SPORTURI  »  HANDBAL  »  NEAGU SE RETRAGE

SPECIAL GSP Se retrage „Messi a handbalului” » Cristina Neagu lasă o moștenire sacră în sportul românesc! 6 borne formidabile ale jucătoarei fără egal

Cristina Neagu are cifre sclipitoare de-a lungul carierei / Sursă foto: Imago Images +50   FOTO
Cristina Neagu are cifre sclipitoare de-a lungul carierei / Sursă foto: Imago Images

Articol de , - Publicat joi, 12 septembrie 2024 19:49 / Actualizat joi, 12 septembrie 2024 22:28

Cristina Neagu, 36 de ani, superstarul celor de la CSM București, și-a anunțat retragerea din handbal! E vestea momentului în sportul românesc, una de mare impact, Neagu făcându-i dezvăluirea Andreei Esca joi seara, în prime-time. Ieșirea din scenă se va petrece la finalul sezonului.

A inspirat zeci de mii de copii, și-a pus definitiv amprenta pe istoria echipei naționale și și-a căpătat supranumele de „Messi a handbalului”.

A fost desemnată de patru ori cea mai bună handbalistă a lumii, devenind prima sportivă din istorie care ajunge la borna #4, și lasă în urmă un gol aproape imposibil de umplut în handbalul românesc. Cariera Cristinei Neagu se va încheia la finalul sezonului, dar realizările sale formidabile vorbesc de la sine.

Cristina Neagu în duel cu apărarea franceză la CM 2007 FOTO Gazeta Sporturilor
Cristina Neagu
Cristina Neagu a fost desemnată jucătoarea turneului Foto: Facebook FR Handbal
Cristina Neagu, în tricoul lui Buducnost / FOTO: Imago
Cristina Neagu în duel cu apărarea celor de la Bietigheim
+45 FOTO

Gazeta Sporturilor sintetizează în rândurile de mai jos câteva dintre bornele reprezentative ale carierei Cristinei Neagu.

Cea mai bună marcatoare din istoria Europenelor

În finalul lui 2022, Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene de handbal, indiferent dacă vorbim despre handbalul masculin sau feminin. „Messi a handbalului” a punctat de 303 pentru România la Europene, peste cele 288 de goluri înscrise de islandezul Gudjon Valur Sigurdsson.

De altfel, Cristina a fost cea mai bună marcatoare la ediția din 2010 a Campionatului European, 53 de goluri, cu care a ghidat naționala României către medalia de bronz.

8 ediții, fără întrerupere, reprezintă participarea Cristinei Neagu la Campionatul European între 2008 și 2022

Excepțională pentru România la Mondiale

Cifrele Cristinei la Campionatele Mondiale sunt impresionante. Jucătoarea lui CSM București a participat la 7 campionate, în care a înscris un total de 250 de goluri, cele mai multe la ediția din 2015, 63 de reușite!

De patru ori în vârful lumii

Neagu părăsește parchetul cu un bilanț senzațional. În urmă cu șase ani, Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună handbalistă a lumii, distincție pe care a primit-o atunci pentru a patra oară. Astfel, Neagu a devenit prima sportivă care a primit acest trofeu de patru ori în carieră.

„Cred că inima şi capul contează mai mult decât corpul în sine. Pentru că acela se poate lucra, dar dacă nu ai o minte fierbinte şi o minte lucidă atunci când joci, e foarte greu să realizezi performanţe deosebite. Şi eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că le am şi profit la maximum de ce am!”, spunea ea la acel moment.

Cristina Neagu, foto: Imago
Cristina Neagu
Cristina Neagu a fost desemnată jucătoarea turneului Foto: Facebook FR Handbal
Cristina Neagu, în tricoul lui Buducnost / FOTO: Imago
Cristina Neagu în duel cu apărarea celor de la Bietigheim
+45 FOTO

Peste 1.000 de goluri în Liga Campionilor

Nu în ultimul rând, deși nu are legătură directă cu cariera la națională, Cristina Neagu este una dintre cele doar 4 jucătoare care au trecut de borna de 1.000 de goluri marcate în Liga Campionilor. A atins numărul istoric în ianuarie 2023, la meciul Bietigheim - CSM București 25-27.

A „sfințit” echipa națională

După retragerea precursoarelor sale, Neagu și-a lăsat amprenta asupra echipei naționale într-o manieră covârșitoare. Cu ea în echipă, „tricolorele” au urcat de două ori pe podium, de fiecare dată pe treapta a treia, la Campionatul European din 2010 și la cel al lumii de peste 5 ani.

De la bronzul mondial din 2015, naționala cu Cristina Neagu lider a mai fost aproape de o medalie importantă doar o singură dată, în 2018, la Campionatul European din Franța, când a terminat pe 4.

Recordul pentru un meci la Mondial al Cristinei Neagu s-a consemnat în „sfertul” cu Danemarca din 2015, câștigat cu 31-30 după prelungiri, când a înscris 15 goluri. În cele șapte ediții ale Mondialului la care a luat parte, Neagu a marcat 250 de goluri.

Doar patru echipe în carieră, a fost divină la Buducnost

După debutul național la senioare la Rulmentul, la care a jucat între 2006 și 2008, a trecut la Oltchim în 2009. Cu Oltchim, a ajuns în prima finală de Liga Campionilor din carieră, în 2010, iar în 2012 și apoi în 2013, anul desființării în forma de atunci, până în semifinale.

A trecut din sezonul 2013/2014 la Buducnost Podgorica, echipă de tradiție în handbalul european. Acolo a făcut pasul decisiv către trofeul Ligii în 2015, după ce în 2014 disputase finala.

Am decis ca la finalul actualului sezon să mă retrag din cariera de handbalist. Niciodată nu e momentul potrivit, dar am hotărât că acesta este ultimul meu sezon pe terenul de handbal. Vreau să mă bucur pe deplin de fiecare meci pe care îl voi juca. Voi organiza o caravană care va merge cu mine în toate orasele țării și mă voi întâlni cu fanii la finalul meciurilor

- Cristina Neagu

Cristina Neagu a fost desemnată jucătoarea turneului Foto: Facebook FR Handbal
Cristina Neagu
Cristina Neagu, în tricoul lui Buducnost / FOTO: Imago
Cristina Neagu în duel cu apărarea celor de la Bietigheim
Cristina Neagu aplaudă la CSM București - Metz, foto @Cristi Preda (GSP.ro)
+45 FOTO

Palmares Cristina Neagu

Cu echipele de club și echipa națională

  • Câștigătoare a Ligii Campionilor - 2015
  • Finalistă a Ligii Campionilor – 2010, 2014
  • Medaliată cu bronz în Liga Campionilor – 2009, 2012, 2013, 2018
  • Finalistă a Cupei EHF – 2008
  • Medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale - 2015
  • Medaliată cu broz la Campionatele Europene - 2010
  • Medaliată cu argint la Campionatele Europene de tineret – 2005
  • Medaliată cu bronz la Campionatele Europene de juniori – 2007

Individual - IHF

  • De patru ori desemnată ”Cea mai bună jucătoare a lumii” – 2010, 2015, 2016, 2018.
  • MVP-ul Campionatului Mondial - 2015
  • Cea mai bună marcatoare a Campionatului Mondial – 2015
  • Aleasă în echipa ideală a Campionatului Mondial - 2015
  • MVP-ul Campionatului Mondial de juniori - 2006

Individual – EHF

  • Aleasă de două ori ”Jucătoarea anului” – 2017, 2018
  • Golgheterul all-time la Campionatele Europene – 237 goluri
  • Cea mai bună marcatoare a Campionatului European – 2010
  • Cea mai bună pasatoare a Campionatului European – 2010 Aleasă de trei ori în echipa ideală a Campionatele Europene – 2010, 2014, 2016
  • De două ori cea mai bună marcatoare a Ligii Campionilor – 2015, 2018
  • Aleasă de patru ori în echipa ideală a Ligii Campionilor – 2015, 2016, 2017, 2018.
  • MVP-ul Campionatele Europene de tineret - 2005
  • Aleasă în echipa ideală a Campionatelor Europene de juniori - 2007
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Superliga
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Superliga
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus
Liga Campionilor
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus

Real Madrid - Stuttgart 3-1 » Chin blanco la start! Courtois și pedigriul european o scapă pe Real Madrid de rușine

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (21)
lefter_popescu
lefter_popescu  •  15 Septembrie 2024, 00:15
Postat de Luceafaru_Huilei pe 12 Septembrie 2024, 20:36

Se retrage o sportivă modestă, care a câștigat bani cu sacul de la clubul Primăriei, care se mai bine de 6-7 ani nu mai însemna nimic, doar numele. Nu are nicio realizare, doar liga cu Buducnost unde regina era Bojana! O sportivă de top în clasamentele fanilor, nicidecum o performeră! Legende ale handbalului sunt Mariana Tirca și MAREA Maria Torok Duca!

...Amice, nu trebuie uitata Maria Constantinescu, de trei ori campioana mondiala cu România și câștigătoare a mai multor Cupe ale Campionilor europeni cu echipa Rapid , performante pe care Cristina Neagu nici măcar pe jumătate nu le are . Maria Constantinescu încă este în viata și ar fi foarte frumos ca ziariștii ( susținători ai primareselor sau a echipei ilfovene a lui Gigi Valiza) sa -i ia un interviu pt ca ar avea multe de aflat de la cea mai mare handbalista pe care a avut-o România. PS- Ca performante Cristina Neagu nu se clasează intre primele trei handbaliste ale României.

prodanka
prodanka  •  14 Septembrie 2024, 14:00
Postat de Jupiter pe 13 Septembrie 2024, 10:24

Messi al handbalului. CCe comparație ridicolă. Poate Messi al handbalului feminin, căci în cel masculin cu greu prindea banca de rezerve. Dar chiar și așa, au fost și sunt multe jucătoare la un nivel egal cu ea. Asta nu înseamnă că nu e specială.

mi-ai omorat si mie neuronii.

rav410wrc
rav410wrc  •  13 Septembrie 2024, 13:40
Postat de Jupiter pe 13 Septembrie 2024, 10:24

Messi al handbalului. CCe comparație ridicolă. Poate Messi al handbalului feminin, căci în cel masculin cu greu prindea banca de rezerve. Dar chiar și așa, au fost și sunt multe jucătoare la un nivel egal cu ea. Asta nu înseamnă că nu e specială.

De unde rasariti bre, l.userilor ?! ;)))

Vezi toate comentariile (21)
Comentează