Articol de Marian Ursescu - Publicat miercuri, 05 septembrie 2018 14:09
Azi debutează noul sezon al Ligii Naționale, una care se anunță extrem de interesantă, mai ales că s-a schimbat și sistemul de desfășurare din play-off.
Liga Națională la băieți pornește la drum cu 14 echipe la start. Chiar dacă HC Vaslui s-a retras din campionat, federația a invitat "U" Cluj Napoca, echipa din liga secundă, să-i ia locul. Ardelenii au acceptat provocarea, deși la prima vedere nu au un lot capabil să se bată cu celelalte formații.
Capitala a preluat controlul pe semicerc în ultimele trei sezoane. Asta după ce Dinamo a câștigat titlul, iar victoriile au venit tot în fața unor formații din București: CSM și Steaua. Cele trei echipe și-au anunțat aceleași intenții și în actualul sezon.
Dinamo, Steaua, CSM București, plus HC Dobrogea Sud Constanța sunt principalele favorite la titlu. "Arbitri" la campionat pot fi în orice moment Potaissa Turda, Dunărea Călărași sau Poli Timișoara, echipe care au cochetat cu podiumul în ultimii ani.
Schimbări importante
Campioana Dinamo a început sezonul cu un prim trofeu, Supercupa României, câștigată în fața rivalei din Constanța. Asta în ciuda faptului că "alb-roșiii" au făcut schimbări majore în lot. I-au "pierdut" pe frații Esteki, Allahkaram și Sajad, pe Vadim Gaiducenko și pe Marius Mocanu, pivotul titular.
"Câinii" au adus trei tunisieni, toți componenți ai campioanei Africii, croatul Ante Kuduz și bosniacul Mohamed Zulfici. Dinamo e, alături de CSM București și HC Dobrogea Sud Constanța, echipa cu cei mai mulți "stranieri" în lot.
Dintre formațiile importante, doar Dobrogea Sud va porni cu un antrenor nou pe bancă. "Nou" e un fel de a spune, macedoneanul Zvonko Sundovski antrenând la Constanța fosta HCM, având și atunci mulți jucători din actualul lot în pregătire.
Pe patru fronturi
Steaua București, vicecampioana din sezonul trecut, va avea un sezon infernal, după ce s-a înscris și în SEHA League, Liga regională din Balcani. Spre deosebire de celelalte formații, Steaua a și jucat două meciuri oficiale până acum, victorii cu Tatran Preșov (Slovacia) și cu GRK Varazdin (Croația) în Cupa EHF. În acest an competițional, echipa lui Ovidiu Mihăilă ar putea disputa peste 70 de meciuri în total în campionat, cupele europene, Cupa României și SEHA League.
Bătaie mare la retrogradare
Și în coada clasamentului se anunță lupte aprige. Nou-promovatele Știința Bacău, Gloria Buzău și "U" Cluj Napoca sunt primele echipe vizate. Tot în play-out vor intra, cel mai probabil, și CSM Făgăraș, și CSU Suceava.
61 de jucători străini sunt înregimentați la cele 14 echipe masculine din Liga Națională. Pe bancile tehnice vor fi 11 antrenori români și trei străini
4 echipe vor avea alți antrenori comparativ cu sezonul trecut: Dobrogea Sud Constanța, CSM Focșani, Gloria Buzău și CSM Bacău
Clasamentul campioanelor all-time
Steaua București 28
Dinamo București 15
HCM Constanța 9
Minaur Baia Mare 3
Universitatea Craiova 2
Fibrex Săvinești 2
Poli Timișoara 1
Sistem de desfășurare diferit
Dacă până acum în play-off se juca sistem eliminatoriu, locul 8 cu 1, 7 cu 2, 3 cu 6 și 4 cu 5, din acest sezon FRH a anunțat un nou "țintar". După sezonul regulat, cu partide tur-retur, primele 8 echipe vor intra în play-off. Se vor forma două grupe de 4: locurile 1,3,5 și 7 în prima, adică locurile impare, în a doua intrând locurile pare. Se va pleca și cu punctaj. 6 puncte, 4 puncte și 2 puncte, în ordine descrescătoare.
Se va juca apoi fiecare cu fiecare, tur-retur. La final, primele clasate în cele două grupe vor juca direct finala campionatului, iar locurile 2 vor disputa finala mică. Și în play-out lucrurile se vor schimba. După tur-retur, echipele vor fi clasificate astfel: locul 9 - 5 puncte, locul 10 - 4 puncte, până la locul 14, care nu va primi niciun punct. Se va juca fiecare cu fiecare, ultimele două echipe urmând să retrogradeze direct, iar locurile 11 și 12 să susțină baraj.
Cei mai bogați
HC Dobrogea Sud Constanța și CSM București vor fi formațiile cu cel mai mare buget din Liga Națională. Cele două echipe sar de 2 milioane de euro pe sezon. Abia apoi urmează campioana Dinamo și vicecampioana Steaua.
La polul opus, U Cluj e echipa cea mai "săracă" din prima ligă, echipa pregătită de Ioan Ani Senocico având pe hârtie un buget estimat în jur de 300.000 de euro. E foarte puțin dacă stăm să ne gândim că, în topul Europei, Paris Saint Germain conduce cu un buget de 17 milioane de euro. Și vin apoi echipele din Germania care sar și ele de 10 milioane de euro.
Programul primei etape
5 septembrie
17:30 Dobrogea Sud Constanța-Dinamo (TVR1)
18:00 U. Cluj Napoca-CSM Bacău
18:00 CSM Făgăraș-CSM Focșani
18:00 Minaur Baia Mare-HC Gloria Buzău
6 septembrie
17:30 Dunărea Călărași-Steaua (TVR1)
7 septembrie
18.00 CSU Suceava-CSM București
12 septembrie
oră nestabilită Poli Timișoara-Potaissa Turda