Articol de Daniel Grigore - Publicat miercuri, 22 ianuarie 2025 17:01 / Actualizat miercuri, 22 ianuarie 2025 17:05
Cornel Oțelea, cel mai titrat handbalist român, s-a stins din viață astăzi, în jurul orei 05:00, la vârsta de 84 de ani. Singurul triplu campion mondial român, Oțelea și-a încheiat devreme cariera de jucător, chiar înainte să împlinească 30 de ani.
De ce a ieșit de pe parchet atât de devreme cel mai medaliat handbalist român din istorie, campion mondial în 1961 (R. F. Germania), 1964 (Cehoslovacia) și 1970 (Franța)?
A explicat chiar el, într-un interviu acordat GSP.ro în 2016. A fost un cumul de factori, de la problemele medicale cu care se confrunta la faptul că regimul comunist i-a blocat transferul în Germania, unde era dorit ca antrenor-jucător de către Sudbadischer Handball.
De ce s-a retras Cornel Oțelea la nici 30 de ani
„Nu împlinisem încă 30 de ani. De-abia mă întorsesem de la Paris, unde deveniserăm campioni mondiali. Era în aprilie 1970. Eram campion mondial și aveam în sacoșă contractul cu nemții de la Sudbadischer Handball, doreau să le fiu antrenor-jucător.
Cu părinții nu a fost o problemă: «Dragul mamii, tu hotărăști ce-i mai bun pentru tine». Pe urmă m-am dus la club.
Comandantul clubului (n.r. - Stelei) era colonelul Maximilian Pandele. Îi spun ce vreau, insist că nemții așteptau să-mi trimită biletele de avion. Îmi zice că trebuie avizul ministrului: «Ești ofițer, nu putem discuta așa plecarea, trebuie să fac o notă raport către ministru».
Generalul Ion Ioniță era ministrul apărării pe atunci, îl știam un om mai deschis, mai curajos.
Colonelul Pandele m-a chemat din nou la el și mi-a întins peste masă nota raport a ministrului. Scria «Căpitanul Oțelea poate face deplasări în străinătate nu mai lungi de 3 luni și rămâne antrenor la Steaua». Semnat general Ion Ioniță.
Îi spun «Tovarășe colonel, ce să fac cu 3 luni?». Dar nu mă las: «Ar fi totuși o cale să plec?». Îmi spune «Da, să fii trecut în rezervă și apoi să te lupți cu societatea». «Mulțumesc, nu», i-am răspuns”, a povestit Oțelea.
Motivele retragerii timpurii a lui Cornel Oțelea: „Nu voiam să încurc generația mai tânără”
La acea vreme, Oțelea, care se descria drept „conducător de joc, după ce în debutul carierei am fost extremă și pivot”, plusa pe acest subiect:
„Jucasem tot sezonul cu o fistulă la spate. Căzusem, s-a făcut un hematom care a lucrat și în loc să arunce afară a mâncat pe dinăuntru.
Când m-am întors de la Paris hotărârea mea era luată. M-am operat și apoi m-am retras și de la Steaua, echipa mea de club, și de la națională.
Pe deasupra, generația care venea după mine era puternică și valoroasă, nu puteam și nu voiam să mai încurc lucrurile. Ce făceam? Mă puneam în fața lui Cristi Gațu, care trebuia să joace, el era în spatele meu în '70, ieșeam eu, intra el. Apăruse și Radu Voina, îl blocasem și pe Goran”.
Cornel Oțelea va fi înmormântat cu onoruri militare sâmbătă, 25 ianuarie, ora 13:30, la Cimitirul Ghencea 3.