Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 31 iulie 2024 22:16 / Actualizat miercuri, 31 iulie 2024 22:24
Jim Gottfridsson (31 de ani), prezent la Jocurile Olimpice de la Paris cu naționala Suediei, a fost diagnosticat cu apnee în somn, o afecțiune care i-a schimbat viața. Acum 6 ani, a adormit la volan, dar soția lui a avut o reacție promptă și a evitat un dezastru.
Suedia nu merge prea bine la Jocurile Olimpice, după ce a suferit a doua înfrângere în grupa A, în fața Sloveniei, 24-29. Pierduse și cu Germania și bătuse Spania. Centrul Jim Gottfridsson a înscris două goluri, a primit cartonașul albastru, însă zilele acestea numele lui e legat mai strâns de dezvăluirea pe care a făcut-o: aceea că suferă de apnee în somn.
„Adorm tot timpul”, a mărturisit starul suedez la Paris, adăugând că încearcă să gestioneze pe cât de bine posibil o afecțiune care i-a cauzat până acum probleme importante în viața de zi cu zi. Diagnosticul a fost pus în urmă cu câteva luni: această tulburare face ca respirația să se oprească și să reînceapă de mai multe ori în timpul somnului.
Gottfridsson: „Copiii mei au învățat asta”
Efectele sunt oboseală și somnolență extremă pe parcursul zilei, handbalistul adormind brusc, fără avertisment. „Mă ia somnul tot timpul și cei doi copii ai mei au învățat asta”, a declarat Jim.
„Când jucăm puzzle sau vreun joc de memorie și mă întind pe podea, pot să adorm în mijlocul jocului și ei mă apucă de umăr, mă scutură și îmi spun: «Iar dormi, tată».
Îmi place să le citesc copiilor mei povești înainte de culcare, dar întotdeauna eu adorm primul. Cu cartea încă în mână”, a dezvăluit cel care este considerat unul dintre cei mai buni handbaliști ai lumii în ultimii ani.
Aproape de tragedie, soția a intervenit
Dar asta nu este totul: în urmă cu 6 ani, era la volanul mașinii în care se afla familia sa și a ațipit. „Soția mea a luat volanul, spunând: «Ce faci?». Nici măcar nu mi-am dat seama că eram pe cale să adorm”. El estimează că viteza pe care o avea vehiculul era de „110 - 130 km/h”.
„Din fericire, soția mea era acolo, altfel nu știi niciodată ce s-ar fi putut întâmpla”, a spus el.
„Este oribil. Am un respect enorm pentru ea din acest motiv, iar întreg episodul îți dă o perspectivă complet diferită atunci când ai experimentat tu însuți”, a punctat Gottfridsson.
„Sper că nu se va mai întâmpla niciodată. Sunt destul de bun în a începe să simt când devin «Jim obosit». Atunci întotdeauna opresc mașina și fac celebrele trei-patru ture în jurul mașinii. Am învățat cum să trăiesc cu asta”, a detaliat el, referindu-se la sfaturile pentru șoferii obosiți.
Diagnosticul a fost însă ușor de pus, când s-a depistat cauza principală a afecțiunii: după ce și-a spart nasul de patru ori, nara stângă a fundașului central este blocată.
„Nasul meu este o catastrofă totală”, a spus el. „Nu primesc aer prin nara stângă. Glumesc adesea spunând că poate aș fi fost mai bun pe pistele de atletism dacă aș fi putut să respir bine pe nas”.
2titluri de MVP la Campionatul European are Gottfridsson în palmares, în 2018 și 2022
Înainte de a pleca la Paris pentru a treia sa participare la Jocuri, suedezul a trecut prin teste amănunțite în Germania, unde joacă handbal la clubul SG Flensburg-Handewitt.
Vrea ca lumea să afle despre această boală
„Am făcut analize de somn: dorm în spital cu senzori pe mine și sunt filmat noaptea, pentru a ști cu adevărat 100% cum dorm”, a spus el. „Am făcut astfel de lucruri, mai ales pentru viitorul meu - pentru a ști ce ar trebui și ce trebuie să fac”, a adăugat.
Gottfridsson speră ca prin dezvăluirea sa să sensibilizeze opinia publică cu privire la această afecțiune, care poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet, dacă nu este tratată. Multe persoane care suferă de apnee în somn nu știu că o au.
Chiar suedezul a crezut mult timp că simptomele sale sunt doar urmarea faptului că este părinte și sportiv profesionist. „Soția mea a fost cea care m-a cicălit, m-a împins să merg la doctor pentru nu este normal ce mi se întâmplă'”, a spus el.
„Mă bucur că a ieșit la iveală și când vorbesc despre asta, poate că ajunge un pic mai departe la public”, speră handbalistul care a câștigat aurul european cu Suedia în 2022, argintul în 2018 și bronzul anul acesta. Are și Liga Campionilor în palmares, în 2014, cu Flensburg, iar acum, dincolo de cupe, trebuie să gestioneze o problemă de viață.