Articol de Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 15 iulie 2020 16:56 / Actualizat miercuri, 15 iulie 2020 17:41
Mai multe gimnaste din Marea Britanie au vorbit în ultimele două săptămâni despre teroarea emoțională pe care au suportat-o în carieră.
Documentarul „Athlete A”, de pe Netflix, în care sunt povestite abuzurile emoționale și fizice la care erau supuse americancele, a stârnit multe valuri. Sub hashtag-ul „gymnastalliance", mai multe fete din diferite țări au început să povestească episoade de abuz ale antrenorilor la diferite niveluri.
BBC a sondat terenul și în Marea Britanie, la început doar câteva fete au fost curajoase, printre ele Nicole Pavier și Jennifer Pinches.
Apoi, pe rețelele sociale au început să vorbească și sportive care au fost în prim-plan la nivel mondial. Rebecca și Elissa Downie, medaliate mondiale și europene, au întărit ideea că există o cultură a fricii mentale și a abuzului emoțional.
Răni care nu se vor vindeca
Elissa, 20 de ani, a spus că, pe tot parcursul carierei, antrenorii au făcut-o să se simtă rușinată de greutatea sa, spunând că și acum are tendința de a ascunde mâncarea.
„Presupun că toată această discuție mi-a lăsat anumite cicatrici, care nu se vor vindeca vreodată. Într-un final, după multe lupte emoționale, am găsit un loc unde să pot fi fericită în afara sălii. Dar de fiecare dată când sunt lângă aparate, voi simți că am prea multe kilograme", a spus ea într-o scrisoare publică.
Our Story... #GymnastAlliance pic.twitter.com/b6EcYvb44l
— Ellie Downie (@elliedownie) July 9, 2020
Rebecca, 28 de ani, a mărturisit că mereu era pusă să slăbească sau să se antreneze mai mult decât era nevoie. „Pentru multă vreme, sănătatea și binele fetelor tinere au fost secundare pentru că este o cultură învechită, crudă și, pe termen lung, ineficace".
Ele au povestit că atunci când mergeau la concursuri li se verificau bagajele pentru a nu ascunde mâncare, iar lucrurile acestea au lăsat anumite urme în comportamentul lor.
Anchetă independentă
Jane Allen, directoarea generală a forului care se ocupă de gimnastică în Marea Britanie, a anunțat că va exista o anchetă independentă în urma acestor denunțuri, mai ales că se pare că fetele nu au avut curajul să se adreseze direct organismului.
Amy Tinkler, medaliată cu bronz la Rio la sol și care s-a retras în luna ianuarie, spune că a făcut o plângere directă, dar că nu a fost luată în seamă. Oficialitățile susțin că ancheta este încă în desfășurare în acest caz, dar că nu pot dezvălui prea multe.
#gymnastalliance pic.twitter.com/we455b7shS
— Amy Tinkler OLY (@amytinkler2) July 14, 2020
Fetele care au vorbit au atras atenția și asupra faptului că nu e o problemă pe care o are doar Marea Britanie, ci o problemă de cultură a acestui sport.
De-a lungul timpului, și în România au fost gimnaste care au găsit curajul să vorbească despre abuzurile la care au fost supuse, printre ele Rodica Dunca, Emilia Eberle, Kati Szabo, Alexandra Marinescu, Oana Petrovschi sau Maria Olaru.
12 medaliia cucerit Elissa Downie în carieră la Campionatele Moindiale și Europene, dintre care una fiind de aur