SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GIMNASTICĂ

„Am cerut 3 medalii” » Șefa FRG reacționează după anunțul americanilor: „Verdictul nu ne-a mulțumit în totalitate” + Reproș pentru Camelia Voinea

Articol de - Publicat luni, 12 august 2024 12:34 / Actualizat luni, 12 august 2024 18:38

Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică, a oferit un comunicat amănunțit privind scandalul iscat în urma finalei de la sol de la Paris, care le-a avut ca protagoniste pe sportivele din România, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea.

Șefa FRG nu este complet mulțumită în totalitate de verdict. A solicitat acordarea a trei medalii de bronz (două pentru România și una pentru americance). Federațiile din SUA și România ar fi avut un acord privind împărțirea astfel a medaliilor, însă FIG și Comitetul Olimpic Internațional s-au opus.

Totodată, Carmencita Constantin a explicat și de ce recursul de la Lausanne al Sabrinei Voinea a fost respins. Admite că antrenoarea Camelia Voinea ar fi trebuit să depună contestația în timpul concursului.

Carmencita Constantin: „Nu am fost mulțumiți în totalitate de verdict”

După cinci zile și patru nopți nedormite am reușit și am dormit 5 ore și nici acelea liniștite pentru că frământările noastre nu au luat sfârșit odată cu anunțarea verdictului, pentru că nu am fost mulțumiți în totalitate de verdict. La cazul Bărbosu a fost parțial admis, doar minutul a fost în discuție, iar la cazul Sabrinei a fost o încrâncenare mare în tribunal și nu din partea judecătorilor, din partea Federației Internaționale de Gimnastică, de a nu permite judecarea pe fond a problemelor de tehnologie.

Pentru că nu am respectat regulamentul depunând acea contestație pentru linie. În opinia mea, una-i una, alta-i alta, și acest lucru nu se va opri aici. N-aș vrea să comentez deloc acest lucru. Din acest moment sigur că suntem și noi în acțiune. Atât vreau să spun celor care iubesc gimnastica, să aibă încredere că nu ne oprim aici. Oricum nu cred că ne opream aici și fără contestația și declarațiile americanilor.

Deocamdată avem o declarație, nu avem o contestație, avem doar o adresă. O să vedem cum evoluează lucrurile. Am cerut 3 medalii de bronz pentru că e posibil. Am sperat din suflet că propunerea României de a se acorda trei medalii de bronz celor trei sportive afectate de incorectitudinile și inconsistențele din timpul acestor competiții să fie acceptată de toate părțile. Dacă judecata s-ar face strict la nivelul Federației Internaționale de Gimnastică, care judecă doar pe bază de regulamente și arbitraje, atunci ea s-ar fi oprit la nivelul competiției. Și la nivelul brigăzilor de arbitri, analizelor ulterioare etc.

Această acțiune a noastră la TAS exact de aici a pornit. Că ne trebuie ceva mai mult decât FIG. Ne trebuie o judecată dreaptă care să ia în considerare și vicii de tehnologie sau de proces din timpul competiției și care să aibă capacitatea să accepte o propunere negociabilă între părți. Noi o agreasem, partea americană o agrease, Tribunalul era dispus să o agreeze. Am avut un hop pe care nu l-am trecut nici noi nici SUA. S-a numit Federația Internațională de Gimnastică și Comitetul Olimpic Internațional.

Din informațiile pe care le am de la domnul președinte al COSR, Mihai Covaliu, înțeleg că medalia va fi oferită Anei în România de reprezentantul nostru la CIO, domnul Morariu. Va fi un moment sper eu solemn, care să o repună pe Ana în drepturile pe care și le-a câștigat pe podiumul de concurs. Urmând ca de aici încolo să vedem ce putem recupera și mai departe. Acolo a fost o greșeală a noastră, a antrenorului nostru, pe care au speculat-o. Faptul că nu a fost depusă contestația pentru penalitate. Penalitatea când apare nu știi dacă-i de la linie sau timp.

Au fost însă speculații până să înțelegem ce s-a întâmplat, s-a speculat că și timpul a fost depășit, ceea ce era un non-sens, pentru că noi cronometrăm foarte atent muzicile și categoric Sabrina s-a încadrat în muzică. Deci pentru noi a fost exclus. Faptul că nimeni din sală nu a văzut-o călcând sau depășind linia, nici nu ne-am pus problema.

Cred că asta a și fost în mintea Cameliei, ea a știut că fata ei nu a ieșit din covor. Dar aici într-adevăr a fost o greșeală de nerespectare a regulamentului. Trebuia depusă o contestație, dar exista și posibilitatea ca acea contestație să fie depusă și să nu fie admisă.

Pentru că în timpul audierilor FIG a declarat, fără să arate, că există probă fotografică cu depășirea spațiului. Deci putea să nu fie admisă. Atunci și solicitarea noastră adresată TAS ar fi fost mai bine susținută prin faptul că e clar că tehnlogia pusă la dispoziție pe perioada JO nu a fost cea mai fericită pentru partea de spațiu.

- Comunicat Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică

Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
+11 FOTO

Răspuns la contestația americanilor de aseară: „Deocamdată avem o declarație”

Președintele FRG a oferit și clarificări privind anunțul americanilor de aseară, spunând că „Deocamdată avem o declarație, nu avem o contestație, avem doar o adresă. Oricum nu cred că ne opream aici și fără contestația și declarațiile americanilor”.

Federația de Gimnastică din Statele Unite ale Americii a transmis o scrisoare și o probă video către TAS. Oficialii americani susțin că au dovada conform căreia antrenoarea Cecile Landi a depus contestația buclucașă la 47 de secunde distanță de la afișarea scorului. Ar respecta astfel termenul de sub un minut.

În verdictul publicat sâmbătă, judecătorii de la Lausanne au precizat: „Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect”. De asemenea, și Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) a precizat că va contesta decizia.

FRG a emis un alt comunicat separat, în aceeași direcție.

Prin prezentul comunicat de presă dorim să vă informăm că Federația Română de Gimnastică este la curent cu poziția emisă recent de către Comitetului Olimpic al Statelor Unite referitor la demersurile pe care aceștia doresc să le urmeze.

Federația Română de Gimnastică, alături de partenerii săi, evaluează situația actuală și vă va informa periodic cu privire la acțiunile intrepreinse.Având în vedere situația juridică sensibilă în care ne aflăm, dorim să vă informăm că poziția noastră va fi transmisă exclusiv prin intermediul comunicatelor de presă.

Facem un apel la dumneavoastră în sensul de a înțelege această situație și de a ne acorda liniștea necesară pregătirii următorilor pași pentru a ne susține sportivele la cel mai înalt nivel posibil.

- Comunicat FRG

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ultima oară pe „Dinamo”: tur de onoare cu sicriul lui Gigi Mulțescu » Imagini tulburătoare: fostul lider din anii '80, venit în baston, a izbucnit în lacrimi
Superliga
Ultima oară pe „Dinamo”: tur de onoare cu sicriul lui Gigi Mulțescu » Imagini tulburătoare: fostul lider din anii '80, venit în baston, a izbucnit în lacrimi
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
Superliga
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
ȘOCANT: Aici vrea UEFA să se joace la Euro 2028! Mesaj sumbru la porțile arenei: „Moartea nu este neagră, ci doar bleumarin mai închis”
Campionate
ȘOCANT: Aici vrea UEFA să se joace la Euro 2028! Mesaj sumbru la porțile arenei: „Moartea nu este neagră, ci doar bleumarin mai închis”

Real Madrid - Stuttgart, prima etapă din Liga Campionilor » Cum arată echipele probabile și cotele

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (4)
laur_gr
laur_gr  •  12 August 2024, 20:38

FIG nu a respectat indicatiile FRG ca sa dea 3 medalii?! O abatere grava!

steaua.libera
steaua.libera  •  12 August 2024, 16:52

Vrem arbitraj realizat de roboti!

daniaania
daniaania  •  12 August 2024, 16:00

Daca d-na Voinea nu a depus contestația la arbitre Intr,-,un minut după exercițiu nu se mai ia în considerare. Deci vina ei. Americanii poate iau înapoi medalia.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează