SPORTURI  »  JO 2012  »  SCANDALUL RENTĂ PENTRU SPORTIVI

Ministrul a retras proiectul » Dan Funeriu le-a promis gimnastelor că îşi vor lua renta viageră înainte de 30 de ani

Articol de GSP - Publicat vineri, 18 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2011 11:13

Daniel Funeriu a mers, ieri, la Izvorani şi le-a asigurat pe gimnaste că îşi vor putea lua renta viageră şi înainte de vîrsta de 30 de ani


Daniel Funeriu a anunţat ieri după-amiază că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va retrage modificările la Legea Sportului prin care sportivii n-ar mai fi primit renta viageră decît după vîrsta de 30 de ani.

Şeful Educaţiei şi Sportului a fost ieri la baza olimpică de la Izvorani şi a discutat o jumătate de oră cu gimnastele lotului olimpic, care au anunţat, marţi, că intenţionează să renunţe la sport pentru a-şi depune dosarul de rentă. " ANST va analiza, împreună cu toţi factorii implicaţi în sport, federaţii, cluburi, modificările ce se impun la Legea Sportului. La capitolul Rente viagere trebuie să se ţină cont de două coordonate: încurajarea rămînerii sportivilor cît mai mult în activitate şi răsplata corectă a muncii lor!", a declarat Funeriu după şedinţa cu gimnastele.

"Fetele îşi doresc confortul, siguranţa că atunci cînd se vor retrage din gimnastică vor beneficia de rentă şi nu vor trebui să aştepte ani pentru a intra în posesia acestor bani", a declarat şi antrenoarea Mariana Bitang, care a revenit de la Viena marţi seara.

"25 de ani era o limită normală"
Cătălina Ponor, gimnasta care ar fi fost cel mai afectată financiar de aceste modificări legislative, i-a transmis şi ministrului Funeriu că dacă lucrurile se vor schimba ea nu mai rămîne la lot. "Mă retrag pentru că nu-mi permit să pierd pensia", a spus tripla campioană olimpică de la Atena, în 2004. Aceasta consideră că vîrsta de 30 de ani de la care o gimnastă ar putea primi de acum încolo rentă este una foarte înaintată. "Eu cred că o limită impusă la 25 de ani nu este de neînţeles. Un exemplu sînt chiar eu, care la anul împlinesc 25 de ani", a mai adăugat Ponor.

Ele s-au retras ca să primească renta viageră şi apoi au revenit!

COSR vrea ca gimnastele să fie exceptate
O comisie a COSR a transmis, ieri, la ANST cîteva propuneri de amendamente la proiectul de modificare a Legii Sportului. "Noi considerăm că gimnastele trebuie să fie exceptate de la limita de vîrstă impusă pentru acordarea rentei viagere. Este singura disciplină unde senioratul se consumă în jurul vîrstei de 20 de ani", a explicat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. Forul olimpic a mai propus să fie exceptaţi de la această nouă prevedere şi sportivii care îşi încheie cariera din cauza accidentărilor. "Aceste cazuri vor trebui, bineînţeles, validate de o comisie", a mai spus Dobrescu.

"Este momentul ca ANST să facă publice numele angajaţilor care au elaborat acest proiect de modificare a Legii Sportului pentru că nu este în regulă ce se întîmplă!"
Ioan Dobrescu

Indemnizaţia olimpică - între 1.000 şi 2.500 de lei
Sportivii români primesc lunar, cu doi ani înainte de Jocurile Olimpice, şi o indemnizaţie de efort din partea ANST. Acest "salariu" lunar, care variază între 700 şi 1.000 de lei, e plătit direct în contul fiecărui sportiv pasibil de calificare la Olimpiadă. "Tricolorii" sînt remuneraţi şi de COSR prin programul POL România, sumele fiind cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei lunar. De asemenea, sportivii români primesc salariu de la cluburile la care sînt legitimaţi. În alte ţări, salariile primite de olimpici din partea Comitetelor Olimpice sînt mult mai mari. De exemplu, Norvegia îşi plăteşte regeşte sportivii, suma minimă lunară fiind de 2.000 de euro. La fel în Marea Britanie, unde se acordă sume între 500 şi 1.500 de lire sterline. Sînt chiar şi federaţii care-şi plătesc sportivii. Tot în Norvegia, federaţia de handbal achită fiecarei jucătoare, cu un an înainte de Olimpiadă, dar şi de Campionate Mondiale, suma de 3.000 de euro, bani proveniţi de la sponsori!

Topul rentierilor din România

Premiile după JO Beijing în alte ţări
Franţa
aur 67.500 de dolari
argint 27.000 de dolari
bronz 17.500 de dolari

SUA
aur 25.000 de dolari
argint 15.000 de dolari
bronz 10.000 de dolari

Singapore
aur 708.800 de dolari

Filipine
aur 340.909 dolari

Malaesia
aur 307.000 de dolari

Thailanda
aur 300.000 de dolari
argint 195.000 de dolari
bronz 130.000 de dolari

Emiratele Arabe Unite
aur 272.000 de dolari
argint 200.000 de dolari
bronz 136.000 de dolari

Rusia
aur 135.000 de dolari
argint 81.600 de dolari
bronz 54.400

Japonia
aur 100.000 de dolari

Bulgaria
aur 76.620 de dolari

Israel
67.500 de dolari

China
aur 51.000 de dolari
2004 aur 29.000 de dolari

Republica Dominicană
aur 30.000 de dolari

Australia
aur 20.000 de dolari

Canada*
aur 20.000 de dolari
argint 15.000 de dolari
bronz 10.000 de dolari
*prima oară cînd statul a oferit astfel de recompense a fost în 2008

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (20)
gabrielaj
gabrielaj  •  20 Noiembrie 2011, 15:52
Postat de spivak pe 18 Noiembrie 2011, 18:21

N-ar trebui să primească nimic. Nu e normal ca din banii contribuabililor să fie plătite nişte muieri care fac tumbe. Nu e o problemă de interes public. N-au decât să facă tumbe pe banii lor. România n-are nimic de câştigat din asta. Cu sau fără medalii de aur, tot aia e. Sportul NU e ambasadorul cel mai bun al ţării.

S-a trezit desteptul zilei sa abereze , ,,muierile,,astea fac antrenamente zilnice la care tu nu ai rezista nici 5 minute cat despre tumbe , sigur nu poti sa faci nici macar una. Si asa sunt rasplatite foarte putin, la cate bucurii ne aduc ; cel putin ele sunt in elita de ani buni de zile si lumea intreaga le adora pentru talentul si performantele pe care le reusesc si burtosii astia vor sa le mai taie din banii si asa putini pe care-i primesc dupa ce isi rup toate oasele ca sa ne aduca noua si intregii natiuni faima. Respectul meu fetelor!!!!!

n.albu
n.albu  •  19 Noiembrie 2011, 23:30
Postat de spivak pe 18 Noiembrie 2011, 23:07

Vax. Nu sportul pune România pe hartă. Dacă într-adevăr numai aşa putem să arătăm lumii că existăm şi noi, mai bine emigrăm cu toţii în Kârgâzstan. Înseamnă că românii sunt o naţiune de căcat care trebuie să dispară urgent. Elveţia nu e pe hartă din meritul lui Federer. Numai că elveţienii nu sunt puturoşi şi şpăgari, nu se pişă prin boscheţi, nu fură tot ce văd, nu aruncă gunoaie pe jos şi nu ascultă manele.

nu numai ca n-ai spus nimic constructiv, dar nici nu prea se intelege daca ai vrut intr-adevar sa spui ceva, sau doar ai gasit si tu un loc unde sa dai drumul la invective. Sportivii de performanta ne fac cinste si merita tot respectul.

spivak
spivak  •  18 Noiembrie 2011, 23:07

Vax. Nu sportul pune România pe hartă. Dacă într-adevăr numai aşa putem să arătăm lumii că existăm şi noi, mai bine emigrăm cu toţii în Kârgâzstan. Înseamnă că românii sunt o naţiune de căcat care trebuie să dispară urgent. Elveţia nu e pe hartă din meritul lui Federer. Numai că elveţienii nu sunt puturoşi şi şpăgari, nu se pişă prin boscheţi, nu fură tot ce văd, nu aruncă gunoaie pe jos şi nu ascultă manele.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează