SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA „Ca sa ajungi la fericire, trebuie să-ți umpli papucii de tristețe!” » Ce au spus româncele după finala de la canotaj

România a terminat pe locul 6 finala de la 8 plus 1 feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo // FOTO: Raed Krishan +19   FOTO
România a terminat pe locul 6 finala de la 8 plus 1 feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo // FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat vineri, 30 iulie 2021 08:39 / Actualizat vineri, 30 iulie 2021 11:10

Fetele din barca de 8 plus 1 nu-și pot explica de ce nu au putut câștiga o medalie la Jocurile Olimpice. „Am dat tot din noi, dar celelalte bărci probabil că au fost mai bune”, spun fetele, după ce au terminat finala de la Tokyo pe locul 6. 

  • Marian Ursescu, șeful departamentului sporturi de la Gazeta Sporturilor și unul dintre reporterii GSP prezenți la Jocurile Olimpice, a fost la cursă și transmite reacțiile „la cald” ale canotoarelor

Au trecut minute bune de când cursa olimpică de 8 plus 1 feminin s-a încheiat. Fetele vin la declarații. Cu capetele plecate, se scurg parcă printre gardurile care separă standurile: televiziuni, radiouri, presă scrisă.

Din cele 9 din barcă, vin șase. Lipsesc Denisa Tîlvescu, căreia i s-a făcut rău și încă nu se simte bine, Maria Tivodariu și cârmaciul Dana Druncea.

Mădălina Bereș, cea care trebuia să ducă portdrapelul României la Tokyo, vorbește prima. 

FOTO Barca de 8+1 a României a terminat pe 6 finala de la Jocurile Olimpice

+14 FOTO

„Să nu mă întrebați cum mă simt!", spune ea. Nu-i putem vedea ochii căprui, are ochelarii fumurii, din cursă. Așa se ascund și lacrimile. 

„Nu știu ce ne-a lipsit. O să analizăm. Am plecat bine în cursă, cu încredere. Fiecare a dat tot ce a putut. Și noi suntem dezamăgite, am făcut două curse foarte bune, și în serii și în recalificări. Nu simt că am greșit undeva, dar atât s-a putut", spune veterana bărcii de 8 plus 1, la 28 de ani.

„Toată lumea a fost hotărâtă. Dar cum am fost noi, așa au fost toate bărcile. Este finală, fiecare vrea să arate ce poate", adaugă Georgiana Dedu.

România, 7 debutante la Jocurile Olimpice

România a avut cea mai tânără barcă în concurs, dintre finaliste. Media de vârstă 24 de ani. Exceptând cârmaciul, care nu trage de rame. 

Din cele 9 componente ale bărcii, 7 au fost debutante la Jocurile Olimpice. Asta poate a contat, spune Magdalena Rusu, mezina bărcii.

„Probabil eu am simțit presiune mai mare pentru că-mi doream ca echipa mea să fie cât mai sus și îmi doream mai ales pentru Mădălina. A renunțat să ducă drapelul României ca să tragă cu noi în finală.

Îmi doream să poarte drapelul pe podium. Doream să-i facem cadoul ăsta. Dacă vrea să rămână până în 2024, poate i-l facem atunci", spune Magda.

VIDEO Finala olimpică de la canotaj 

 G7 din canotaj

Cum a putut barca României să stabilească timpul de „record" mondial cu două zile înainte de finală, iar apoi să termine pe locul 6, ultimul. 

„Se pare că asta e întrebarea zilei! Cum o echipă care a făcut record de timp să termine pe 6? Nu știu, dar eu nu sunt dezamăgită de mine sau de barcă. Știu că am dat tot ce am putut. 

După atâta muncă rămânem cu această finală olimpică. Ne așteptam la un podium, dar dacă nu a fost să fie, rămânem optimiste și ne uităm spre 2024, cu dorință în suflet", spune și Amalia Bereș, sora mai mică a Mădălinei.

Motivație am avut mereu, avem și în continuare. Trebuie să fim mândre că am ajuns pe locul 6 într-o finală olimpică. Vedeți cu ce națiuni ne batem? Australia, Canada, Noua Zeelandă, SUA, China! Noi ne-am făcut treaba, dar nu e de ajuns. Și alții și-o fac
 - Ioana Vrânceanu

Într-adevăr, în proba feminină de la 8 plus 1, sunt bărci dintr-un adevărat G7 al canotajului. Marea Britanie a ratat calificarea în finală. Lipsesc Italia și Germania. În rest, puteri absolute ale canotajului.

 „Avem puterea să mergem mai departe!"

Cele mai mici spun apăsat că nu e finalul, că peste trei ani, la Paris, bărcii României poate să-i revină strălucirea. 

„Suntem cele mai mici, avem tot viitorul în față! Nu ăsta a fost însă un impediment, că nu am urcat noi pe podium. dar ne pregătim, muncim în continuare și ne gândim la Paris", afirmă Viviana Bejinariu.

„Și până acum, când ne-a fost greu, ne gândeam la Jocurile Olimpice. Așa o vom face și în continuare, ne gândim la Paris 2024", adaugă Amalia Bereș.

Nu același lucru îl spune însă Mădălina Bereș. „Nu mă pot gândi acum mai departe de ziua de azi. În acest ciclu olimpic pot spune că nu am avut probleme din punct de vedere fizic, dar intervine uzura în acest sport".

Am fost privite, probabil, cu alți ochi după ce am bătut recordul în recalificări. Toată lumea nu s-a mai uitat la noi ca la o barcă învinsă. Din păcate cursa noastră nu ne-a ieșit 
- Ioana Vrînceanu

+14 FOTO

„Am murit, dar vom învia!"

Magdalena Rusu e cea mai mică, dar e o bună motivatoare pentru colege. 

„Noi vom fi pasărea Phoenix la următoarea ediție. Am murit, dar vom învia", spune Magda. 

Apoi tot ea continuă. „Este o vorbă, la mine în Moldova, la Vaslui. «Ca sa ajungi la fericire, trebuie să-ți umpli papucii de tristețe!»”. Asta am făcut noi acum. Suntem triste, obosite, supărate, dar va reveni soarele pe ulița noastră", a încheiat Magdalena Rusu.

Tragi 2000 de metri maximal, automat nu ți-e bine. Mai ales când rezultatul nu este cel pe care ți l-ai dorit, te încarci mult mai mult cu energii negative. Toată lumea din barcă a avut probleme la un moment-dat, important e să știi și să poți trece peste ele.

Nimeni nu ne-a certat. Toată lumea ne-a încurajat. Antrenorul era dezamăgit că ne-a văzut suferind. Tot staff-ul ne-a încurajat după prestația noastră 
-Amalia Bereș

E greu acum, am muncit cinci ani cu gândul la podium. Ne-am dorit să ajungem la Jocurile Olimpice și vom găsi motivația pentru următoarea ediție să luăm acolo medalie 
- Magdalena Rusu

Citește mai multe știri de la Jocurile Olimpice:

Ziua când barca s-a spart » Explicațiile unui eșec neașteptat în finala de 8+1 de la Jocurile Olimpice

Declarațiile Larisei Iordache înainte de finala de la Tokyo: „Sper ca glezna să țină”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China
Superliga
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează