SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCM RM. VÂLCEA

10 motive pentru care SCM Rm. Vâlcea este campioana României: de la atmosfera din lot și management profesionist, la banca tehnică

Jucătoarele de la SCM Rm. Vâlcea // FOTO: Marius Ionescu
Jucătoarele de la SCM Rm. Vâlcea // FOTO: Marius Ionescu

Articol de - Publicat luni, 13 mai 2019 10:47

SCM Rm. Vâlcea a câștigat meciul cu CSM Slatina, 29-26, și e campioana României, în condițiile în care nimeni nu-i dădea nicio șansă la începutul sezonului. Dacă întrebai 100 de oameni în luna septembrie 2018 cine va fi campioană în acest sezon, 100 ar fi spus CSM București!

După patru ani în care a dominat cu autoritate handbalul românesc, CSM București a fost oprită surprinzător de SCM Rm. Vâlcea. Asta deși nimic nu prevestea la începutul sezonului acest lucru. Într-un an în care toată lumea vorbea că echipa campioană, CSM București, va avea cel mai bun lot din toate timpurile, Vâlcea i-a pus piedică și a readus titlul în Oltenia după o pauză de 6 ani! Care au fost plusurile echipei vâlcene, care au fost cauzele care au dus la acest succes incredibil?

10 motive pentru care SCM Rm. Vâlcea e campioana României,

1. Managementul echipei vâlcene cu mult peste al CSM București

La Vâlcea s-a mers în acest an pe principiul "Tăcem și facem"! Obiectivul echipei a fost, la începutul sezonului, ocuparea unui loc de cupă europeană, practic locurile 2-4. Când SCM a cucerit Supercupa Europei și a câștigat la București cu CSM, după prelungiri, obiectivul nu s-a schimbat. Conducerea echipei nu a pus niciodată presiune pe jucătoare și pe banca tehnică. A lăsat ca lucrurile să vină de la sine.

Spre deosebire de CSM București, treburile s-au făcut așa cum e normal. Antrenorul Florentin Pera a știut cu două luni înainte de a se încheia sezonul precedent că va merge la Vâlcea. De atunci a început să creioneze lotul de jucătoare. Transferurile s-au făcut cu acordul băncii tehnice, nu ca la CSM București, când antrenorilor li s-a pus la dispoziție un lot plin de vedete din care a trebuit să construiască o echipă. Nu au reușit!

Cu un președinte, Florin Verigeanu, venit din fotbal, de la FC Voluntari, echipă cu care câștigase Cupa României și Supercupa României în 2017, cu un președinte de onoare, Petre Berbecaru, care a trăit o viață în handbal și care a știut întotdeauna să dea un sfat bun, Vâlcea a fost cu mult peste CSM București, o echipă câștigătoare de Liga Campionilor! La Vâlcea, toată lumea a tras în aceeași direcție, pentru binele echipei. Șase-șapte oameni, care au lucrat la SCM Rm. Vâlcea, au fost mai capabili decât "armata" din jurul formației din Capitală.

2. O echipă în adevăratul sens, și nu o adunătură de vedete

Comparând cele două loturi de jucătoare, e o diferență uriașă! E o diferență precum între bugetele celor două cluburi! Oprea Vlase, fostul mare antrenor al României, îi spunea lui Horia Alexandrescu în cartea sa, că "întotdeauna un antrenor poate să facă o echipă bună cu jucători de caracter, chiar dacă aceștia nu au mare valoare. Dar niciodată nu poți face echipă cu jucători fără caracter, chiar dacă au valoare".

Acest lucru s-a întâmplat la Vâlcea. Florentin Pera a avut la dispoziție jucătoare cu caracter, handbaliste care au arătat acest lucru în momentele grele. La finala Cupei României, de la Bistrița, pierdută la limită de vâlcence, în fața marii rivale din București, bielorusa Natalia Vasileuskaia a jucat o repriză cu degetul rupt, sârboaica Maria Petrovici și-a legat genunchiul umflat, a intrat șchiopătând pe teren și a făcut un meci fantastic. Cele mai bune jucătoare ale echipei au fost Petra Blazek și Andreea Pricopi. Vorbim de patru jucătoare care știau în acel moment că nu vor mai fi la Vâlcea în viitorul sezon. Acest lucru se numește caracter.

3. Banca tehnică, una care a ajutat echipa, nu a încurcat-o!

În general, când echipa nu merge bine, primul vinovat este antrenorul. Trebuie spus că și reciproca e valabilă. Cel puțin în cazul SCM Rm. Vâlcea. Când o echipă merge bine și are constanță un sezon întreg, atunci meritul este și al antrenorului. Florentin Pera a demonstrat pe banca tehnică a echipei din Vâlcea că este un antrenor valoros. Nu e ușor să bați de două ori CSM București și să te lupți de la egal la egal cu o echipă cu jucătoare, luate individual, mult mai valoroase ca ale tale.

Florentin Pera a făcut echipă pe banca tehnică cu Mia Rădoi și Ildiko Kerekes Barbu, fostele mari internaționale ale României. Stafful oltean a făcut ca angrenajul formației să funcționeze în toate compartimentele sale, de la poartă la atac, de la apărare la contraatac.

4. Stabilitatea băncii tehnice

Vâlcea a avut liniște pe tot parcursul sezonului. Au fost momente grele, ca peste tot în lume, dar s-a reușit să se treacă peste. Sigur că rezultatele bune au adus această liniște, dar la Vâlcea nu s-a pus niciodată în discuție schimbarea antrenorului. Echipa a fost eliminată în turul 3 al Cupei EHF, de danezele de la Ikast Herning, dar Florentin Pera a primit credit în continuare. La CSM București, conducerea clubului nu a avut deloc răbdare și, ca în fiecare an, a schimbat cel puțini doi antrenori.

5. Atmosfera extraordinară în echipă

SCM Rm. Vâlcea a avut o atmosferă excelentă de performanță pe tot parcursul sezonului. Au fost și acolo certuri, tensiuni, dar antrenorii și conducerea clubului le-au aplanat întotdeauna. Fetele au fost prietene, cel puțin pe teren. Sau cel puțin asta au arătat. S-a format un grup puternic, unit, greu de destabilizat.

6. Dorința mai mare de victorie

Vâlcea a câștigat meciurile cu CSM București pentru că a avut o dorință mai mare de victorie, "foamea" de trofee a fost mult mai mare pentru niște jucătoare neobișnuite până acum să urce pe podium și mai ales pe prima treaptă. Vâlcea a câștigat acest campionat, în primul rând, prin apărare. A avut cea mai bună defensivă. Și nu degeaba se spune că, în apărare, e vorba de 80 la sută voință și dorință și doar 20 la sută știință.

7. Tradiția și istoria din spatele handbalului

Vâlcea a fost numită în trecut "Capitala handbalului românesc". Cei 30 de ani de istorie și tradiție ai Oltchimului au contat enorm. Oltchim a fost singura echipă din Europa care 30 de ani la rând a participat, an de an, în cupele europene. Cu 19 titluri de campioană în spate, cu 14 Cupe ale României, titlul 20 a venit parcă mai ușor. Chiar dacă jucătoarele actuale nu au trăit pe viu atmosfera de pe vremea Oltchimului.

8. Suporterii

Vâlcea are o istorie în spate, dar și suporteri pe măsură. Echipa actuală a fost repede asimilată de fani drept continuatoarea Oltchimului. Când au început să vină rezultatele, fanii au venit alături. SCM Rm. Vâlcea are cea mai mare medie de spectactori pe teren propriu, meciurile de la Rm. Vâlcea jucându-se cu sala plină, indiferent că a fost vorba de partide cu CSM București, SCM Craiova, Gloria Buzău sau "U" Cluj Napoca. La partida cu Slatina, de aseară, biletele au fost vândute în mai puțin de o oră, fanii dorind să le vadă pe favorite în tricourile de campioane.

9. Modestie vs grandomanie

Deși s-a instalat pe primul loc din etapa a 5-a, după victoria de la București, 22-19, Vâlcea a rămas modestă, cu picioarele pe pământ. Jucătoarele nu și-au privit de sus adversarele. Și nici măcar acum obiectivele nu s-au schimbat, deși încolțiseră speranțele la titlu. Nu același lucru s-a întâmplat la CSM București.

Vedetele echipei din Capitală și-au tratat, de multe ori, adversarele cu superficialitate, dovadă și victoriile chinuite, în multe rânduri. Bucureștencele nu au știut să-și facă prietene în rândurile celorlalte formații. Când întrebai jucătoarele de la celelalte echipe pe cine doresc campioană, Vâlcea sau CSM București, toate răspundeau invariabil: Vâlcea. Pentru că atunci când oponentul nu te bagă în seamă, te privește cu superioritate, nu-ți cade bine. CSM București a pierdut prin grandomanie.

10. Norocul

E un factor determinant întotdeauna. Divinitatea parcă a ales-o, în acest campionat, pe SCM Rm. Vâlcea în detrimentul CSM București. Vechea campioană a României a fost lovită de ghinioane pe parcursul sezonului.

Le-a pierdut pe Neagu și pe Kurtovic, apoi pe Cvijici, iar în unele perioade nu s-a putut baza nici pe Lekici sau Manea. Vâlcea a fost mai puțin afectată de accidentări. CSM a compensat însă prin faptul că a câștigat în ultimele secunde cu Gloria Buzău, SCM Rm. Vâlcea, Gloria Bistrița. Altfel, campionatul ar fi fost încheiat și mai demult, nu doar cu o etapă înainte de final.

Concluzii

SCM Rm. Vâlcea a meritat acest titlu de campioană și a demonstrat, încă o dată, că banii nu înseamnă întotdeauna totul. Că bugetele nu pot câștiga trofee. Că valoarea se poate compensa prin dorință, prin determinare. Că atunci când joci cu inima și cu mintea, la final ai șansa de a te bucura și de a fi fericit.

Vezi și:

VIDEO+FOTO Titlul se întoarce acasă! Râmnicu Vâlcea câștigă campionatul la handbal feminin+ Imagini superbe de la premiere

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (10)
ceaiuri
ceaiuri  •  14 Mai 2019, 17:51

un articol putin..fortat,nu cred ca mai pot repeta performanta in sezonul urmator si nu tb uitata echipa din buzau care efectiv le-a pus in brate trofeul oltencelor pt ca in ultimul meci se puteau intampla multe(ultimile meciuri acasa cu cisnadie sau cu braila au fost castigate la limita,miza punandu-si amprenta in jocul lor..nici meciul cu slatina nu a fost usor)iar bistrita putea trimite titlul in buc,pt jocurile din C.L. e nevoie de altceva(tb aduse jucatoare pe fiecare post)

suporter.csmbucuresti
suporter.csmbucuresti  •  14 Mai 2019, 09:33

Pentru "specialistul" in handbal de la gsp: cand incepi sa fii jurnalist adevarat si sa tratezi CSMB si SCMV la fel, a se citi, nu sa ii pupi undeva pe cei din urma, iar pe ceilalti sa ii infierezi, de multe ori fara sa ai dreptate? Stiu ca esti din Valcea, dar fa-ti domnule meseria corect, ca deja este gretos dublul standard la care apelezi!

crimson.veritas
crimson.veritas  •  13 Mai 2019, 22:24

GSP ... 'SCM Rm. Vâlcea a meritat acest titlu de campioană și a demonstrat, încă o dată, că banii nu înseamnă întotdeauna totul. Că bugetele nu pot câștiga trofee. Că valoarea se poate compensa prin dorință, prin determinare. Că atunci când joci cu inima și cu mintea, la final ai șansa de a te bucura și de a fi fericit.' ... chiar si asa ... banii sunt un factor foarte important ... conteaza natura / provenienta lor si cantitatea ... In Romania ... discriminarea financiara (ma refer la banii publici) ... este politica de stat. Ca CSM ... nu stie ce sa faca cu banii ... este problema lor ... Problema Mea ... este ca Statul Roman ... discrimneaza dupa criterii regionale, viciaza competitia de handbal intern, distruge handbalul, competitia ... si in esenta ... distruge viitorul acestui sport, descurajeaza investitia privata, sponsorizarea ... in sport ... doar de dragul de a obtine ... niste trofee mincinoase ... o echipa infiintata in flacarile bataliilor politice si electorale! ...:)) Asta este ... Concluzia! ...:))

Vezi toate comentariile (10)
Comentează