SPORTURI  »  HANDBAL  »  NEAGU SE RETRAGE

INTERVIU GSP „N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”

Gheorghe Tadici a vorbit pe șleau după anunțul retragerii Cristinei Neagu / FOTO: Imago Images +50   FOTO
Gheorghe Tadici a vorbit pe șleau după anunțul retragerii Cristinei Neagu / FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 13 septembrie 2024 02:09 / Actualizat vineri, 13 septembrie 2024 05:18

„Veteranul” Gheorghe Tadici, 72 de ani, omul sub comanda căruia Cristina Neagu a debutat la echipa națională, în 2007, vorbește într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor despre reperele handbalistei care a anunțat joi seara că se retrage definitiv la finalul sezonului. Fostul selecționer face o incursiune amplă prin cariera sportivei de 36 de ani, numește calitățile care au transformat-o într-un star global și încheie prin a o plasa pe Neagu într-un top internațional măgulitor.

Mulți ani selecționer al echipei naționale, inclusiv în perioada care a coincis cu ascensiunea Cristinei Neagu, pe care a promovat-o la lot la 19 ani și 3 luni, Gheorghe Tadici a radiografiat principalele borne ale handbalistei care va ieși din scenă la finalul acestui sezon.

Fără să fie neapărat surprins de anunțul făcut de Neagu, Tadici spune că a observat o „scădere a motivației” în ultimii ani, în care problemele de ordin fizic au copleșit-o adesea pe interul stânga de la CSM București.

Gheorghe Tadici, după decizia luată de Cristina Neagu: „Era previzibil! Motivația ei a început să scadă”

„Era previzibil din momentul în care ea s-a retras din echipa națională.

Motivația ei a început să scadă, inclusiv la echipa de club, probabil, cu care a avut câteva tentative de a câștiga Liga Campionilor și de a ajunge în Final Four.

Mai presus de asta, a avut niște obiective cu echipa națională, unde și-a dorit foarte mult, din câte cunosc eu, să joace cel puțin o finală de Campionat European sau Mondial. Sigur că peste ea au trecut niște ani...”, a punctat Tadici, în interviul acordat aseară pentru GSP.ro.

Cristina Neagu, în timpul meciului România - Spania
Cristina Neagu
Cristina Neagu a fost desemnată jucătoarea turneului Foto: Facebook FR Handbal
Cristina Neagu, în tricoul lui Buducnost / FOTO: Imago
Cristina Neagu în duel cu apărarea celor de la Bietigheim
+45 FOTO

„Neagu e jucătoarea cea mai emblematică după '88”

Experimentatul tehnician a rememorat contextul promovării Cristinei la echipa națională, pe care o consideră, la nivel intern, cea mai emblematică jucătoare din ultimii 35 de ani. Și asta în condițiile în care, de la revenirea lui Neagu în Liga Florilor, Tadici n-a avut cele mai comode aprecieri la adresa sportivei.

„Debutul ei la echipa națională a fost în 2007, la Campionatul Mondial din Franța, unde, lăsând la o parte modestia, eu am avut curajul să o promovez.

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”
Gheroghe Tadici și Cristina Neagu la CM 2007 FOTO GSP

Imediat a venit și Olimpiada de la Beijing, unde deja s-a consacrat, dacă se poate spune așa, la 20 de ani. A avut de atunci atâtea meciuri care au solicitat-o, însă rămâne o jucătoare emblematică pentru generația ei.

Nu aș spune-o la modul emoțional, cum o spun unii din afara fenomenului, poate chiar dintre fanii hanbdalului, dar trebuie să admitem că-n fiecare generație a existat o jucătoare de excepție. Iar ea, la generația de după '88, e jucătoarea cea mai emblematică, care a avut un rol foarte important”, a mărturisit Tadici.

250 de goluria marcat Cristina Neagu în cele 7 ediții ale Mondialului la care a luat parte

Vorbind despre Neagu, Tadici și-a adus aminte de marile performanțe ale României: „O să ne fie dor de rezultatele din urmă”

Acesta a continuat: „Dar să nu uităm că și înainte au fost jucătoare foarte bune, din alte generații, care au făcut rezultate de excepție pentru handbalul feminin românesc, au fost campioane mondiale, campioane europene de tineret, vicecampioane mondiale de senioare, campioane mondiale la Jocurile Univeristare...

Vă spun asta pentru a argumenta că în fiecare generație au existat jucătoare de excepție.

De la Irina Climovschi (n.r. handbalistă română de renume în anii '50-'60), care a fost cel mai bun portar în perioada aceea, apoi au venit alte generații... Fiecare generație cu specificul ei, cu sistemul ei competițional”, a afirmat tehnicianul.

Să nu uităm că și noi am avut generația din 2005, care a făcut niște rezultate de excepție, au fost vicecampioane mondiale, s-au calificat la Olimpiade, unde au făcut rezultate destul de bune. Ne-am mai dori și noi să repetăm acele performanțe și o să ne fie dor de rezultatele din urmă, dar să sperăm că în viitor vor veni și vremuri mai bune.

- Gheorghe Tadici, fost selecționer România

„IQ ridicat, inteligență nativă! «Mama Natură» i-a dat calități fizice de exepție”

Gazeta Sporturilor l-a invitat pe Tadici să-i schițeze un portret sportivei desemnate în patru rânduri cea mai valoroasă handbalistă a lumii. Unde a excelat, ce a diferențiat-o pe Neagu? Tehnicianul a numit 5 mari atuuri pe care le-a considerat determinante la aceasta: IQ-ul ridicat, viteza, atributele fizice, spontaneitatea și vocația de lider înnăscut.

„A avut multe accidentări, dar știam că ea e un caracter foarte puternic și are un IQ, întotdeauna am spus, foarte ridicat.

Este ceea ce a contat foarte mult și în perioada aceasta, în care a hotărât să se retragă, aș spune în glorie, cât mai poate fi numită acum...

[Ce a separat-o de alte jucătoare?] O inteligență chiar nativă! În primul rând, a fost foarte tenace, nu a cedat, vă spuneam de caracterul ei, la asta mă refeream.

A avut de la «Mama Natură» și de la mama ei calități fizice de excepție!

A avut o calitate foarte bună, care a fost dublată de acest IQ, alături de viteză, de «explozie», a fost mereu spontană, a inventat mereu câte ceva. Sigur, a inventat după ce a antrenat. Sau a antrenat și a inventat, cum vreți s-o luați.

S-a erijat, s-a detașat ca lider. Începând de la nivel de junioare, tineret, iar apoi a continuat la fel și la nivel de senioare”, a descris-o Tadici.

Pe măsură ce a oferit performanță, și performanța i-a dat înapoi satisfacție morală. Și din punct de vedere sportiv, dar și din punct de vedere financiar, material. Din câte s-au spus și s-au scris, ea și-a gândit acest moment și viitorul ei de după handbal.

- Gheorghe Tadici

Tadici o așază pe Neagu lângă Bojana Popovic, Oftedal, Lunde

Dincolo de ierarhizările interne, de opiniile variate ale oamenilor din fenomen, Gheorghe Tadici îndrăznește s-o plaseze pe Neagu într-un Top 5 internațional din ultimul deceniu și jumătate.

Aș spune că din această generație a ultimilor 10-15 ani, aș pune-o într-un Top 5. Pe care poziție? Nu știu! E acolo, alături de Bojana Popović, alături de Stine Oftedal, de Katrine Lunde...

Sigur că a noastră e cea mai frumoasă, cea mai «devreme acasă», vorba românului, dar trebuie să recunoașem că a jucat împotriva unor jucătoare la fel de bune sau care au făcut performațe majore”, a punctat Tadici.

Probabil că, după ce va avea o perioadă binemeritată de refacere sub toate aspectele, fiindcă în primul rând are nevoie de o refacere fizică, de recuperare din uzura sportului de înaltă performanță, va alege o cale... În mod cert, va alege ce e mai bine pentru ea.

- Gheorghe Tadici

3este cel mai bun loc ocupat pe România la edițiile CM la care a luat parte Neagu, o dată, în 2015, la ediția desfășurată în Danemarca

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Superliga
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Superliga
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus
Liga Campionilor
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus

Real Madrid - Stuttgart 3-1 » Chin blanco la start! Courtois și pedigriul european o scapă pe Real Madrid de rușine

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (4)
romeocostache
romeocostache  •  13 Septembrie 2024, 20:52

Postaci absolut stupizi.Si ei scriu ca au dreptul sa scrie prostii.

adrian.7
adrian.7  •  13 Septembrie 2024, 20:47

Respect Tadici iar @ Tribuna CFR toată viața o să ridici capul să vezi semnele lui Gigi Răducan sau să auzi veștile de la Gheară

Cripure
Cripure  •  13 Septembrie 2024, 12:55
Postat de TribunaCFR pe 13 Septembrie 2024, 04:47

Si ca sa facem rezultatul lui Tadici: a fost o jucatoare talentata, utila, dar fara mari performante la nivel de echipa. :)))

A castigat Liga Campionilor cand juca la Buducnost.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează