Articol de Costi Prună - Publicat luni, 22 august 2022 12:54 / Actualizat luni, 22 august 2022 13:44
Una dintre noile achiziții ale Rapidului este Alexandra Lacrabere, 35 de ani, cea care a cucerit toate titlurile importante cu naționala Franței.
Campioana României la feminin, Rapid, s-a întărit considerabil pentru sezonul viitor. De departe cea mai titrată handbalistă ajunsă în Giulești este franțuzoaica Alexandra Lacrabere, campioană olimpică, mondială și europeană.
„Vreau să câștig Liga Campionilor cu Rapid", s-a destăinuit ea pentru Gazeta Sporturilor.
Alexandra Lacrabere: „Antrenorii contează enorm pentru jucătoarele tinere"
Născută acum 35 de ani în localitatea Pau, Alexandra a început să joace handbal la școală când avea 12 ani și apoi în mod organizat la club. Spune că nu știe de ce a ales handbalul, dar i-a plăcut locul ocupat în echipă și să fie alături de prieteni.
Născută acum 35 de ani în localitatea Pau, Alexandra a început să joace handbal la școală când avea 12 ani și apoi în mod organizat la club. Spune că nu știe de ce a ales handbalul, dar i-a plăcut locul ocupat în echipă și să fie alături de prieteni.
„La început nu știam că voi avea un avantaj pentru că sunt stângace, dar apoi mi-am dat seama și a fost bine pentru mine. Antrenorii au fost foarte importanți în ce mă privește. Am avut trei-patru antrenori foarte buni și am progresat datorită lor. Dacă nu ai antrenori buni, nu poți deveni jucător bun", crede Lacrabere.
A jucat 16 ani în naționala Franței și, cu Olivier Krumboltz selecționer, a câștigat toate titlurile majore. Campioană olimpică, mondială și europeană, interul dreapta francez are un trofeu favorit, dar și o dezamăgire.
„Cel mai important trofeu pentru mine este cel câștigat la Paris, la Campionatul European din 2018. Am și un regret, când am pierdut cu Muntenegru la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. În rest a fost bine, sunt mulțumită de cariera mea la națională", a declarat Lacrabere pentru Gazeta Sporturilor.
Pasionată și de motocros, handbalista iese în evidență pe teren și prin tatuajele sale numeroase. Spune amuzată că uneori le încurcă atunci când vorbește despre ele.
„Cred ca am 20 de tatuaje..., da, așa cred. Primul a fost cel de pe umărul stâng. Chiar dacă uneori este dureros, am acceptat să fac tatuaje pentru că-mi plac. Unele sunt definiții, unele cu familia...uneori uit de ele. Ultimul este despre dragostea «infinită»...”, a povestit Alexandra despre desenele de pe piele.
Alexandra Lacrabere:„ Nu am avut probleme pentru că sunt lesbiană"
Lacrabere este una dintre marile vedete sportive care a declarat în 2012 că este gay. „Nu suntem extratereștri, suntem umani", spunea franțuzoaica în acea perioadă.
„Nu am avut niciodată probleme în carieră pentru că sunt lesbiană. Este viața mea și nu am vorbit niciodată despre partea ei privată. Viața mea este viața mea", s-a destăinuit campioana olimpică pentru Gazeta Sporturilor.
Când a început handbalul, nu credea că acest sport se va dezvolta atât de mult și că ea va putea juca în atâtea campionate și să capete o atât de mare notorietate.
„Am vrut să fiu mereu mai bună, dar nu pot spune că am fost cea mai bună în inter dreapta. Am vrut să joc și în România, ca să cunosc și handbalul de aici, ca să devin mai valoroasă într-un campionat puternic. Știam de Rapid de anul trecut, dar nu am putut să vin pentru că semnasem deja cu Chambray.
Carlos Viver este un antrenor bun și am spus: „Da, vin, o să încerc și la Rapid. Vreau să câștig Liga Campionilor. Poate voi reuși cu Rapid."
Este mulțumită de condițiile găsite la noua ei echipă și știe de fanii împătimiți din Giulești, pe care abia îi așteaptă la sală. Ea își aduce aminte de primele antrenamente cu Rapid, în care părea că o ia de la capăt, din cauza stilului inedit al antrenorului Viver.
„Rapid este o echipă tânără, o echipă bună. Avem de muncit, să-l înțelegem pe Viver, care este un antrenor valoros. Cred că ne putem bate cu CSM. În Liga Campionilor vreau să câștigăm trofeul, dar realist mi-am propus să ne calificăm în Final 4 Budapesta...
Este diferență mare între Krumbholz și Viver prin modul în care văd jocul în apărare. Când am făcut primele antrenamente la Rapid, am fost puțin pierdută, eu știam într-un fel, Viver îmi spunea altceva...", reconstituie momentul Lacrabere.
„Neagu a fost o adversară foarte dificilă în tinerețe"
Interul dreapta francez abia așteaptă duelul cu Cristina Neagu de mâine, în Supercupa României, când Rapid va întâlni pe CSM București în Sala Polivalentă, de la ora 20:30.
„Neagu a fost o adversară dificilă, mai ales când era tânără. Are o aruncare foarte puternică. Dintre alte adversare tari, Bojana Popovici și Tonje Larsen mi-au pus probleme în apărare", a recunoscut ea.
După vacanța petrecută în Miami și Bahamas, Lacrabere a spus că îi lipsește plaja din Florida, nu-i pică bine canicula din București, dar este încântată de diversitatea restaurantelor.
„Îmi place Bucureștiul, mâncarea este foarte bună", spune râzând. „Îmi fac timp pentru a merge la restaurante, o să descopăr și Bucureștiul. Până acum ne-am antrenat mult, am călătorit", a încheiat Alexandra Lacrabere.
„Nu există continuitate"
Campioana mondială și olimpică are și câteva explicații pentru nereușitele naționalei feminine de handbal a României.
„Jucătoarele tinere române sunt bune, dar apoi, neavând oportunitate să joace, nu se pot dezvolta și aici este problema, nu pot crește. În Franța, fiecare echipă are academie, sunt competiții și între 14-17 ani tinerii joacă zilnic handbal", explică Lacrabere.
„România nu mai are rezultate bune pentru că nu mai are jucătoare de valoare. Doar Neagu, și atât. Nu are apărare bună, antrenorii schimbați foarte des, nu există continuitate. Franța îl are pe Krumbholz de 20 de ani, deci...", a încheiat ea.
12 echipeau beneficiat de jocul Alexandrei Lacrabere de-a lungul anilor
8 medaliia câștigat Lacrabere cu Franța în 16 ani
CV Alexandra Lacrabere
- Născută pe 27 aprilie 1987
- Post – inter drepta
- Palmares: Jocuri Olimpice – aur Tokyo 2020, argint Rio de Janeiro 2016 Campionate Mondiale – aur Germania 2017, argint Brazilia 2011 Campionate Europene – aur Franța 2018, argint Danemarca 2020, bronz Suedia 2016
- A jucat la: CA Beglais, Akaba Bera Bera, Toulouse, Arvor 29, Zvezda Zvenigorod, Mios-Biganos-Begles, OGC Nice, ZRK Vardar, Felury Loiret, Chambray, Rapid București
1e numărul accidentărilor grave avute, la începutul carierei, la umărul stâng
Citește și:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”