Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 24 iulie 2017 17:24
Nicolae Nedef, tehnicianul care a contribuit la toate cele 7 titluri mondiale câștigate de handbalul românesc, a murit azi, la 88 de ani.
Federația Internațională de Handbal l-a desemnat antrenorul secolului XX. E singurul tehnician din lume câștigător a 7 titluri mondiale, trei la fete (1956, 1960, 1962), primele două la handbal în 11, dar și patru la băieți (1961, 1964, 1970 și 1974).
Foștii săi elevi nu l-au uitat niciodată. Vorbesc de el la superlativ și povestesc lucruri inedite cu marele tehnician. "A fost un monstru sacru. Cred că ultimul care mai rămăsese după Ioan Kunst Ghermănescu, Eugen Trofin, Oprea Vlase. Dintre toți nea Vlase era cel mai muncitor, el stătea cu orele în sală, Trofin era genul de tactician, studia adversarii, Kunst Ghermănescu era profesorul, le știa pe toate. Nea Nicu era omul care avea din toate câte ceva!", povestește Radu Voina.
"Știa să stingă orice conflict!"
Cristian Gațu își amintește că, ori de câte ori erau discuții aprinse la echipa națională a României, Nicolae Nedef intervenea împăciuitor. "Știa cum să stingă orice conflict. Asta ținea însă și de latura umană, era un om deosebit", îl descrie Gațu.
Pe perioada în care Cristian Gațu a fost președinte al Federației Române de Handbal, Nicolae Nedef a ocupat funcția de membru de onoare al Comitetului Executiv. "Era reprezentantul federației la Centrul de Excelență de la Sighișoara. Iubea foarte mult acest proiect și-i plăcea să meargă acolo, să urmărească antrenamentele", a dezvăluit Gațu.
"Era și antrenor, dar și psihologul nostru!"
Petre Ivănescu, căpitanul primelor generații campioane mondiale, în 1961 și 1964, povestește că Nicolae Nedef era pe lângă tehnician, și psihologul tuturor loturilor de handbal. "Era atunci presiunea exercitată de regimul comunist vizavi de rezultatele pe care trebuia să le obținem. El știa să pună problema, și din experiența mea, când există armonie într-o echipă, există și rezultate", a declarat Ivănescu. Petre Ivănescu a dezvăluit că a vorbit ultima dată cu Nicolae Nedef pe 29 iunie. "De sfântul Petru și Pavel, m-a sunat să mă felicite. Am vorbit mult, era lucid, am povestit multe lucruri", a spus fostul mare handbalist.
"Îmi pare rău că a murit, Dumnezeu să-l odihnească, dar de moarte nu putem să ne ascundem. Asta-i viața, nu e eternă", a încheiat Petre Ivănescu.
Corpul neînsuflețit va fi depus la capela Cimitirului Sfânta Vineri din București, marți 25 iulie, începând cu orele 14:00. Înmormântarea va avea loc miercuri 26 iulie, la ora 13:00.
"Cuplul Oprea Vlase-Nicolae Nedef era unul de geniu. Se completau senzațional, era formidabili împreună"
Petre Ivănescu, dublu campion mondial"Au murit acum toți marii antrenori ai handbalului masculin. Oamenii care au crescut generații de jucători, cei care au dat enorm pentru sportul românesc. Suntem mai săraci fără ei"
Radu Voina, dublu campion mondial"Nea Nicu ne-a fost ca un tată. Un om care ne-a iubit și pe care l-am iubit la fel de mult. A fost catalizatorul tuturor victoriilor handbalului românesc"
Cristian Gațu, dublu campion mondial"E o pierdere enormă pentru familia handbalului românesc și pentru Federația Română de Handbal. Formator și îndrumător, părinte al loturilor pe care le-a coordonat și cu care a scris istorie, un uriaș pentru noi toți. Regret imens și îmi exprim condoleanțele soției și familiei, asigurându-i de tot sprijinul meu și al colegilor din handbal"
Alexandru Dedu, președinte FR Handbal
Antrenor al Japoniei
Nicolae Nedef și-a dedicat aproape întreaga carieră de antrenor echipei naționale. A făcut parte din stafful primelor reprezentative atât la feminin, cât și la masculin, naționalele României câștigând cu el pe bancă 7 titluri mondiale. Bilanțul mai cuprinde medalii de argint la Mondialele masculine disputate în 1959, în Austria, și în 1967, în Suedia. Apoi, a mai cucerit 4 medalii olimpice: argint in 1976, la Montreal, și bronz la edițiile 1972 Munchen, 1980 Moscova, 1984 Los Angeles. A cochetat pentru o scurtă perioadă și cu postul de antrenor al Stelei, la handbal în 11. "A avut mult oferte de a pleca în străinătate, dar era greu să pleci pe vremea aceea. A fost un an antrenorul Japoniei, dar a revenit repede acasă pentru că iubea rezultatele și performanțele" Tot în străinătate a mai antrenat pe Antibes, în Franța și la Eisenach, în Germania", a declarat Cristian Gațu.
Nicolae Nedef în staff-ul echipelor naționale campioane mondiale
Feminin, handbal în 11
1956 Constantin Pilică Popescu (principal), Nicolea Nedef (secund)
1960 Constantin Pilică Popescu (principal), Nicolea Nedef (secund)
Feminin, handbal în 7
1962 Constantin Pilică Popescu (principal), Nicolea Nedef (secund)
Masculin, handbal în 7
1961 Oprea Vlase (principal), Nicolea Nedef (secund)
1964 Ioan Kunst Ghermănescu (principal), Nicolea Nedef, Eugen Trofin (secunzi)
1970 Nicolea Nedef (principal), Eugen Trofin, Oprea Vlase (secunzi)
1974 Nicolae Nedef (principal), Oprea Vlase (secund)
Telefonul de la 5 dimineața
Cristian Gațu a povestit și un moment cu Nicolae Nedef petrecut cu puțin timp în urmă. "A sunat telefonul într-o dimineața, a răspus soția. «Du-te că e nea Nicu Nedef, poate s-a întâmplat ceva!». M-am dus și m-a luat tare: «Mă, Cristi, te mai aștept mult? Hai, jos, că avem antrenament!» Ce era să fac? Am intrat în jocul lui și i-am zis și eu: «Nea Nicu, nu azi, domne, peste două zile avem antrenament»", a spus Gațu. "Avea un început de Alzheimer, din păcate, și câteodată trăia în trecut", a încheiat fostul handbalist.
Cum i-a prins când fugeau din cantonament
Un episod cunoscut cu nea Nicu Nedef s-a petrecut în cantonamentul echipei naționale. Băieții, am pus la cale să fugă din cantonament, cu mașina lui Gațu, că el era singurul care avea mașină pe vremea aia. "Ne-am îmbrăcat la costum și vreo patru au luat-o înainte. Era atunci la baza de antrenament un câine, Rex, care lătra așa subțire, și l-a auzit nea Nicu lătrând și aieșit afară. Noi ne făceam că împingeam mașina să o furăm, să-i facem o farsă lui Gațu!", a povestit Radu Voina.
- Pentru asta v-ați îmbrăcat în costum?, i-a întrebat nea Nicu.
- Treceți la culcare, că vedeți voi, mâine!
Gațu a auzit gălăgia și a fugit repede, s-a băgat îmbrăcat sub pătură. "A venit și a aprins repede lumina, știa el ce știa", a spus Gațu. "Eu l-am luat cu din alea, «de ce aprinzi, bre, lumina?». La care el îmi spune:
- Vezi mă că transpiri, pune mâna și dezbracă-te!
"Ăsta era nea Nicu! Dimineața s-a făcut că nu s-a întâmplat nimic. Era genul împăciuitor, era legătura noastră, a echipei, cu ceilalți antrenori", a încheiat Gațu.
Acum șase săptămâni i-a murit fratele
Nicolae Nedef a suferit mult acum o lună și jumătate când s-a stins din viață fratele său, Mihai Nedef. Dacă el și-a dedicat toată viața handbalului, fratele său a fost trup și suflet alături de baschet. Mihai Nedef a jucat pentru Steaua între 1957 și 1967, cucerind 10 titluri naționale consecutiv. A jucat cu naționala României la Jocurile Olimpice de la Helsinki 1952. A adunat apoi 258 de selecții în echipa națională. Și ca antrenor Mihai Nedef a scris istorie, câștigând de șase ori cu Steaua titlul. I-a avut ca elevi, între alții pe Ermurache, Oczelak, Brănişteanu sau Netolitzchi.
Ultimul meci în sală
Nicolae Nedef era un spectator frecvent al meciurilor care se disputau în București. Mergea des la meciurile de Liga Campionilor ale CSM-ului, în Sala Polivalentă, dar și la Sala Dinamo și chiar la Chiajna, unde juca Steaua. Ultimul meci la care a fost prezent a fost finala Ligii Naționale dintre Dinamo și CSM București, în luna mai.