SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

Adio, chicken nuggets și zahăr, bun-venit ou poșat și cremă de sparanghel! Meniul de la Jocurile Olimpice s-a schimbat dramatic

Articol de - Publicat marti, 23 iulie 2024 13:14 / Actualizat miercuri, 24 iulie 2024 04:57

Cel mai mare admirator al degețelelor de pui, atletul jamaican Usain Bolt, ar fi murit, probabil, de foame la Paris. Asta pentru că organizatorii Jocurilor Olimpice îi vor întâmpina pe sportivi cu feluri de mâncare mult mai sănătoase, gătite de bucătari cu patru stele Michelin.

  • Jocurile Olimpice de la Paris 2024 încep pe 26 iulie. Gazeta Sporturilor are 4 trimiși speciali - Luminița Paul, Roxana Fleșeru, Remus Dinu și fotoreporterul Raed Krishan - care vor oferi cele mai importante știri, reportaje și interviuri de la fața locului.

Mult-iubitele chicken nuggets vor dispărea, astfel, din meniul sportivilor din Satul Olimpic, care vor beneficia de feluri sofisticate de mâncare, cu o vastă gamă vegetariană.

De pildă, una dintre mesele rezervate sportivilor prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris poate include: un croissant, ouă poșate, cremă de sparanghel, fâșii de brânză de oaie cu trufe - toate acestea pregătite de Amandine Chaignot, chef cu două stele Michelin.

În Satul Olimpic se vor consuma zilnic 40.000 de porții de mâncare

Philipp Würz, omul care trebuie să-i hrănească pe cei 10.500 de sportivi prezenți la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat că, în fiecare zi, aproximativ 1.200 de mese vor fi pregătite de bucătari care au învățat meserie la cele mai înalte școli culinare - din cele 40.000 de porții de mâncare.

Aproximativ o treime din mâncărurile din meniul din Satul Olimpic vor fi bazate pe plante.

Organizatorii au hotărât să ridice standardul hranei oferite sportivilor care vor încerca să câștige medalii la Paris după ce au aflat că 20 la sută dintre mesele consumate în timpul Olimpiadei erau mâncate la McDonald’s.

„Acum mâncarea este mult mai sănătoasă”, a declarat Würz pentru The Guardian. „Nu mai avem McDonald’s, nu mai avem chicken nuggets. Chiar și meniurile concepute de chefi celebri sunt făcute în colaborare cu specialiști în nutriție.

Așa că vorbim despre hrană extrem de rafinată în timp ce respectăm și nevoile nutriționale ale sportivilor”.

Adio, chicken nuggets și zahăr, bun-venit ou poșat și cremă de sparanghel! Meniul de la Jocurile Olimpice s-a schimbat dramatic
Thomas Bach, președintele CIO, a testat deja restaurantul din Satul Olimpic de la Paris Foto: Imago Images

3.500 de locuri în restaurantul din Satul Olimpic

Restaurantul din Satul Olimpic are 3.500 de locuri și a fost construit de la zero. Acesta are șase zone unde sportivii își pot lua și mâncare la pachet.

În Satul Olimpic, băuturile alcoolice nu vor fi permise, în consecință nici vândute la restaurant.

„Sportivii vor veni în cel mai mare restaurant din lume”, a mai declarat Würz. „Vor rămâne uimiți de arhitectura și designul interior al acestuia, dar și de calitatea mâncării de aici.

Am încercat să concepem un plan foarte clar în care să implicăm cât mai mult cunoștințele francezilor despre arta culinară, atât de celebră peste tot în lume”.

Aproape fiecare lot național are solicitări specifice

Bineînțeles, unele dintre delegații au avut și cereri speciale, pe care oaspeții le vor îndeplini. De pildă, britanicii au cerut ca pe meniu să fie adăugat terciul de ovăz, iar sud-coreenii au solicitat kimchi.

Würz a explicat că gusturile diferă considerabil în rândul sportivilor din țări diferite.

Jucătorii de volei pe plajă și practicații de taekwondo trebuie să mănânce carne rece, sandvișuri și salate, în timp ce canotorii preferă mâncare caldă.

Jucătorii de badminton, care provin mai mult din Asia, nu prea consumă pâine, iar sportivii europeni își doresc mai degrabă hrană asimilată catering-ului.

Carnea de pui va rămâne preferata sportivilor și la aceste Jocuri Olimpice

„Foarte populare sunt frigăruile și pieptul de pui, la fel și somonul”, a adăugat Wurz. „Asta pentru că sportivii au mare nevoie de proteine în meniu. Dar unul dintre cel mai bine vândute feluri de mâncare rămâne în continuare pizza margherita”.

Brutăria va coace 800 de baghete în fiecare zi - în total 6 kilometri de pâine zilnic, de-a lungul Jocurilor Olimpice și apoi Paralimpice.

Aproximativ 80 la sută din ingredientele folosite în bucătăria Satului Olimpic vor proveni de la producători francezi.

„Carnea va fi sută la sută franțuzească. Brânzeturile vor fi de mare calitate. La fel și produsele de patiserie”, a explicat Wurz.

„Am primit deja multe reacții pozitive, pentru că vorbim despre o mâncare cu care sportivii nu au fost obișnuiți la edițiile precedente ale Jocurilor Olimpice. Vom oferi hrană curată, specială și specifică Franței”, a precizat oficialul.

Alte mâncăruri din meniu? Salate, fructe, lactate, deserturi echilibrate, supe, grătar, pizza, paste și un bufet cald.

Și fanii junk food-ului vor găsi hot dogs și burgeri

Würz e conștient că majoritatea sportivilor vor reveni la obiceiul de a consuma mâncare nesănătoasă după ce Jocurile Olimpice se vor încheia.

„Aici vom avea mult mai puțin «junk food»”, a spus Wurz. „Am încercat să impunem un anumit standard de calitate. Vor exista, desigur, și hot dogs și burgeri, dar nu în restaurant, ci mai degrabă la micile magazine din interiorul Satului Olimpic”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (10)
Shogun01
Shogun01  •  24 Iulie 2024, 08:29

cred ca sunt bucatari foarte buni, dar nu cred ca are vreunul vreo stea...cei cu stele nu prea pot sa plece de la restaurantele lor pt ca restaurantul, dc are stea o va pierde

Rasunda23.
Rasunda23.  •  23 Iulie 2024, 14:55
Postat de ungurel pe 23 Iulie 2024, 13:45

Bucatari cu 4 stele Michelin... Numarul maxim de stele Michelin care poate fi acordat, este 3. Cine va scrie articolele astea?

Nu e gresit, insa formularea putea fi mai clara: https://www.escoffier.edu/blog/world-food-drink/which-chefs-have-earned-the-most-michelin-stars/

MamaLiga
MamaLiga  •  23 Iulie 2024, 14:51
Postat de ungurel pe 23 Iulie 2024, 13:45

Bucatari cu 4 stele Michelin... Numarul maxim de stele Michelin care poate fi acordat, este 3. Cine va scrie articolele astea?

Probabil totalul stelelor Michelin,2 bucatari cu 2 stele fiecare :)

Vezi toate comentariile (10)
Comentează