Articol de Andrei Crăiţoiu, Iulia Iordache - Publicat vineri, 20 octombrie 2017 11:15
Cornel Penu, fostul mare portar al naționalei de handbal din anii 70, multiplă campioană mondială, și-a lansat la Buzău, în amfiteatrul Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, volumul autobiografic ''Penu: a apăra, a câștiga, a trăi'', în prezența a peste 100 de invitați. Cartea este scrisă în colaborare cu jurnalistul Gazetei Sporturilor, Cristian Geambașu.
Ajuns la 71 de ani, Cornel Penu își amintește perfect momentele de foc ale jocurilor importante disputate în poarta naționalei de handbal. "Sunt emoţionat că atâta lume a venit aici şi că v-aţi adus aminte de mine. Sunt inginer la bază şi probabil şi asta mi-a călăuzit paşii în handbal. Am vrut să fiu precis şi am folosit nişte principii din fizică şi matematică pe care le-am urmat cu străşnicie. În această carte am încercat să aştern amintirile plăcute sau mai puţin plăcute din cariera şi viaţa mea de sportiv de înaltă performanţă, în ideea că câţiva din generaţiile viitoare se vor putea inspira şi îşi vor putea găsi răspunsuri la întrebările pe care şi eu mi le-am pus.
Eu însă nu am avut atât de bune răspunsuri. Cartea este foarte uşor de citit. Cristi Geambaşu m-a ajutat. El a venit să îmi ia un interviu la Sedan, unde locuiesc. M-a surprins că un ziarist din România, în afară de Radu Naum, s-a gândit la mine. Poate că şi Federaţia Română de Handbal mi-a uitat numărul de telefon, pentru că eu nu mi-am schimbat numărul de când am plecat în Franţa. Am aşternut aici simţirile mele în trei ţări diferite, România, Maroc şi Franţa", a spus Penu.
"Cornel Penu este un personaj impresionant al sportului românesc"
La rândul său, Cristian Geambașu a declarat: "Am contribuit la această carte cu tot ceea ce am putut ca jurnalist sportiv. Cornel Penu este un personaj impresionant al sportului românesc, unul dintre personajele fundamentale şi impresionante pentru că a dovedit lucruri pe care alţii înainte şi după el nu le-au putut dovedi. A arătat că indiferent din ce ţară vii, din ce sistem, noi nu eram în sistemul marelui handbal, poţi reuşi să izbândeşti.
Prima dată când l-am văzut pe Cornel Penu, după finalele istorice din ‘70 şi ‘74, a fost în carne şi oase, într-o gară din Bârlad. Ca toată lumea pe vremea aceea, îşi cumpărase o jumătate de franzelă şi o jumătate de salam şi le mânca în gară. Eroul finalei de la Berlin, eroul meu, mânca nişte salam în gara din Bârlad şi nu îl cunoştea nimeni. Mie îmi venea să plâng. Apoi ne-am întâlnit în Sedan, de fapt în Reims, unde m-a dus la catedrală să vedem vitraliile lui Chagall. Cam acesta este omul Cornel Penu. Am vrut să organizez lansarea cărţii la Hașdeu pentru că amândoi suntem mândri că am absolvit acest liceu şi el aici a făcut primii paşi în handbal. Cartea aceasta este un manual despre cum poţi reuşi în sport şi în viaţă. Domnul Penu a fost nu doar un contabil în handbal, ci şi un geniu al sportului".
La eveniment a participat și handbalistul, Ștefan Birtalan: ''Accept să vin de multe ori în faţa presei pentru ca tinerii să ştie că România a avut o echipă extraordinară de handbal. Iertaţi-ne că ne lăudăm, dar să fii campion mondial de patru ori în 20 de ani, fără nicio înfrângere în patru ani… Mi se face şi acum pielea ca de găină.
Nu uitaţi că noi nu eram Statele Unite. Cornel Penu a fost cel mai mare portar al lumii în acea perioadă şi a făcut în aşa fel încât să ajute echipa naţională să câştige Campionatul Mondial. Elevii din sală trebuie să înţeleagă că şi ei pot ajunge la această performanţă dacă vor. Noi nu am venit din altă lume, din stratosferă, dar uite că am ajuns să fim campionii lumii''.
"Pentru sistemul comunist sportivii erau rachetele spaţiale"
La lansarea cărții care a avut loc la Buzău a fost prezent și jurnalistul Radu Naum. "Cornel Penu a fost şi rezultatul unui sistem. Vă întrebaţi poate de ce astăzi suntem în lumea a treia a handbalului şi atunci eram campioni mondiali. Pentru că atunci era un sistem, un sistem rău pentru noi, dar care funcţiona în sport.
Acel sistem comunist nu putea să se mândrească cu maşini sau rachete spaţiale, pentru că nu putea să le facă. Aşa că se mândrea cu oamenii ăştia pe care reuşea să îi construiască ca pe nişte maşini spaţiale. Cornel Penu a reuşit însă să se ridice deasupra bazei solide pe care o dădea sistemul. Astăzi nu mai există o bază pe care sportivul să se urce. Există doar demersuri personale, dar sistemele din alte ţări sunt atât de bine puse la punct încât nu avem prea mari şanse".
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”