Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 13 noiembrie 2017 15:00
Narcisa Lecușanu povestește detalii din culisele alegerilor de la Congresul IHF din Antalya, acolo unde a devenit membru în Comitetul Executiv al federației internaționale
Narcisa Lecușanu, 41 de ani, a fost aleasă sâmbătă, în Turcia, la Antalya, membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal (IHF). Fosta mare internațională a României, vicecampioană mondială în 2005, se mută cu bagaje din forul european, acolo unde era membru, la forul mondial. "O să încerc să ajut cât pot de mult handbalul românesc, dar nu sunt magician!", a declarat fosta handbalistă.
- Narcisa, cum a fost la alegeri?
- Au fost momente extraordinare, pe care nu le mai trăisem. Au fost și emoții, normal, parcă eram la un examen. Votul a fost electronic, lumea foarte deschisă, mulți reprezentanți ai federațiilor, foarte mulți chiar, au venit la mine înainte de vot și mi-au transmis succes, m-au asigurat că o să mă voteze. Am stat, am povestit, le-am spus din planurile mele.
- Te-ai așteptat să te vezi prima pe listă cu peste 100 de alegători?
- Sincer nu am fost foarte surprinsă, pentru că, ți-am spus, au venit mulți la mine să-mi spună că mă votează, nu m-am dus eu la ei să-i rog. M-am așteptat să fie un număr mare, nu pot să spun acum că vai, mă așteptam la peste 100! Asta având în vedere că am rămas doar trei pe două locuri.
- Ce s-a întâmplat cu președintele federației din Rusia, Serghei Șișkarev, al patrulea pe listă? S-a retras?
- Nu, rusul nu a îndeplinit toate criteriile. S-a format o comisie independentă care a fost prezidată de Jean Briault, fostul președinte al Federației Europene de Handbal și vicepreședinte al Federației Internaționale. Această comisie a constatat că Șișkarev nu îndeplinește un criteriu. Jean Briault a explicat tuturor, din ce am înțeles eu, că nu avea minimum șase ani de experiență în handbal. Serghei e președintele federației ruse de doar trei ani și înainte nu a avut tangență cu handbalul, din ce am înțeles eu.
- Toată lumea se așteaptă acum de la tine să faci o magie, să duci handbalul românesc pe podiumul olimpic!
- Îmi pare rău să vă spun că și până acum am fost membru în Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal. Eu am încercat să ajut handbalul românesc, am făcut tot ce mi-a stat în putință. Acum va trebui să plec din federația europeană și voi rămâne doar membru în Comitetul Executiv al IHF, pentru că altfel ar fi conflict de interese.
- Care e rolul tău în Comitetul Executiv al IHF, ca să înțeleagă toată lumea?
- O să conduc Comisia "Women Working Group", cu rolul de a dezvolta handbalul feminin, dar în executiv o să particip la toate discuțiile. Se vorbește de toată problematica handbalului mondial, sunt moțiuni introduse de către federații, se discută, se votează, unele poți să le susții, cu altele nu poți să fii de acord.
- Poți să dai un exemplu?
- Da, uite Croația a propus ca la Campionatul European din 2018, ca orice echipă să poată schimba mai mulți jucători. Știi că se dă o listă cu 28 de handbaliști pe care trebuie să o respecți. Ei au cerut ca din lista de 28 să se poată schimba câte doi jucători după fiecare parte a competiției: grupe, grupele principale și apoi semifinale și finale. Motivația lor mi s-a părut normală, că nu merită să ai un sportiv în lot care este accidentat și să nu-l poți folosi. Sunt multe cazuri. Uite exemplul României acum, când într-un joc i s-au accidentat două handbaliste, Cristina Zamfir și Alina Ilie. Asta se poate întâmpla și la un turneu final.
- Ai adus aminte de lista de 28! Care e rolul ei? Pentru că sunt țări puternice care au o arie de selecție mult mai mare și pot alege din 40-50 de jucători. Ori dacă handbalistul nu e în lista de 28, dată cu o lună înainte de începerea competiției, el nu mai e eligibil!
- Nu știu de unde a venit conceptul ăsta, România s-a mai confruntat cu aceste probleme, dar eu o să întreb și o să mă interesez. Eu am văzut-o ca pe un control, ai dat tabelul nominal, ai dat număr la tricou, au o bază de dată! Dacă ai dat Lecușanu cu numărul 99, nu mai poți trimite Gâlcă cu 99. Ea va avea alt număr, automat. Ei trebuie să aibă o bază, un control. Am să întreb exact, m-am lovit de această regulă ca jucătoare, apoi ca antrenor federal. Țin minte când stăteam și nu știam cui să-i fac echipament și cui nu. Antrenorul se răzgândea, nu era hotărât la anumite nume. O să mă interesez la competiții!
- De acum vei fi prezentă la toate Campionatele Europene, Mondiale?
- Sper să fiu prezentă. Întotdeauna membrii Comitetului Executiv mai au și alte roluri. Uite, vara trecută, când eram la Federația europeană, am fost reprezentantul EHF la Europeanul de junioare, din Macedonia. Am luat-o de jos. Dar de cele mai multe ori, în timpul turneelor finale, au loc Comitetele Executive ale EHF, IHF, și vrând-nevrând trebuie să fii acolo. Eu am fost și iarna trecută la Campionatul Mondial masculin. Am mai fost un an de zile membru al Comisiei de Antrenori și Metodică la IHF.
- Vei fi alături de fete la Campionatul Mondial din Germania?
- Sigur! Le voi susține de acolo. Sunt oficial la semifinale și finală, la Hamburg, din partea Federației Europene de Handbal. Va fi acolo și ultimul Comitet Executiv la care voi participa pentru că apoi, cum ți-am spus, mă mut la federația internațională. Sper ca fetele să facă o figură frumoasă, să ajungă cât mai departe. Am încredere în ele. z
"Sunt un om care spun lucrurilor pe nume, îmi place să am inițiativă și asta o să fac și la IHF. Și până acum, mi-am spus părerea de fiecare dată la federația europeană. A fost un avantaj, oamenii au avut posibilitatea să mă cunoască" Narcisa Lecușanu
110 voturi a adunat Lecușanu la Congresul IHF din Antalya, devansându-i pe cehul Fratisek Taborsky (87) și pe polonezul Bogdan Wenta (43)
4 sunt țările în care Lecușanu a evoluat în carieră: România, Macedonia, Germania și Danemarca