Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 01 octombrie 2018 19:43
CSM București a cooptat-o în stafful tehnic al echipei pe Mihaela Ciobanu, fostul goalkeeper al Rapidului, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012 cu "naționala" Spaniei. Ea se va ocupa de pregătirea portarilor.
Paula Ungureanu, Jelena Grubisici și Mădălina Ion, cei trei portari ai CSM-ului, au de ieri un "șef" nou. Antrenor cu portarii la campioana României a fost numită Mihaela Ciobanu (45 de ani), cea care în cariera sa a îmbrăcat atât tricoul "naționalei" României, cât și pe cel al Spaniei.
Fostă colegă la echipa națională cu Steluța Luca, soția șefului handbalului de la CSM București, Andrei Nicolae Luca, Mihaela Ciobanu a fost cooptată în stafful tehnic. Steluța e cea care a întrebat-o pe Ciobanu dacă i-ar plăcea să lucreze în România, la cea mai bună echipă a momentului.
Mihaela îl va înlocui pe Linus Perssom, suedezul care s-a ocupat cu pregătirea portarilor în ultimii patru ani, acesta plecând vara trecută împreună cu Isabelle Gullden, prietena sa, în Franța.
Ciobanu și-a intrat deja în drepturi și va debuta pe banca noii echipe vineri, în meciul de Liga Campionilor cu FTC Budapesta, primul joc al sezonului în Europa.
"Este un proiect palpitant!
Mihaela Ciobanu a explicat cum a ajuns la CSM și ce așteptări are la revenirea acasă, după 22 de ani petrecți în Spania
- Mihaela, de ce CSM București?
- De ce CSM? Uff, am primit oferta asta de la Andrei Luca, șeful secției de handbal. Mi-a plăcut proiectul, e unul palpitant și interesant. Mi-a stârnit interesul. În plus, CSM e o echipă cu nume. Handbalul trece prin vene, cum se spune, și mi-am dorit să fac asta.
- Cum e acasă?
- După 20 de ani, mi se pare ceva diferit, dar sigur o să intru în ritmul României. Nu-mi ia mult timp să mă adaptez.
- A fost grea luarea deciziei?
- A fost un pic greu să fac acest pas pentru că acolo lucram, aveam serviciu, eram angajată la Comitetul Olimpic Spaniol. Handbalul m-a chemat însă, are întâietate, așa cum s-a întâmplat 35 de ani de zile și până acum. Să nu vă speriați dacă mai scot și câte un cuvânt spaniol, nu o fac voit, dar e greu.
- Ți-a fost greu și să te retragi din poartă. Ai tot amânat de câteva ori momentul!
- Da, eu ziceam că handbalul nu mă lasă să mă retrag. Când ziceam că gata, închei, venea cineva și mă ruga: "Hai să ne ajuți, avem nevoie de experiența ta!". Handbalul e handbal și de fiecare dată cedam.
- Cum ți se par portarii de la CSM București?
- Abia ne-am cunoscut, dar cum pot să fie portarii unei campioane, ai unei echipe care an de an se bate acolo, sus? O să începem să lucrăm și o să pot să vorbesc mai mult despre ei. Sunt jucătoare cu experiență, au apărat la echipele naționale. E și o varietate, cu portar croat, cu româncele. Acum sper să aduc și eu o picătură spaniolă ca să facem lucrurile să meargă bine
A jucat până la 44 de ani
Mihaela Ciobanu a făcut performanță în România, la Rapid, echipă cu care a câștigat City Cup. A plecat în Spania în 2006, jucând la campioana Akaba Bera Bera. A mai trecut apoi pe la Union Ribarroja, Elche Mustang și Balonmano Alcobendas. Deși își anunțase retragerea în 2010, a revenit asupra deciziei un an mai târziu. A jucat în prima ligă iberică până la 39 de ani, dar în liga a doua a evoluat până la 44 de ani!
Are medalii la toate competițiile importante!
Mihaela Ciobanu a jucat pentru "naționala" României, dar în momentul în care nu a mai fost convocată, a acceptat oferta Spaniei de a îmbrăca tricoul primei reprezentative. Cu numărul 12 pe spate, Mișela, cum i-au spus ibericii, a urcat pe podiumul european, mondial și olimpic.
Seria a fost deschisă cu medalia de argint de la Euro 2008, Spania pierzând atunci finala în fața Norvegiei, după ce în grupe a învins și România, calificându-se în dauna acesteia în semifinale. Apoi, la Mondialul din Brazilia, din 2012, a cucerit bronzul. Cea mai prețioasă medalie a venit la Jocurile Olimpice de la Londra, când românca a cucerit din nou medalia de bronz.
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen