SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024 / CANOTAJ

Canotorii români au început asaltul la Paris » Simona Radiș și Ancuța Bodnar, ritm de campioane, au câștigat cu avans mare seria!

Simona Radiș și Ancuța Bodnar în serii la Paris Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne) +13   FOTO
Simona Radiș și Ancuța Bodnar în serii la Paris Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)

Articol de , - Publicat sambata, 27 iulie 2024 15:00 / Actualizat sambata, 27 iulie 2024 18:26

Prima zi pentru canotorii români în concursul olimpic 2024, cu reprezentanți în cinci probe, între ele fiind și cea de dublu vâsle feminin, în care Radiș și Bodnar sunt campioanele en titre, ele câștigându-și clar seria. Mihai Chiruță a câștigat seria a doua la schif simplu și s-a calificat direct în sferturile de finală. Marian Enache și Andrei Cornea au zburat la dublu vâsle, impunându-se în seria a doua și luând bilet de semifinale.

UPDATE 14:00 | Băieții de la 4 vâsle, locul 5 în serie

Canotorii români au început asaltul la Paris » Simona Radiș și Ancuța Bodnar, ritm de campioane, au câștigat cu avans mare seria!
Barca masculină a României de 4 vâsle Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)

Barca masculină de 4 vâsle a încheiat pe locul 5, ultimul, seria 1, și urmează să tragă în recalificări, acolo unde va încerca să prindă loc pentru faza următoare.

”Am făcut o primă parte a cursei bună, am stat lângă adversari. În partea a doua însă am greșit, suntem conștienți de asta. Putem îmbunătăți și regla din mers ca să avem șanse la finală. A fost o serie puternică. Vorbim de Olanda, de Marea Britanie, bărci care au tradiție, medalii olimpice câștigate în această probă.

România este la prima participare din istoria canotajului românesc în barca de patru vâsle. Și tocmai de aceea e o mare realizare”, a spus Ioan Prundeanu, adăugând că pentru el a contat și experiența acumulată la precedenta participare, la Tokyo. De asemenea, barca feminină de 4 vâsle s-a clasat pe locul 4 în prima serie, urmând să meargă în recalificări.

UPDATE 13:30 | Simona Radiș și Ancuța Bodnar au zburat pe apa de la Vaires-sur-Marne!

Pe o ploaie tot mai viguroasă, campioanele olimpice en titre au evoluat în seria a treia la dublu vâsle în prima zi de competiție de la Jocurile Olimpice 2024. Româncele s-au instalat în frunte de la prima bornă, cea de 500 m, o întâietate pe care au menținut-o ferm până la capătul cursei.

Au încheiat în 6:48.49, cu un avans de peste 26 de metri față de ocupantele locului secund, barca Cehiei. Ancuța și Simona merg în semifinalele care vor avea loc pe 30 iulie, marți, atunci când se anunță o vreme însorită.

„A fost într-adevăr o cursă foarte bună, o cursă în care noi ne-am distrat așa cum ne-a spus Antonio să facem, că va trebui să ne luăm revanșa față de norvegience. Cu siguranță, acum au plecat capul și fiecare își știe locul, plecăm în continuare la drum. Mai avem curse importante și obiectivul nostru nu a fost Norvegia, ci este marea finală”, a declarat Simona la câteva minute după încheierea seriei, sub ploaia care nu mai contenea.

Nemulțumire legată de valurile făcute de șalupele de pe care se filmează

„Suntem un sport în care depindem foarte mult de vreme. Am învățat să ne adaptăm la orice factor exterior. Am tras și pe soare, și pe ploaie. Mergem mai departe, suntem bine antrenați și pregătiți să facem față”, a subliniat ea în legătură cu vremea.

Pista ne place, dar au fost unele valuri care au intervenit pe la jumătatea cursei, ceea ce nu este tocmai în regulă. Cred că o să spunem acest lucru și cred că se vor lua măsuri pe viitor, pentru că toate echipele trebuie să aibă condiții cât mai egale pentru a fi valoarea exactă”, a dezvăluit Ancuța. „E vorba despre valurile făcute de șalupele care filmau. Acestea pot fi evitate dacă organizatorii o să aibă mai multă grijă. Ne adaptăm la ceea ce oferă vremea, nu la ceea ce face omul. Și atunci, dacă se poate îmbunătăți un lucru, noi suntem acolo să spunem și ceilalți să se ocupe să-l rezolve”, a adăugat Simona.

UPDATE 12:50 | Marian Enache și Andrei Cornea, primii în seria a doua la dublu vâsle

Canotorii români au început asaltul la Paris » Simona Radiș și Ancuța Bodnar, ritm de campioane, au câștigat cu avans mare seria!
Marian Enache și Andrei Cornea în serii la dublu vâsle Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)

Campionii europeni la dublu vâsle de la Szeged, de anul acesta, Marian Enache și Andrei Cornea, au dominat seria a doua la Vaires-sur-Marne. Cei doi „tricolori” au condus cursa de la prima bornă și până la final, făcându-și parcursul în ritmul lor și încheind cu aproape 6 secunde în fața ocupanților locului secund, norvegienii Martin Helseth și Kjeltil Borch.

Primii trei clasați din fiecare serie - sunt trei la număr - se califică direct în semifinalele programate marți, 30 iulie.

A fost o cursă bunicică, ne-am dorit s-o câștigăm pentru că ne poate oferi un culoar avantajos în următoarea. Asta înseamnă că în semifinale vom avea unul dintre culoarele trei și patru, ceea ce ne situează ca favoriți pentru calificarea în finală”, a spus Enache la zona mixtă.

„Suntem convinși că se pot face curse și mai bune deoarece asta a fost prima, a fost de desfundare, pot spune așa, a fost ca să ne acomodăm un pic cu vremea și cu ploaia asta, ne-am încărcat foarte mult pe partea de încălzire, a fost un pic sufocant, cred că umiditatea e foarte ridicată”, a explicat el.

Andrei Cornea: „Ploaia aduce bogăție, a fost un semn”

Ploaia a venit imediat după ce am apucat să ne dăm maletele jos, dar eu mereu stau și gândesc că ploaia aduce bogăție, deci înseamnă că a fost un semn. Stau și gândesc așa și m-am bucurat de această ploaie”, a completat Cornea, aflat la prima sa experiență olimpică.

„Este o apă destul de curată, adică trecerea palei în apă este mult mai rapidă, noi o simțim ușoară, dar în același timp, fiind umiditatea foarte mare, ne și consumă un pic mai mult din capacitatea pulmonară”, a povestit Marian despre cum li se pare pista de concurs.

„Imediat după ce plecăm o să facem puțină refacere, ceva masaj și ceva cizme cu gheața la picioare. Când vom ajunge la hotel, la fel, ceva bazin cu apă rece, poate și puțin masaj, iar după-amiază vom avea un antrenament”, a descris Enache ce urmau să facă la baza de concurs, apoi la hotel.

Prima zi a competiției olimpice de canotaj a pornit cu ploaie. Ploaie deasă, persistentă, rece, care pătrunde până la piele. Vaires-sur-Marne, comuna situată la 22 de kilometri est de Paris, cu doar 13.000 de locuitori, probabil că nu a mai cunoscut niciodată o asemenea agitație, străzile care duc spre intrarea în Baza Nautică fiind inundate de spectatorii curajoși.

Înarmați cu umbrele, hanorace cu glugă sau pelerine de ploaie, urmând o coloană șerpuitoare pe trotuarele ude, mărginite de copaci bogați, toți se îndreptau spre locul de concurs.

Canotorii români au început asaltul la Paris » Simona Radiș și Ancuța Bodnar, ritm de campioane, au câștigat cu avans mare seria!
Spectatorii de la canotaj îndreptându-se spre bază, sub ploaia persistentă Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)

Mihai Chiruță, direct în „sferturi”, de pe primul loc

România a avut reprezentare încă din prima probă, cea de schif simplu masculin, acolo unde Mihai Chiruță a luat startul în seria a doua. Calificat în urma regatei de la Lucerna, sportivul în vârstă de 25 de ani a venit cu gânduri mari în Franța.

În condiții meteo neplăcute, dar cu care canotorii sunt obișnuiți, el și-a făcut foarte bine cursa. La prima bornă, cea de 500 m, era pe 3, dar de la jumătatea distanței a trecut în față și acolo a rămas până la final. A trecut linia de sosire cu peste 3 secunde în fața croatului Damir Martin și s-a calificat în sferturile de finală.

„A fost o cursă exact așa cum mă așteptam, exact așa cum am pregătit-o. Și sper că am deschis o serie a victoriilor pentru toate echipajele României în acest concurs”, a spus apoi Mihai la zona mixtă, răspunzând întrebărilor sub ploaia stăruitoare.

Este primul român din 1976 încoace care reprezintă tricolorul în proba de schif simplu, dar, subliniază Chiruță, e primul care califică barca, pentru că înainte se participa pe bază de înscrieri.

„Mă simt foarte mândru. Mă bucur că, în sfârșit, nu mai este considerată imposibilă această probă de simplu, pentru că în România mentalitatea asta era începând de la juniori și am vrut să demontez mitul ăsta. Am vrut să arăt că se poate. Dacă cineva o face, înseamnă că nu este imposibil”, a detaliat Mihai.

Mihai Chiruță: „Sunt un pic mai orgolios”

Mihai Chiruță, calificat în „sferturi” la schif simplu JO Paris Foto: Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)
Spectatori în tribunele de la Vaires-sur-Marne Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)
Mihai Chiruță, calificat în „sferturi” la schif simplu JO Paris Foto: Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)
Mihai Chiruță, calificat în „sferturi” la schif simplu JO Paris Foto: Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)
Spectatori în tribunele de la Vaires-sur-Marne Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)
+8 FOTO

El a concurat la simplu de la începuturile carierei. „Știu cumva că sunt o fire ușor mai dificilă. Sunt un pic mai orgolios și cumva cred că de mic am avut un spirit mai revoluționar. Poate de asta și Franța îmi priește, pentru că sunt foarte revoluționar de fel și da, mi-e mai ușor singur, îmi e mai ușor să transpun ceea ce gândesc”, a conchis el. Chiruță va evolua în sferturile de finală marți, 30 iulie

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (12)
Cristian03578
Cristian03578  •  29 Iulie 2024, 17:41
Postat de MaxiP pe 28 Iulie 2024, 17:23

La caiac-canoe este printre favoriti Chirila intr-adevar (nu la canotaj). Da, este pe apa, era vorba de celelalte parca :))

Oops, canoe, da

MaxiP
MaxiP  •  28 Iulie 2024, 17:23
Postat de Cristian03578 pe 28 Iulie 2024, 08:10

La canotaj câștigǎ Chirilǎ, dar bănuiesc că nu ai menționat pentru că este pe apǎ. :)

La caiac-canoe este printre favoriti Chirila intr-adevar (nu la canotaj). Da, este pe apa, era vorba de celelalte parca :))

MaxiP
MaxiP  •  28 Iulie 2024, 17:22
Postat de rav410wrc pe 28 Iulie 2024, 01:08

Si hai sa tinem pumnii stransi si pentru tenisul de masa ... De ex. dublu' mixtul Bernie-Ovidiu, care este la un meci de semi-finale, adica de-o medalie de bronz !!

Da, dar ce meci... acum se joaca (cand scriu comentariul), pare extrem de greu. Il mai aud si pe comentator "e mai usor la dublu mixt pentru ca sunt mai putine perechi". Nu are nicio legatura, la un meci de semi-finale, dar mai putin nu inseamna neaparat mai usor, sunt doar echipe tari. Si nu suntem la un meci de medalie de bronz, se joaca si meci pentru locul 3, deci inca e foarte mult pana acolo, dar sigur, ar fi fantastic sa reuseasca.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează