Articol de Marian Ursescu - Publicat miercuri, 17 decembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 16 decembrie 2014 21:30
Oana Bondar a debutat la Euro 2014. Folosită doar în faza de apărare, handbalista de la Braşov speră ca România să ajungă la Budapesta spre a juca pentru locul 5.
La 31 de ani, Oana Bondar a jucat în Ungaria pentru prima dată la un turneu final. Handbalista de la Corona Braşov a fost selecţionată în lot exclusiv pentru faza de apărare, ea achitîndu-se foarte bine de sarcinile impuse în jocurile turneului final.
Oanei îi e dor de casă, plînge cînd se gîndeşte la fetiţa sa, Karina, în vîrstă de 4 ani, care o aşteaptă acasă, dar îi transmite să mai aibă un pic de răbdare. Oana îşi doreşte să ajungă cu România la Budapesta, pentru a se bate pentru locul 5.
- Oana, cum a fost pentru tine, o debutantă, acest turneu final?
- A fost, într-adevăr, primul turneu final eurpopean, sper să nu fie şi ultimul! Am avut ceva emoţii, dar au trecut repede. M-am simţi foarte bine, de altfel le cunoşteam pe toate fetele, cu majoritatea am mai jucat împreună. E o experienţă frumoasă, o senzaţie nemaipomenită.
- Au fost meciuri şi meciuri, Oana, cînd bine, cînd rău. Ne legăm de ultimul, cu Spania? Cum aţi putut reveni de la minus 5?
- Partida cu Spania venea după drama cu Ungaria. Noi, fetele, ne-am strîns în vestiar, chiar şi la pauză, şi ne-am spus că nu avem nimic de pierdut. Că trebuie să luptăm, măcar să ieşim de pe teren cu capul sus, nu cu el plecat!
- Apărarea, din care faci şi tu parte, dar şi Paula au fost atuurile României, nu?
- Paula a făcut senzaţie. Ea a fost baza. Noi am încercat să o ajutăm cît mai mult. Cînd fiecare îşi face treaba, e mult mai uşor şi pentru defensivă, dar şi pentru portar. Spania a marcat mult pe depăşire în prima parte. Apoi am strîns rîndurile, ne i-am mai oferit culoare şi nu a mai găsit calea spre gol foarte uşor.
- Ai mai trăit un astfel de meci?
- La Braşov şi la Baia Mare, dar la un altfel de nivel. Acum a fost ceva formidabil! Am dormit aşa de bine după o astfel de victorie...
- Regretele, probabil, sînt şi mai mari acum, cînd vedeţi că Danemarca e aproape de semifinale. A mai fost partida pierdută în ultimele minute cu Ungaria...
- Ne gîndim acum cum ar fi fost dacă. Dar nu mai putem schimba nimic. E păcat, dar asta e viaţa! În viaţă trebuie să ştii să şi pierzi. Din greşeli omul învaţă, important e să nu le mai facem altă dată, mai ales la turneele finale.
- Vine Polonia, o echipă care a condus Norvegia cu şase goluri, în prima repriză.
- Da, are o linie de 9 metri redutabilă. Ne vom lupta însă cu ele. Mie, una, îmi convin jucătoarele masive, înalte, mă iau cu ele la trîntă. Nu mi-e frică. O să fie un meci greu, dar ne dorim să cîştigăm. Ultima impresie contează şi vrem să ne facem o imagine bună.
- Vă mai gîndiţi la locul 5, aveţi bagajele făcute?
- Din păcate, nu stăm doar la mîna noastră, ci şi la a celorlalte echipe. Dacă însă ne ajută rezultatele şi noi batem Polonia, că asta e prima condiţie, atunci ne facem şi bagajele. Nu stăm pe gînduri.
- Eşti una dintre cele cinci mămici din lotul României. Vorbeşti cu fetiţa ta la telefon?
- Da, îmi spune tot timpul: «Mami, hai acasă!» (Îi dau lacrimile. Încearcă să se stăpînească). Karina are patru ani şi ştie acum că sînt plecată la meci. Îl pune pe tatăl ei să ne vadă cum cîntăm imnul. Mi-e dor de ea, dar aş vrea să mai stăm aici să jucăm pentru locul 5, dacă se poate.
86 de minute şi 47 de secunde a jucat Oana Bondar în cele cinci meciuri ale României la Campionatele Europene
4 eliminări de 2 minute a încasat Oana Bondar, a doua în echipa României după Adriana Ţăcălie care are 5