Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 01 februarie 2018 16:16
Alexandru Dedu, actualul președinte al Federației de Handbal, se laudă cu bugetul forului pe care-l conduce, dublu față de acum patru ani. În plus, "rezultatele din mandatul meu au fost mai bune decât în cel de dinainte", spune bosul FRH.
Alexandru Dedu este președintele în exercițiu al FRH și va candida pentru un nou mandat. Acum patru ani l-a învins net, din primul tur, pe Cristian Gațu. A fost acuzat că a câștigat politic. Oficialul se apără și spune că nu a fost și nici nu e membru al unui partid. Fostul pivot al Barcelonei, echipă cu care a câștigat Liga Campionilor, e încrezător că oamenii de handbal îl vor vota încă o dată, pentru că a avut un "mandat bun, spre foarte bun!". Pe 14 februarie, contracandidații săi vor fi Narcisa Lecușanu și Robert Licu, și ei doi foști mari internaționali.
- Domnule Dedu, sunteți mulțumit de cei patru ani de mandat?
- Ținând cont de realitatea handbalului și a sportului românesc, consider că a fost un mandat bun spre foarte bun. Dacă vă uitați în urmă cu ceva timp, după ce am fost numit, am spus că e foarte posibil ca eu să fiu un președinte de sacrificiu, că sunt niște decizii nu tocmai populare care trebuiesc luate. Consider că, în încercarea de popularizare a handbalului, nu este suficient să existăm, trebuie să fim acceptați de public.
Problema jucătorilor străini
- Handbalul e un sport foarte popular în România!
- Pentru că am muncit să-l menținem. Spectatorul a fost pentru noi numărul 1. De aici am pornit. De aici parteneriate, bani, investire în performanță. Această primă parte a strategiei pe care am mizat are însă și riscuri. Unul a fost cel al infuziei de jucători străini cu efect asupra echipelor naționale. Am încercat să oprim invazia non-valorilor prin acele criterii calitative și financiare, în așa fel încât să vină jucători cât mai buni. După 4 ani sunt foarte mulțumit.
- Sunt mai mulți jucători străini ca niciodată. Unde să mai joace și românii?
- Statistica îmi dă dreptate vizavi de impactul asupra jucătorilor și jucătoarelor românce, sub 23 de ani. Am pus oamenii din federație și au lucrat la un studiu comparativ, sezonul 2013-2014 cu 2017-2018. Și lucrurile stau așa, vorbim de contracte aflate la federație!
- Nu pun la îndoială cifrele, doar că în sezonul 2013-2014 Liga Națională avea, și la fete și la băieți, 12 echipe, iar în 2017-2018 avea 14 echipe! Iar procentual, lucrurile nu stau deloc așa!
- Masa de jucători este aceeași. Ceea ce ne interesează pe noi. Restul de jucători sunt, într-adevăr, străini. Nu a avut o influență covârșitoare asupra prezenței jucătorilor români și, cu atât mai mult, a tinerilor!
- Ei numeric sunt, dar câți joacă dintre ei?
- Joacă la fel cât jucau și atunci! Vorbim strict de rezultatele sportive ale echipelor naționale. Sunt mai bune sau sunt mai rele în mandatul meu?
- Ați încercat alte măsuri prin care să opriți exodul de jucători străini, măcar cei din afara Uniunii Europene, pentru că ei sunt mai mulți, și atunci echipa națională era mai câștigată. Nu ăsta e rolul federației, să avem naționale puternice?
- Am încercat. Consiliul de Administrație a respins acest lucru. Eu am experiența jucătorilor ex-iugoslavi, ei aduc un plus de valoare. Am câteva soluții legate de acest lucru. O să vedeți!
"Handbalul e cel mai mediatizat!"
- Sunteți acuzat că nu s-a crescut nimic în această perioadă, că nu vă canalizați atenția la copii și juniori.
- Cine zice asta? Contracandidații mei? Handbalul e văzut peste tot, handbalul e peste tot, deschizi televizorul și dai de handbal. Părinții văd handbal, își duc copiii la handbal. Nu pot să uit, am două imagini în minte, cu Sala de la Cluj, plină ochi, la meciurile României, o imagine fantastică, de sus, apoi la un meci al CSM-ului, o coadă de copii, pe teren, care așteptau să dea la poartă. Cum pot să spună că nu ne-am canalizat atenția pe copii?
- Aveți o statistică la nivel de copii, de juniori, între cei doi ani la care ați făcut referire și mai sus?
- Avem o emulație fantastică, dar ce se întâmplă? Noi avem foarte mulți copii la minihandbal sau juniori 4. Acolo se joacă la nivel de legitimare la Asociația Județeană de handbal sau fără legitimare chiar.
- În mandatul de 4 ani, ce v-ați propus și nu a ieșit cum v-ați dorit?
- Eu, când am venit președinte, nu am avut cu mine decât niște idei și idealuri. Nu am avut echipă! M-am bătut singur pentru președinție. Apoi, destul de mult timp am lucrat cu jucăriile altora, am lucrat într-un sistem, că așa erau învățați cei din federație. După niște norme, cutume, percepte. Mi-a trebuit mult timp să înțeleg sistemul, că nu există nicăieri o școală de președinți. Sunt foarte mulțumit, am învățat multe, știu ce am de făcut în continuare. Și am fost acceptat la nivelul celorlalte federații, la nivelul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, am relații foarte puternice, bazate pe respect. E un mare atu pentru handbal.
- Rezultatele echipelor naționale. Sunteți mulțumit?
- Obiectivul meu, singurul, când am venit la federație, atât înțelegeam eu în acel moment, era să calific echipa feminină la Jocurile Olimpice de la Rio!
- Și băieții? Nu ați dorit nimic pentru ei?
- Ba da, dar ăsta e nivelul nostru. Atât putem acum. Fiindcă băieții, cel puțin de un an de zile, vin la națională cu drag și se bat. Aduceți-vă aminte de meciul cu Finlanda, din 2014, când s-au dat jucători accidentați în preziua plecării. În momentul de față, la loturi e atmosferă sănătoasă. Uite, sunt lucruri pe care mi le reproșez. Cel puțin la începutul mandatului. Trebuia să fac mai repede niște schimbări apropo de stafful tehnic. Uite, un exemplu, la tineret, generația lui Gabi Perianu, putea lua medalii dacă avea un staff OK.
- Rezultate au fost doar la fete, în mare!
- Se uită ușor, datorită campaniei, se duc în derizoriu niște rezultate. Am fost locul 3 la Mondialul din 2015, campioni mondiali de juniori, feminin, 2014, medalia de bronz la tineret, feminin, 2016, campioni mondiali universitari, masculin, 2016, după 30 de ani, vicecampioni mondiali universitari, feminin, 2016, medalie de argint la FOTE 2017, tot la feminin. În peisajul sportului românesc și extrapolând la sporturile de echipă, suntem foarte tari!
- Da, handbalul e numărul 1, dar tot acolo l-ați găsit, să știți!
- Luăm mandatul dinainte și vedeți ce medalii s-au luat, câte echipe naționale s-au calificat. Și o să vedeți că sportul românesc e în regres.
- Ați declarat după locul 10 la feminin, la Campionatul Mondial, că e bine că suntem acolo, că ne mai calificăm.
- Da, am fost vicecampioni mondiali în 2005 și în 2006 nu ne-am calificat la Europene.
- Da, dar în 2007 am jucat iar semifinală de Campionat Mondial.
- Despre asta e vorba, nu locul 10 e un etalon. Am luat medalie. O să spun mereu că ne batem să fim campioni europeni. Am citit, nu știu unde, un material că Gațu și Tadici, în vechiul mandat, nu au făcut schimbarea de generații atunci. Acum, ne întrebăm de ce facem schimbare de generație?
- Asta de la Mondiale, cu jucătoare de 27-28 de ani, 33 de ani, a fost o schimbare de generație?
- Am vorbit cu Ambros, și știi ce mi-a spus? Pe Elisei, dacă o țin balamalele, o să o țin forever în echipă că e un plus.
- Nu la Elisei se rezumă acest lucru. De ce o dați exemplu pe ea? De ce nu o iei pe Iulia Curea la lot?
- E decizia antrenorului! Din punct de vedere sportiv și profesionist meritau mai multe să fie în lot. Dar asta a fost opțiunea lui Ambros.
"Nu eu i-am ales pe arbitri și observatori!"
- Sunteți atacat că 80 la sută din Consiliul de Administrație e format din arbitri și din foști arbitri!
- Au fost votați de Adunarea Generală, de oamenii de handbal. În momentul ăla, dacă îmi aduc aminte, eu îl doream pe Andrei Maioreanu ca vicepreședinte și pe Lecușanu. În rest, eu nu aveam niciun fel de putere. Am experiența acestui Consiliu de Administrație și o am și pe aceea a celui trecut, că asistam ca președinte de Ligă Profesionistă la ședințele fostului CA în mandatul domnului Gațu. Consiliul ăsta e mult mai democratic. În celălalt deciziile erau luate înainte de a se vota.
- Mai sunteți lovit în legătură de transparența! Că nu se află ce se discută la Consiliul de Administrație.
- Ba da, se află, că nici nu se termină ședințele, și măsurile sunt deja în ziare sau pe online. Mi se pare tendențioasă întrebarea. Exact cum se întâmplă la celelalte federații, așa e și la noi.
- Dar de ce comparați cu celelalte federații, că poloul, de exemplu, nu-și pune hotărârile pe site. Alte federații nu mai au site-ul actualizat de ani!
- Ba da, trebuie să ne comparăm, că sunt federații ale României. Noi punem pe site. Eu te întreb. Înainte de 2014 se făcea?
- Nu, nu se făcea. Dar de ce lăsați loc de interpretări?
-Eu știu că toate minutele de la Consiliu au fost pe site. Eu, cel puțin, așa am hotărât. Acum, recunosc, că nu le-am urmărit. Am alte treburi. Dar nu e un pas înainte? Asta e o nonproblemă, exagerbată ca să facă valuri. Altele sunt problemele.
Strategia pe următorii 4 ani
- Aveți niște măsuri concrete pentru următorii 4 ani? De exemplu, impunerea unor jucători tineri în echipe, limitarea aducerii jucătorilor străini, scoaterea grilelor de la Centrele de Excelență...
- Am puncte clare care se pot realiza imediat. O să mențin focusul spre spectatori, telespectatori. Ne propunem să ne calificăm la toate turneele finale cu putință și să asigurăm staff-uri tehnice competente. O să și premiem ca atare, o să le decontăm drumul inclusiv la juniori și tineret! O să se schimbe și criteriile legate de jucătorii străini, să facem să ajungă în România doar vârfurile.
Deschiderea a două noi centre naționale la feminin și alte două la masculin.
- Practic treceți la Centre Regionale?
- Da, ca să nu mai aibă drum lung de parcurs jucătorii, pentru că la finalul săptămânii ei joacă pentru cluburile de proveniență! Dacă avem patru centre, distanțele sunt rezonabile. Apoi, tot legat de aceste centre nu vom mai percepe taxele de formare, acestea vor fi acordate cluburilor de proveniență. Apoi organizarea de campionate de minihandbal pe banii federației, organizarea unui campionat universitar, am vorbit deja cu rectorii.
- Nimic de statut, de regulamente.
- Am și asta în vedere. Vom încerca să modificăm statutul printr-o firmă de avocatură ca să nu mai existe discuții. Cel mai târziu la Adunarea Generală Ordinară din 2019. Revizuirea regulamentelor ca să nu mai existe sincope de interpretare. Sala Floreasca, prin protocolul cu Primăria sector 1, să fie renovată.
- Dar există banii pentru toate aceste lucruri, domnule Dedu?
- Haideți să vedeți niște lucruri.
- Bugetul FRH e secret? Mă refer la toți banii, și veniturile proprii!
- E bine ca lumea să știe. Ca președinte trebuie să știi handbal, dar trebuie să fii și un bun manager. (Deschide un proiector pe care se afișează bugetul FRH). Cifrele:
An/ venituri proprii | Venituri de COSR/ Buget total |
2013/ 4.408.000 | 0/9.902.000 |
2017 8.815.000 | 2271000/ 17.200.000 |
"Pe mine mă rugau să nu scot talia!"
- Aveți un buget de 4 milioane de euro aproape? Și la rezultatele naționalelor nu se prea observă!
- Iar sunteți tendențios! E o diferență între ceea ce am găsit și acum, nu? Mai mult, știți ce bani erau în conturi în februarie 2014? Zero lei, erau datorii. Acum sunt peste un milion de euro! O să le fac publice. Sunt contracte în derulare până în 2020. Cred că suntem singura federație în care aportul din venituri proprii depășește ceea ce primim de la buget!
- Dumneavoastră veți scoate măsura taliei?
- Această măsură e luată acum 30 de ani. Domnul Gațu, care face parte din echipa Narcisei Lecușanu, a menținut-o și a crezut în ea cât a fost președinte. Acum îi spune Narcisei: "Scoate talia!". Mai mult, domnul Gheorghe Goran a venit la mine în birou și mi-a zis: «Alecule, eu mă retrag, că sunt bătârn, dar nu-i lăsa pe ăștia să scoată talia!». Acum ce face, pentru numele lui Dumnezeu? Și el o susține pe Narcisa!
- Credeți că sunteți favorit?
- Nu știu dacă sunt favorit. Știu doar că sunt cel mai bun și cel mai adecvat momentului.
- Are vreun rol politicul în alegerile astea?
- Hai să o lămurim și pe asta! Domnul Gațu m-a acuzat că am fost ales politic. Domnul Gațu care a sprijinit-o la alegerile COSR pe Gabi Szabo, care este membru PSD. Eu nu am apartenență politică, nu fac parte din structuri de informație, nu sunt mason. Cred că se folosește aiurea această apropiere în scopuri electorale. Lumea trebuie însă să înțeleagă că depindem de partea politică. Cele mai mari proiecte ale handbalului au fost făcute la Cluj, cu domnul Boc. E o relație de respect reciproc. Noi suntem sport!
"Sunt într-o competiție cu doi oameni dragi mie și nu le urez decât succes. Eu nu voi fi agresiv în declarații, mi-ar fi plăcut să discutăm mai mult de proiecte și programe!. Salariile antrenorilor de loturi sunt confidențiale. Eu vreau să le fac publice, dar ei nu vor! Ce pot să fac eu? Banii cu care sunt plătiți sunt din venituri proprii, exclusiv. Să zică: «Ce bine că a găsit bani să-i aducă pe ăștia, nu cu cât îi plătește!».Noi vrem mâine rezultate, dar suntem în urmă cu handbalul masculin cu două decenii. De ce? Fiindcă nu a existat până acum să se ia decizii antipopulare. Eu nu-mi permit să renunț la talii, în detrimentul handbalului, ca să câștig alegerile"Alexandru Dedu
Citește și: INTERVIU Robert Licu va candida la președinția FRH: ”Eu nu sunt adeptul strategiilor și compromisurilor!”
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!