Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 05 decembrie 2017 12:41
România întâlnește în această seară la Trier Spania, prima echipă de prim rang din grupa A. Ibericele au schimbat și ele garnitura, dar se bazează pe aceleași 4-5 handbaliste de top. Meciul se dispută de la ora 21:30 și va putea fi urmărit în direct pe TV Telekom Sport și liveTEXT pe GSP.ro.
*Marian Ursescu, specialistul GSP în handbal feminin, este în Germania, de unde transmite cele mai interesante știri despre naționala României*
România și Spania sunt două echipe aflate în reconstrucție. Foarte multe jucătoare noi, câte 9 debutante, de fiecare parte, la un Campionat Mondial. Bătălia de la Mondialul din Germania se va da însă tot între juctoarele de bază ale celor două formații, cele care au jucat și la ultimele competiții majore.
Acum doi ani, la Campionatul Mondial din Danemarca, unde România a terminat pe locul 3, iar Spania abia pe 12 (!), în faza grupelor, ibericele au câștigat atunci clar cu 26-18.
Din echipa care a jucat atunci la Fredrikshavn, România mai are în lot doar 5 handbaliste, toate însă titulare: Neagu, Pintea, Elisei, Geiger și Buceschi. Plus rezerva Gabi Szucs.
De partea cealaltă, Spania a păstrat 8 handbaliste, pe care se bazează și acum: portarii Silvia Navarro și Zoqbi de Paula, Carmen Martin, Nerea Pena, Elisabeth Chavez, Lara Gonzalez, Alexandrina Barbosa și Maria Nunez Nistal.
Anul următor, la JO de la Rio, România a câștigat în grupă cu 24-21. Spania a terminat însă întrecerea olimpică pe 6, noi pe 9! Din echipa de atunci, România se mai bazează doar pe Neagu, Elisei, Buceschi și Geiger.
Spania, în schimb, mai are în lot 7 componente de atunci. Martin, Navarro, De Zoqbi, Chavez, Pena, Lara Gonzalez și Barbosa.
Cinci jucătoare de top
Ca România, Spania nu are rezerve de valoarea titularelor. Ibericele se bazează foarte mult pe poartă, având doi goal-keeperi cu experiență (Paula De Zoqbi și Silvia Navarro), ultima trecând și prin România, la Oltchim, dar și pe 4-5 jucătoare care evoluează la echipe de top, în Europa.
Alexandrina Barbosa joacă la Rostov Don, Nerea Pena e golgeterul celor de la Ferencvaros Budapesta, Carmen Martin e, probabil, cea mai bună extrema dreapta din lume, deși a lăsat Liga Campionilor pentru Nice (Franța).
România, la fel, se bazează pe Neagu, pe Buceschi, Pintea, Elisei sau Udriștoiu, pe portarii foarte tineri Dedu și Dumanska.
DE ȘTIUT
- Spania a schimbat antrenorul după Jocurile Olimpice de la Rio, locul lui Carlos Duenas, care fusese 10 ani selecționer, fiind luat de Viver Arza Calos, care nu a pregătit la nivel înalt până acum
- 9 jucătoare din cele 16 trecute de Spania pe foaia de joc evoluează în străinătate. Cele mai multe în Franța (3), 2 în Ungaria și câte una în Muntenegru, Rusia, Danemarca și România
- 5 jucătoare din cele 16 ale României evoluează în străinătate și 11 în întrecerea internă. De "afară" au venit doar Laslo, Zamfirescu, Dedu, Geiger și Pintea.
- 9 debutante la un Campionat Mondial au în lot fiecare dintre echipe
- 1.74 metri este media de înălțime a naționalei Spaniei, față de 1.78 metri cât are media România. Crina Pintea și Elisabeth Chavez sunt cele mai înalte jucătoare din fiecare tabără (1,92 metri). Cele mai scunde sunt Aneta Udriștioiu (1.65 metri), respectiv Silvia Navarro (1,67 metri)
- 27 de ani e media de vârstă a Spaniei, mai mare decât a României care e undeva la 25,9 ani
- 4 medalii importante a câștigat la nivel de națională feminină Spania, toate în ultimii 10 ani: locul 3 la JO 2012, locul 3 la CM 2011 și locul 2 la CE 2008 și 2014. O singură jucătoare care mai e și acum în lot a participat la toate cele patru medalii ale Spaniei: Elisabeth Chavez (27 de ani), pivotul de la Nantes
REZULTATE
România - Paraguay 29-17
România - Slovenia 31-28
PROGRAM
05.12 - ora 21:30 România-Spania
07.12 - ora 19:00 România-Angola
08.12 - ora 19:00 România-Franța
Clasament:
1. Spania 4p
2. România 4p
3. Franța 2p
4. Slovenia 2p
5. Angola 0p, 6
6. Paraguay 0p
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”