SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CEREMONIA DE DESCHIDERE

FOTO „Ceremonie spectaculoasă" sau „Jefuirea culturală a Franței"? » Cum au văzut marile ziare, precum Le Monde sau Le Figaro, și oamenii politici ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice: „A fost un haos vesel, ca Franța"

Articol de - Publicat sambata, 27 iulie 2024 21:50 / Actualizat sambata, 27 iulie 2024 22:49

Vineri seară, la Paris, francezii au creat o ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice grandioasă, oferind un spectacol incredibil. Însă momentul a stârnit și controverse, reacțiile fiind împărțite.

Cu momente artistice de amploare, pline de poveste și culoare, ceremonia din Paris a fost una extravagantă, care i-a încântat pe cei mai mulți dintre cei care fie au înfruntat ploaia și au urmărit spectacolul organizat pe Sena, fie au privit din fața televizoarelor.

La o zi după festivitate, cele mai multe voci din politica franceză, dar și cele mai multe ziare au lăudat modul în care a fost pus în scenă întreg spectacolul, însă au fost și reacții vehemente, mai ales din partea presei de dreapta.

Ecouri din Franța după festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice

Președintele Emmanuel Macron a fost printre primii care au reacționat public după festivitate, felicitându-l pe cel care a pus în scenă totul, Thomas Jolly.

„Îți mulțumesc ție și geniului tău creativ pentru această grandioasă ceremonie! Le mulțumesc artiștilor pentru acest moment unic și magic! Mulțumesc polițiștilor, voluntarilor și tuturor celor implicați! Vă mulțumesc celor care ați crezut! Am reușit!”, a scris Macron pe platforma X.

Iar ministrul Economiei, Alain Vigent, a scris: „A fost ca noi: o mizerie veselă, contradictorie și destul de haotică. Au fost niște imagini cu adevărat uimitoare. Revoluția, capul cântăreț al Mariei Antoaneta...”.

Iar o parte din presa a lăudat modul în care a fost organizată ceremonia.

„Sub potop, capitala și fluviul Sena au devenit un teatru de vis, care a recunoscut istoria unei Franțe mixte, inclusive și fără frică de controverse. A fost un aer de sărbătoare, într-o ceremonie extraordinară”, a scris Le Monde.

23 de milioanede oameni au urmărit ceremonia în Franța

Le Parisien a titrat „O seară incredibilă! A fost o ceremonie excepțională, surprinzătoare și adesea fascinantă”, iar Liberation a notat: „A fost un catharsis mai mult decât binevenit. O succesiune de colaje impregnate cu autoapreciere și incluziune”.

Și marile publicații internaționale au comentat ceremonia. Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris „Spectaculos”, iar ziarul brazilian Folha a notat că „A fost o ceremonie construită în jurul diversității”, în timp ce jurnaliștii de la New York Times au apreciat „folosirea stilului francez, care îmbină istoria și îndrăzneala franceză”.

Au existat și voci critice: "Franța nu poate să nu scoată din măruntaiele sale revoluționare spiritul de provocare!"

Vocile de dreapta din Franța au criticat ceremonia, considerând ca fiind controversate unele dintre momentele artistice, în special accentul pe LGBT şi Revoluția Franceză.

Le Figaro a scris că „A fost un spectacol grandios și somptuos, cu multe escapade ideologice”, iar comentatorul Paul Sugy a scris: „De parcă, în momentul în care își sărbătorește mândria și istoria, Franța nu poate să nu scoată din măruntaiele sale revoluționare spiritul de provocare și de discordie care i-a alimentat întotdeauna paradoxurile și diviziunile”.

Iar Marion Marechal, deputat europarlamentar de extremă dreapta franceză, a reacționat: „E greu de apreciat rarele scene de succes, apărute în mijlocul unei propagande «woke». Am avut parte de Maria Antoaneta decapitată, săruturi în trei, «drag queen», umilirea Gărzii Republicane, forțată să daneze pe muzica lui Aya Nakamura, și o urâțenie generală a costumelor și a coregrafiei... ”.

„Ceremonie spectaculoasă
Prima pagină Le Figaro

Iar Julien Odoul, purtătorul de cuvânt al partidului de extremă dreapta RN, a scris „Rușinos! Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice înseamnă jefuirea culturii franceze!”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (24)
istet10
istet10  •  06 August 2024, 23:39
Postat de luigi_nb pe 04 August 2024, 23:02

Iar te certi singur?

Gretosule, ramai acolo.

luigi_nb
luigi_nb  •  04 August 2024, 23:02
Postat de istet10 pe 04 August 2024, 20:57

***

Iar te certi singur?

istet10
istet10  •  04 August 2024, 20:57
Postat de luigi_nb pe 29 Iulie 2024, 18:33

N-am terminat un Master si am ajuns sa predau in Barcelona sa ma cert cu tractoristi cu 4 clase. Mai treci putin pe la scoala si pe urma dialogam.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează