Articol de Marius Mărgărit, Daniel Grigore - Publicat miercuri, 22 ianuarie 2025 09:38 / Actualizat miercuri, 22 ianuarie 2025 14:19
S-a stins din viață Cornel Oțelea, unul dintre cei mai mari handbaliști români din toate timpurile, la vârsta de 84 de ani ♦ Decesul a fost constatat la ora 05:00, la Spitalul Militar din București ♦ Moartea fiului, deces survenit acum mai bine de doi ani, și-a lăsat amprenta asupra fostului mare sportiv.
Steaua București a comunicat în această dimineață o veste tragică. Cornel Oțelea, singurul handbalist român cu trei titluri mondiale, a decedat la vârsta de 84 de ani.
Oțelea a fost parte din echipele naționale care au cucerit 3 titluri mondiale, în 1961 (R. F. Germania), 1964 (Cehoslovacia) și 1970 (Franța), ultimul din postura de campion. Are în palmares și bronzul din 1967, din Suedia. A evoluat în total de 92 de ori pentru naționala României, reușind 147 de goluri.
A murit Cornel Oțelea, unul dintre cei mai mari handbaliști români din toate timpurile
Câtă vreme a activat la Steaua, Oțelea a cucerit două Cupe ale Campionilor Europeni, ca jucător în 1968, ca antrenor în 1977.
S-a retras din cariera de jucător destul de devreme, la 30 de ani. Într-un material special realizat de Gazeta Sporturilor în 2016, Oțelea explica faptul că „jucasem tot sezonul cu o fistulă la spate. Căzusem, s-a făcut un hematom care a lucrat și în loc să arunce afară a mâncat pe dinăuntru”.
După Paris 1970, turneu final în care a jucat în pofida acelor probleme, a decis să-și încheie activitatea pe parchet: „Când m-am întors de la Paris, hotărârea mea era luată. M-am operat și apoi m-am retras și de la Steaua, echipa mea de club, și de la națională”.
Golurile mele erau de pe extremă și pe contraatac la început. La debutul carierei am fost extremă și pivot, apoi am devenit conducător de joc.
- Cornel Oțelea, în 2016, pentru GSP.ro
20 de aniavea Oțelea la momentul primului său titlu mondial
A fost comandantul Stelei București
A fost, conform clubului Armatei, „primul handbalist avansat la gradul de general”.
Pe deasupra, în perioadele 1983-1984 și, ulterior, 1991-1997, a fost comandantul Stelei București.
Nea Cornel va rămâne pentru totdeauna scris în cartea de aur a sportului românesc drept un uriaș sportiv, un mare antrenor, dar și unul dintre cei mai valoroși conducători. Clubul Steaua transmite condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
- Comunicat Steaua București
UPDATE. Măcinat de decesul fiului
Ultimul an și jumătate nu a fost deloc ușor pentru Cornel Oțelea și familia lui, din informațiile culese de GSP.ro. În toamna lui 2023, fostul mare handbalist și-a pierdut fiul, pe Leo, băiat născut din prima căsătorie. Pierderea acestuia l-a afectat serios, într-atât încât să-i deterioreze calitatea vieții în ultimul an și jumătate.
UPDATE. Primele reacții ale lui Cristian Gațu și Vasile Stîngă
Doi foști mari handbaliști ai României, dublul campion mondial Cristian Gațu și golgheterul all-time Vasile Stîngă, au reacționat în dialog cu GSP.ro la tragica veste din această dimineață.
„Mă scuzați, dar nu sunt în stare să spun absolut nimic, sunt încă sub imperiul acestei vești groaznice. Nu, pur și simplu nu mai am cuvinte! Îmi vine să plâng.
Nu pot să cred, am pierdut un om și un handbalist imens. Handbalul tot pierde, de la Birtalan la Samungi, acum Oțelea... Nu, chiar nu pot să vorbesc, chiar nu sunt capabil”, au fost cuvintele lui Cristian Gațu. AICI, și reacția lui Vasile Stîngă.
UPDATE. Cornel Oțelea, în centrul unui scandal de proporții în 1994
De cariera de conducător a lui Cornel Oțelea se leagă și o controversă. Câtă vreme a fost comandat al clubului Steaua București a supervizat transferul lui Ilie Dumitrescu la Tottenham, fiind acuzat că și-a însușit o bucată uriașă din suma de transfer, aproape două milioane de dolari - aici, cazul pe larg.
Regimul comunist i-a refuzat transferul în Germania
În primăvara lui 1970, Cornel Oțelea avea pe masă o ofertă de a deveni antrenor-jucător la echipa vest-germană Sudbadischer Handball. Regimul comunist i-a refuzat oportunitatea.
Chiar fostul mare fotbalist a explicat cum au stat lucrurile:
„Eram campion mondial și aveam în sacoșă contractul cu nemții de la Sudbadischer Handball, doreau să le fiu antrenor-jucător.
Cu părinții nu a fost o problemă: «Dragul mamii, tu hotărăști ce-i mai bun pentru tine». Pe urmă m-am dus la club.
Comandantul clubului era colonelul Maximilian Pandele. Îi spun ce vreau, insist că nemții așteptau să-mi trimită biletele de avion. Îmi zice că trebuie avizul ministrului: «Ești ofițer, nu putem discuta așa plecarea, trebuie să fac o notă raport către ministru».
Generalul Ion Ioniță era ministrul apărării pe atunci, îl știam un om mai deschis, mai curajos.
Colonelul Pandele m-a chemat din nou la el și mi-a întins peste masă nota raport a ministrului. Scria «Căpitanul Oțelea poate face deplasări în străinătate nu mai lungi de 3 luni și rămâne antrenor la Steaua». Semnat general Ion Ioniță.
Îi spun «Tovarășe colonel, ce să fac cu 3 luni?». Dar nu mă las: «Ar fi totuși o cale să plec?». Îmi spune «Da, să fii trecut în rezervă și apoi să te lupți cu societatea». «Mulțumesc, nu», i-am răspuns”.