiică împreună, Penelope, dar s-au separat la finele lui 2019. 

„Un pic de dreptate"

Fernando Alonso, 40 de ani, dublu campion mondial (2005, 2006), spune că triumful lui Verstappen e meritat și că ar fi putut să-și asigure titlul mai devreme în sezon dacă nu ar fi avut ghinion. Olandezul a terminat, în mod remarcabil, pe podium în 18 din cele 22 de curse ale sezonului, abandonând la Silverstone și Monza, încheind pe 9 în Ungaria și pe 19 la Baku. „A fost noroc pur", a spus Alonso duminica trecută la postul tv olandez Ziggo Sport, referindu-se la victoria în ultimul tur a lui Max. „Pe de altă parte, a avut ghinion deseori în acest an, așa că s-au echilibrat lucrurile, s-a făcut un pic de dreptate", a punctat ibericul. 

Latifi prezintă scuze

Pilotul de la Williams a avut un rol-cheie în deznodământul ultimei curse din 2021, când și-a avariat monopostul, intrând în zidul de protecție, cu cinci tururi înainte de final și totul a luat o turnură diferită. Instituirea safety car-ului i-a permis lui Verstappen să intre la boxe pentru schimbul de pneuri, mișcare decisivă în stabilirea învingătorului. „Era un viraj dificil pentru mine, cauciucuri murdare, aer murdar, am greșit", și-a explicat Nicholas Latifi ieșirea de pe pistă. "Nu eram la curent cu situația din cursă. Nu a fost nicio clipă în intenția mea să influențez lucrurile, să creez cuiva o oportunitate, așa că pot doar să prezint scuze", a spus canadianul. 

„A câștigat îndreptățit"

Campion mondial al F1 în 1996, Damon Hill, 61 de ani, e de părere că Red Bull și șeful echipei, Christian Horner, au „jucat dur" punând presiune pe directorul de cursă Michael Masi spre finalul Marelui Premiu de la Abu Dhabi. Horner aproape a implorat „încă un tur" pentru rivalii Verstappen și Hamilton, în timp ce omologul său de la Mercedes, Toto Wolff, a calificat drept „inacceptabil" felul în care a evoluat întrecerea în ultima sa parte. „Cred că acestea sunt noile reguli", a spus Hill la Sky Sports, „și noul stil de a superviza o cursă. Din păcate, nu puteau câștiga amândoi. Max a luptat curajos. Mi se pare că a câștigat îndreptățit. Îmi pare rău pentru Lewis, a aruncat în bătălie tot ce a avut, dar a concurat contra unui adversar formidabil". 

Citește și alte știri din F1

10 curiozități la finalul celui mai palpitant sezon de Formula 1 din ultimii ani » De la recordul stabilit de Verstappen la seria neagră egalată de Ferrari + Bottas, infailibil

Lewis Hamilton, misterios cu privire la viitorul său » Declarația cu care britanicul și-a alarmat fanii

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează