SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TENIS

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS Jaqueline Cristian, victorie MĂREAȚĂ pe legendara arenă „Suzanne Lenglen” » Debutantă la Jocurile Olimpice, a revenit miraculos în fața favoritei gazdelor! Moment glorios pentru România

Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP) +28   FOTO
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)

Articol de , - Publicat sambata, 27 iulie 2024 19:36 / Actualizat luni, 29 iulie 2024 04:04

Jaqueline Cristian e victorioasă la debutul ei la Jocurile Olimpice, românca impunându-se într-o manieră entuziasmantă în fața franțuzoaicei Caroline Garcia, a 17-a favorită, scor 5-7, 6-3, 6-4 după mai bine de două ore și jumătate de joc. Condusă cu set, Jaq a rămas imperturbabilă, a sfidat atmosfera ostilă din tribunele de pe „Suzanne Lenglen” și a pus mâna pe una dintre victoriile carierei! Va avea parte de alt meci de gală în turul secund, echivalentul șaisprezecimilor de finală, unde o așteaptă Angelique Kerber.

Cronica meciului Caroline Garcia - Jaqueline Cristian, scrisă de Remus Dinu de pe „Suzanne Lenglen”: Excepționala Jaq aduce liniștea la Paris, e în turul II la Jocurile Olimpice

Jaqueline n-a avut prea mult timp de respiro după „sfertul” jucat la jumătatea săptămânii la Iași, două zile mai târziu trezindu-se deja în mijlocul acțiunii la Paris. Ar fi trebuit s-o înfrunte inițial pe Elena Rybakina, în ton cu neșansa generală de la tragerea la sorți, dar nici un duel cu Caroline Garcia, în fața publicului fierbinte de pe „Suzanne Lenglen”, nu se anunța a fi o misiune prea facilă.

Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
+23 FOTO

Jaqueline a scăpat de o campioană de Slam, a dat, în schimb, peste o adversară tot timpul incomodă, susținută vocal de publicul de acasă. Pe culoar, la ieșirea pe teren, Jaqueline dădea impresia că e ușor emoționată de miza meciului, dar startul partidei a risipit orice undă de șovăială sau oboseală.

Româncei nu i-a tremurat mâna pe rachetă și și-a impus stilul încă din startul de meci.

A lovit curat cu backhand-ul, lovitura care i-a funcționat cel mai bine în debutul de meci, serviciul și deplasarea fiind și ele în standardele pe care le impune o partidă cu asemenea implicații.

Nivel ridicat încă de la primele puncte

Meciul a fost, în general, la un nivel ridicat de ambele părți. Garcia a căutat să domine schimburile și să rupă ritmul cu veniri la fileu, în fața cărora Jaqueline n-a găsit tot timpul antidot. S-au schimbat „amabilități” cu forehand-ul, românca a punctat la capitolul passing shots, în timp ce Garcia și-a arătat măiestria cu voleurile la care nu de puține ori a apelat.

Echilibrul s-a rupt pentru prima oară în game-ul șapte, când Garcia a scurtcircuitat ritmul româncei, reușind un break la zero. Dar Jaqueline n-a lăsat lucrurile la voia întâmplării, a progresat mult inclusiv mental în ultima vreme, iar recuperarea break-ului a venit numaidecât.

Finalul de set, împins în prelungiri, i-a aparținut însă jucătoarei din Franța. La 6-5, Garcia a plusat printr-un nou break, iar de data acesta nu a mai clipit, reușind să închidă setul cu serviciul.

16 lovituridirect câștigătoare a avut Garcia în primul set. Jaqueline a reușit 12

Revenirea din neant

Cum a manageriat Jaqueline situația? Liniștindu-se interior, menținându-și planul inițial de joc și cu o liniște atât de necesară în game-urile jucate cu propriul serviciu. După ce a pândit-o câteva game-uri pe Garcia, break-ul a venit firesc pentru româncă.

O răsplată a jocului tot mai solid pe care îl etalase de la startul actului secund. Cu break-ul în buzunar, reprezentanta României a fost imperturbabilă din acel moment, game-urile de serviciu înlănțuindu-se cu o cadență reconfortantă.

După o oră și jumătate de tenis la cel mai înalt nivel, cele două se pregăteau să intre în setul decisiv.

Jaqueline Cristian a fost de „gheață” în decisiv!

Deși Jaqueline era cea care ieșise dintr-un turneu cu doar câteva zile în urmă, jucătoarea mai sleită de puteri părea că se află de cealaltă parte a fileului. Cu toată energia emanată dinspre public, Garcia a lăsat impresia că nu mai găsește soluții, iar între seturi chiar a apelat la o pauză de vestiar.

Momentul de respiro n-a avut efectul scontat pentru Garcia, tot Jaqueline fiind cea care, la reluare, a dictat coordonatele. Românca a mutat prima în decisiv, reușind un prim break rapid, soluțiile alese de jucătoarea din Franța dovedindu-se adeseori neinspirate. Garcia a greșit tot mai mult, inclusiv din poziții favorabile - din care n-ar fi ratat în primul set - astfel că drumul lui Jaq spre victorie s-a netezit simțitor.

Reprezentanta gazdelor a recuperat un break, nu și pe cel de-al doilea izbutit de româncă, iar de acolo totul a stat în racheta bucureștencei.

50 de erori neforțatea avut Caroline Garcia la finalul meciului. Jocul lui Jaqueline a fost mult mai îngrijit, 31 de greșeli

Implacabilă cu serviciul, deși ușor ezitantă în momentul în care putea să se desprindă cu un al doilea break, Jaq și-a stăpânit toate emoțiie negative și a plecat cu victoria de pe arena care i-a fost potrivnică tot meciul. Cu același mindset, românca poate spera la mai mult la Paris.

FINAL » Caroline Garcia - Jaqueline Cristian 7-5, 3-6, 4-6

  • 4-6, Game, Set, Meci Jaqueline! Excepțională revenirea jucătoarei din România, singura care va fi prezentă în turul secund al turneului olimpic de tenis!
  • 4-5, Game Garcia, cu minge de meci salvată! Ce păcat! Jaqueline ratează o șansă bună să încheie partida, Caroline rezistă miraculos și își mai acordă o șansă. Jaqueline va servi imediat pentru a închide, în sfârșit, socotelile. Între timp, atmosfera creată de public a devenit și mai vibrantă.
  • 3-5, Game Cristian! Bravo, Jaq! Remarcabilă liniștea pe care românca o afișează în momentele de mare tensiune ale decisivului cu Garcia. Jaqueline încheie cu un as, un singur game o mai desparte de victorie.
  • 3-4, Game Garcia! Românca a fost la un pas să mai facă un break, dar a irosit două mingi de break pe care putea scrie victorie! Cu ultimele resurse, Garcia se agață de acest game și reduce din diferență.
  • 2-4, Game Cristian! Românca dă dovadă de o stăpânire de sine remarcabilă, își face servciul gestionând perfect momentul de la 30-30. Linia de sosire pare aproape pentru Jaqueline!
  • 2-3, Game Garcia! Jucătoarea din Franța răspunde printr-un game-fulger cu serviciul și rămâne aproape pe tabelă.
  • 1-3, Game Cristian! Jaqueline trece cu brio peste un game extrem de dificil și își consolidează avantajul în decisiv.
  • 1-2, Break Cristian! Jaqueline rămâne 100% conectată în meci, ignorând susținerea tot mai gălăgioasă oferită adversarei din partea publicului. Românca reușește să mai câștige o dată pe serviciul adversarei, e în avantaj pe tabelă!
  • 1-1, Break Garcia! La capătul unui game care putea merge în orice direcție, franțuzoaica reușește să-și recupereze break-ul, forțând publicul de pe „Suzanne Lenglen” să erupă de-a dreptul. Fiecare punct câștigat de Caroline e ovaționat zgomotos de publicul care are o favorită certă astăzi.
  • 0-1, Break Cristian! Excelent start în setul decisiv, cu Jaqueline reușind break-ul în game-ul inaugural al celui de-al treilea act. Garcia a trimis cu backhand-ul în out, franțuzoaica pare fără soluții în aceste momente.
  • A început manșa decisivă, cu Garcia la serviciu.
  • 👉 În pauza dintre seturi, organizatorii au pus în boxe piesa „Sweet Caroline”, într-o încercare de a impulsiona și mai tare tribunele. Între timp, Garcia și-a luat o pauză de vestiar. La reluare, atmosfera e formidabilă, cu peste 10.000 de spectatori ovaționând-o frenetic pe favorita lor!
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
+23 FOTO
  • 3-6, Game, Set Cristian! Bravo, Jaqueline! Românca nu stă la discuții și închide game-ul care-i aduce setul secund. Total meritat, ea fiind cea care a fost la conducerea partidei în ultimele 15-20 de minute. Vom avea set decisiv!
  • 3-5, Game Garcia! Caroline rămâne pentru moment în primul set, grație unei selecții de lovituri inspirate alese de jucătoarea de 30 de ani. Ultimul punct al game-ului a fost splendid, un demilvoleu executat perfect din apropierea fileui.
  • 2-5, Game Cristian. Încă o cărămidă pusă de Jaqueline în goana după setul secund. Game adjudecat fără emoții, iar câștigarea setului e aproape.
  • 2-4, Break Cristian! Vine momentul de care Jaqueline avea nevoie! Jucătoarea noastră speculează un game fără ritm al adversarei și reușește să se distanțeze. Conduce cu 4-2 și e în pole position în acest moment la câștigarea setului.
  • 2-3, Game Cristian. Jaqueline nu-și pierde concentrarea după dezamăgirea din precedentul game, servește solid și își câștigă fără emoții serviciul.
  • 2-2, Game Garcia! Șansă bună irosită de jucătoarea noastră în acest game, în care a condus cu 30-0 pe serviciul adversarei. Pasivă în unele schimburi, Jaqueline nu se alege cu nimic, iar reprezentanta gazdelor egalează la doi.
  • 1-2, Game Cristian. Alt game foarte lung pe serviciul româncei, dar depășit cu multă iscusință de Jaqueline. Românca absoarbe bine presiunea și își face serviciul, revenind în avantaj.
  • 1-1, Game Garcia. Bătălie de mare intensitate întinsă pe mai bine de 5 minute, cu Jaqueline agățându-se de fiecare punct. Abordarea ofensivă a franțuzoaicei a dat însă roade, egalitatea e restabilită în setul doi.
  • 0-1, Game Cristian. Jaqueline oprește seria negativă, își liniștește gândurile și izbutește să-și facă game-ul.
  • Începe setul secund cu jucătoarea din România la serviciu.
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
+23 FOTO
  • 7-5, Game, Set Garcia. Continuă seria dominantă a franțuzoaicei, care ajunge la opt puncte la rând. Game la zero în favoarea Garciei, iar primul set e adjudecat de aceasta după 54 de minute.
  • 6-5, Break Garcia! Cu publicul împingând-o de la spate, scandându-i zgomotos numele, Caroline Garcia reușește un nou break la zero, după mai multe decizii neinspirate ale româncei. „Allez, Caro” e acum scandarea favorită a spectatorilor de pe „Lenglen”. În pauza dintre game-uri, s-au făcut valuri în tribune, ca-ntr-un meci de Fed Cup!
  • 5-5, Game Garcia. Românca a pornit încurajator, cu 15-0, dar Garcia a gestionat excelent momentul, reușind să domine următoarele puncte. Setul intră în prelungiri.
  • 4-5, Game Cristian. Jaqueline rămâne pe trendul pozitiv din ultimul game, își face fără emoții serviciul și trece la conducere. Urmează un game important în economia partidei, cu Garcia servind pentru a rămâne în set.
  • 👉 Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, e prezentă în tribune pentru a o susține pe Jaqueline.
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
+23 FOTO
  • 4-4, Break Cristian! Jaqueline își recuperează break-ul pierdut în game-ul anterior, dar ce luptă a fost aici! Jucătoarea noastră a început excelent, ajungând imediat în postura de a beneficia de trei mingi de break. Toate au fost salvate însă de franțuzoaică, două dintre ele cu lovituri direct câștigătoare. Garcia a fost inspirată și la egalitate, venind la fileu și închizând cu voleul încercarea de passing a româncei. Jaqueline nu s-a lăsat descurajată, a rămas conectată și a închis game-ul printr-un passing de data aceasta necruțător.
  • Caroline e susținută frenetic în momenetele dificile, cum a fost cazul la 0-40. Publicul francez l-a huiduit copios pe arbitrul de scaun, în momentul în care acesta a coborât pe teren pentru a verifica o urmă.
  • 4-3, Break Garcia! Game-ul modest făcut pe propriul serviciu, presărat cu erori neforțate și o dublă greșeală, o costă scump pe Jaqueline, adversara sa reușind să facă break la zero.
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
+23 FOTO
  • 3-3, Game Garcia! Persistă echilibrul în meci, cu franțuzoaica reușind un game liniștitor pe propriul serviciu.
  • 2-3, Game Cristian. Românca manageriază excelent un alt game complicat, în care și-a ținut nervii tari în momentele de presiune exercitate de Garcia. Nici urmă de oboseală pentru Jaqueline, care pare într-o dispoziție grozavă. Din când în când, în pauzele dintre puncte, publicul scandează „Allez Les Bleus!”
  • 2-2, Game Caroline Garcia! Jucătoarea din Franța iese dintr-o situație dificilă, un 15-30 pe care Jaqueline nu l-a putut concretiza în vreun fel. Garcia a venit iarăși la fileu, iar lobul încercat de româncă s-a dus afară. Egalitate la doi.
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
+23 FOTO
  • 1-2, Game Cristian. Backhand-ul în lung de linie al româncei funcționează excelent în aceste momente, lovitură care i-a adus două puncte pe durata acestui game, în care Jaqueline s-a aflat în control total.
  • 1-1, Game Garcia! În antiteză cu game-ul anterior, franțuzoaica își face mult mai ușor serviciul, la zero. În pauza dintre game-uri, publicul francez îi scandează frentic numele compatrioatei. Jaqueline n-are de înfruntat doar o adversară incomodă, ci și un public în mod evident părtinitor.
  • 0-1, Game Cristian. Prim game de peste cinci minute câștigat cu multă trudă de reprezentanta României, care a avut nevoie de mai multe mingi de game pentru a puncta în cele din urmă pe tabelă. Ultimul punct a fost splendid, cu Jaqueline sprintând inspirat după o scurtă a franțuzoaicei
  • Partida începe cu Jaqueline Cristian la serviciu. Cum ploaia a continuat să persiste la Paris, și acest meci se joacă indoor, cu acoperișul retractabil tras. Rămâne de văzut pe cine va favoriza acest tip de condiții.
  • Cele două jucătoare se încălzesc, meciul va începe în scurt timp.
  • Atmosferă electrizantă pe a două arenă ca mărime din complexul de la Roland Garros, cu francezii susținând-o frenetic pe Caroline Garcia și păstrând, practic, tradiția din timpul edițiilor de Roland Garros, când meciurile francezilor sunt tratate ca un veritabil carnaval.
  • Ușor emoționată, Jaqueline a pășit prima pe teren, la doar două zile după ce pierdea în sferturile de finală ale turneului de la Iași. Timp de recuperare limitat, așadar, pentru reprezentanta noastră.
  • Echipa GSP e prezentă pe „Suzanne Lenglen” pentru meciul ultimei reprezentante a României încă în competiție. Jaqueline Cristian debutează la Jocurile Olimpice pe arena unde, cu puțin timp înainte, Carlos Alcaraz a defilat în fața libanezului Hady Habib.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (21)
rav410wrc
rav410wrc  •  29 Iulie 2024, 01:18
Postat de VanBasten2000 pe 28 Iulie 2024, 17:11

O sa mai plangi si luni. Si miercuri.

Poate ... !? Problema-i ca ;)) cazematistii plang si sufera, de joi pana duminica si marti !! :)))

VanBasten2000
VanBasten2000  •  28 Iulie 2024, 17:11
Postat de rav410wrc pe 28 Iulie 2024, 16:42

Plang cazematistii pentru Cazarma 3618 ... Babanu' stie mai bine !! :)))

O sa mai plangi si luni. Si miercuri.

rav410wrc
rav410wrc  •  28 Iulie 2024, 16:42
Postat de VanBasten2000 pe 27 Iulie 2024, 21:05

Ai plans aseara cu Otelul.

Plang cazematistii pentru Cazarma 3618 ... Babanu' stie mai bine !! :)))

Vezi toate comentariile (21)
Comentează