Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 30 ianuarie 2023 10:23 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2023 10:23
Federațiile de handbal, baschet și volei au interpretat diferit „Ordinul 40”, dar creșterea amenzilor le va determina să-l respecte de luna viitoare.
Așa-numitul "Ordin 40", implementat din vara trecută de ministrul sportului, Eduard Novak, care impunea obligativitatea ca în sporturile de echipă cel puțin 40% dintre sportivii folosiți pe toată durata unui meci să fie români, a stârnit vii controverse. Dar și diferite interpretări în rândul federațiilor.
Handbal: Fetele nu plătesc amenzi, băieții da!
Federația română de handbal a introdus prevederile ordinului ministrului în propriile regulamente. Anterior acestuia, în regulile interne la masculin era prevăzută folosirea a minimum doi jucători români pe toată durata unei partide.
Astfel că de la 2 la 3, pentru a îndeplini cerința de 40%, nu a fost foarte dificil. În schimb, fetele nu aveau o asemenea regulă. Normal, echipele feminine, care au foarte multe jucătoare străine, au încălcat cel mai des ordinul.
Comisia de Disciplină a FR Handbal le-a tot amendat cu câte 3.000 de lei de meci. Însă, surprinzător, Comisia de Apel a aceluiași for, condusă de Florin Ichim, le-a anulat de fiecare dată, pe motiv că ordinul a apărut prea din scurt, iar cluburile nu au avut timp să se organizeze. În schimb, echipele masculine care n-au respectat reglementarea au fost amendate!
„Comisia de Disciplină este independentă. Nu e normal, nici noi nu înțelegem de ce la fete anulează amenzile, iar la băieți nu. Ar trebui să plătească și fetele", a comentat președintele FR Handbal, Constantin Din. Începând cu februarie, când amenzile vor crește la 30.000 de lei, dacă nu se respectă „Ordinul 40", nu se va mai face rabat de la regulă nici în cazul fetelor.
Volei: meci pierdut dacă nu respecți regula
În cazul Federației Române de Volei, ordinul a fost implementat, dar într-o altă variantă.
„Noua reglementare permitea o abordare diferită, în funcție de regulamentele fiecărei federații. Eu, când am devenit președinte al federației de volei, în 2020, am introdus obligativitatea ca fiecare echipă să folosească cel puțin doi jucători români pe toată durata unui meci. Am lăsat-o așa și după apariția ordinului, că eram aproape de cerința de 40%. Dar fiecare echipă care nu respectă acest număr minim, tot meciul, pierde la „masa verde" cu 3-0. Li s-a întâmplat o dată și fetelor de la Blaj, care au avut la un moment dat doar o româncă în teren", a spus președintele Adin Cojocaru.
La volei nu s-au dat amenzi până acum, dar din februarie se va trece la aplicarea acestora. Voleiul are calificate ambele naționale de seniori, feminin și masculin, la Campionatele Europene din acest an.
Eu sper ca toată lumea să fie egală, inclusiv fotbalul, în fața legii. Indiferent ce spunem, dacă vrem performanță la nivelul echipelor naționale, eu cred că acest ordin e singura modalitate prin care se poate face ceva
- Adin Cojocaru, președinte FR Volei
Baschet: nu au implementat ordinul în regulamente
O altă federație importantă din sportul românesc, cea de baschet, nu a implementat încă „Ordinul 40" în propriul regulament.
Carmen Tocală, președinta acestui for, a explicat că „noi am așteptat să apară normele de aplicare ale acestui ordin. Dar am prezentat la minister o situație în care, pe baza minutelor jucate, fiecare echipă a folosit cel puțin doi jucători români în 80% din timpul de joc, în campionat. În Cupă, s-a respectat tot timpul numărul de minimum doi români pe teren, adică 40%". Nici la această federație nu s-au aplicat amenzi.
Fosta mare baschetbalistă a adăugat că „noi încurajăm prezenta românilor pe teren, mai ales a celor tineri. Trebuie să le arătăm că tot efortul lor are un rezultat. Un singur jucător român pe teren nu ajunge. De aceea, la următorul Consiliu Director, vom implementa ordinul, astfel încât pe tot parcursul jocurilor să evolueze doi români, nu doar 80% din meci".
În plus, din acest an va apărea o nouă competiție, Cupa Federației, la care vor participa doar sportivi români, „să vedem și noi care este nivelul partidelor într-o asemenea situație. Ai numai 7-8 jucători români, participi doar cu ei. La fete va fi în mai, la băieți în septembrie".
O altă măsură va fi acceptarea în prima ligă a 5 echipe U19, unde majoritatea covârșitoare sunt sportive autohtone. "Ordinul e benefic, va duce la creșterea sportului românesc la nivel de naționale", a mai spus Carmen Tocală.
Nu știu de ce la fotbal nu s-a aplicat acest ordin, probabil fiindcă ei au cluburile cu o altă formă de organizare, ca societăți comerciale. Noi am fost aproape de cerințele ordinului, dar acum îl vom implementa inclusiv cu amenzile
- Carmen Tocală, președinte FR Bachet
Fiecare federație avea obligația să implementeze ordinul în regulamentele interne. Nu era nevoie de norme de aplicare. Fotbalul, dacă nu l-a pus în regulamente, normal că nu poate amenda cluburile. Fiindcă ele respectă regulamentul
- Sorin Dinu, vicepreședinte FR Handbal