Articol de Costi Prună - Publicat marti, 27 iunie 2023 17:43 / Actualizat marti, 27 iunie 2023 22:18
CSM București și Rapid și-au aflat adversarele din grupele Ligii Campionilor, iar sorții au fost diferiți. CSM se va bate cu Gyor, Odense și Brest pentru calificarea direct în ”sferturi”, în timp ce Rapid trebuie să treacă de cel puțin o echipă mai bine cotată pentru a se califica între primele șase
Viitorul sezon european începe să prindă contur pentru echipele din România. Marți, la Viena, a avut loc tragerea la sorți. CSM București a fost repartizată în în grupa A alături de Gyori Audi ETO KC, IK Savehof, Brest Bretagne Handball, Odense Handbold, Buducnost Podgorica, SG BBM Bietigheim, DVSC Schaeffler.
Campioanele României se vor bate pentru primele două locuri care duc direct în sferturile de finală cu Gyor, Odense și Brest, celelalte 4 formații, Savehof, Buducnost, Bietigheim și debutanta Debrecen, având forță să se lupte doar pentru locurile 3-6, care duc în play-off-ul pentru „sferturi".
„La prima vedere, comparând grupa cu cea avută în sezonul anterior, pare un dram mai facilă, dar există și posibilitatea întâlnirii unui adversar foarte bun în meciurile eliminatorii. Sezonul este lung și se pot întâmpla multe. Sper ca echipa să nu sufere accidentări și să fie pregătită pentru momentele importante ale sezonului", a declarat Cristina Vărzaru, team managerul CSM-ului, pentru Gazeta Sporturilor.
Mai puternică
Cea mai tare adversară a CSM-ului va fi Gyor, care din acest sezon va fi antrenată de danezul Ulrik Kirkely, venit de la Odense. Gyor s-a întărit prin aducerea braziliencei Bruna De Paula, venită de la Metz, handbalistă cu o tehnică excelentă care va juca la coordonare, alături de Oftedal.
Tot din noul sezon, va reveni la echipă norvegianca Veronica Kristiansen, care între timp a devenit mămică. În extrema dreaptă, Gyorul s-a întărit cu o campioană mondială și europeană, norvegianca Emilie Hovden, venită de la Viborg.
Singura jucătoare valoroasă pierdută de maghiare față de sezonul trecut este daneza Anne Mette Hansen, care s-a transferat la Metz.
- Echipa-tip pentru Gyor: Toft, Schatzl, Nze Minko, Oftedal, Gros, Hovden, Broch
Schimbare de linii
O altă adversară puternică pentru CSM București va fi Odense, care va fi pregătită de fostul tehnician de la Vipers, Ole Gustav Gjekstad. Vicecampioana daneză este într-un puternic proces de remaniere, conducătorii clubului sperând că prin aducerea noului antrenor și schimbarea radicală a lotului, Odense va reuși să oprească hegemonia din handbalul danez a lui Esbjerg.
De la Odense au plecat 9 jucătoare, printre care Louise Abbingh, Rikke Iverssen, Kelly Vollerbrecht sau Ayaka Ikehara. În locul lor, Odense a adus 8 jucătoare, printre care Malin Aune, Yara ten Holte, Valle Dahl sau Elma Halilcevic.
Se cunosc bine
A treia echipă ca valoare ce se bate cu CSM București pentru primele două locuri în grupă este vicecampioana Franței, Brest, care în sezonul trecut a terminat la egalitate la București, 30-30.
Brest a pierdut 3 jucătoare importante: interul dreapta, Monika Kobylisnka, care s-a transferat chiar la CSM, centrul Itana Grbic, care va juca la Krim, dar și extrema dreaptă Pauline Coatanea, care a rămas însărcinată. În locul lor, Brest le-a adus pe Valeria Maslova de la Metz, Juliet Faure de la Besancon și pe Siobann Delayed de la Village of Toll.
- Echipa-tip pentru Brest: Foggea, Lassource, Jaukovic, Carlsson, Maslova, Toublanc, Foppa
„Este cea mai grea competiție și trebuie să muncim bine împotriva fiecărei echipe. Vom avea adversari cu stiluri diferite și trebuie să fim bine ancorați în realitatea fiecărui meci în parte. De abia așteptăm să începem competiția", a spus antrenorul Adrian Vasile pentru Gazeta Sporturilor.
Rapid și visul european
Vicecampioana României a avut un ghinion imens la tragerea la sorți: Rapid va juca în grupa B, unde va întâlni 6 echipe extrem de puternice, și o debutantă fără șanse, campioana Poloniei, MKS Zaglebie Lublin.
Giuleștencele vor juca împotriva lui Vipers, Metz, Esbjerg, FTC, Krim și Ikast, toate acestea formații cu pretenții și valoare pentru a se clasa între primele 6. „Am picat extrem de rău, într-o grupă cu adevărat a morții. În afară de Lublin, toate echipele au șanse la calificare. Va fi o bătălie dură pentru un loc între primele 6 și mai ales pentru primele 2 locuri, care duc în sferturile de finală. Am încredere în fete și, cu ajutorul celor mai frumoși fani din Europa, trebuie să ne calificăm mai departe. Împreună suntem de neclintit!", a declarat președintele clubului CS Rapid, Bogdan Vasiliu, pentru Gazeta Sporturilor.
Campioana cu vulnerabilități
Tripla câștigătoare a Ligii Campionilor, Vipers Kristiansand, pare slăbită față de ultimele sezoane, în special din cauza plecării omului care a creat dream team-ul norvegian, antrenorul Ole Gustav Gjekstad.
Acesta o va antrena din toamnă pe Odense, iar în locul său a fost promovat slovacul Tomas Hlavaty, fostul secund al lui Gjekstad. De la „vipere" au plecat cehoaica Marketa Jerabkova la Ikast, Valle Dahl la Odense și Katarina Jezic la Dunărea Brăila. Vipers a adus-o în inter stânga pe olandeza Louise Abbinggh de la Odense și în centru pe iberica Paula Arcos de la Super Bera Bera.
- Echipa-tip pentru Vipers: Lunde, Naes, Abbingh, Roberts, Vyakhireva, Knedlikova, Tchaptchet
Au făcut cunoștință în sezonul trecut
La fel ca și în sezonul trecut, Rapid le va întâlni în grupă pe Metz și Esbjerg. Metz a ratat calificarea în F4, a pierdut-o pe brazilianca Bruna De Paula, care va juca la Gyor, dar a înlocuit-o cu Anne Mette Hansen, jucătoare venită chiar de la campioana Ungariei.
De la Metz au mai plecat Tamara Horacek la Nantes, croata Camila Micijevic la Paris, Valentina Maslova la Brest. În locul lor, campioana Franței le-a transferat pe Alina Grijseels de la Dortmund și pe Jazz Chambertin de la Nice.
- Echipa-tip pentru Metz: Sako, Valentini, Jorgensen, Grijseels, Burgaard, Bont, Bouktit
Esbjerg este și în acest sezon favorită la calificarea în F4. Antrenată de celebrul Jesper Jensen, Esbjerg a pierdut surprinzător, în sezonul recent încheiat, semifinala cu FTC și a terminat competiția pe locul 4.
Dornică de revanșă, campioana daneză a schimbat doar pivotul pentru sezonul viitor: în locul lui Wille Ingstad, care va juca la CSM, va veni Rikke Iversen de la Odense.
- Echipa-tip pentru Esbjerg: Kristensen, Nielsen, Breistol, Reistad, Mork, Jakobssen, Iversen
Și celelalte 3 echipe cu pretenții la calificare din grupa Rapidului, FTC, Krim și Ikast, au valoare pentru îndeplinirea obiectivului, dar vicecampioana României a demonstrat și în sezonul trecut că își poate depăși condiția și, cel puțin pe teren propriu, poate învinge pe oricine. Prima etapă din noul sezon al Ligii Campionilor se va disputa în weekendul 9-10 septembrie.
GRUPELE LIGII CAMPIONILOR
- Grupa A: CSM Bucureşti, Gyori Audi ETO KC, IK Savehof, Brest Bretagne Handball, Odense Handbold, Buducnost Podgorica, SG BBM Bietigheim, DVSC Schaeffler;
- Grupa B: Team Esbjerg, Metz Handball, Vipers Kristiansand, CS Rapid Bucureşti, FTC Rail-Cargo Hungaria, MKS Zaglebie Lubin, Krim Mercator Ljubljana, Ikast Handbold.
Neagu premiată
Cristina Neagu a fost desemnată de federația europeană cel mai bun inter stânga din sezonul recent încheiat, la Premiile de Excelență de la Viena. Interul român a depășit în acest sezon borna celor 1000 de goluri în Liga Campionilor, fiind pe același palier cu Jovanka Radicevic și Anita Gorbicz. Momentan, Neagu este pe locul 2, cu 1029 de goluri marcate în cea mai tare competiție intercluburi.
Tot în acest sezon, Neagu a mai stabilit un record: prima jucătoare cu peste 300 de goluri la turneele finale europene. La EHF Euro 2022 a ajuns la 303 de reușite. Echipa sezonului în viziunea EHF, pentru care au votat jucători, antrenori, jurnaliști și suporteri, într-un anumit procent: Lunde, Friis, Neagu, Reistad, Gros/Mork, Malestein, Ingstad.
Cea mai bună apărătoare a fost desemnată daneza Kathrine Heindahl de la Esbjerg, iar cea mai bună tânără jucătoare, Paulleta Foppa de la Metz. La masculin, cea mai bună echipă este formată din: Landin, Dibirov, Pytlick, Steins, Gidsel, Lindeberg, Fabregas.