SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  KAIAC-CANOE

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS Cătălin Chirilă, calificat în semifinale la canoe-1 pe 1.000 de metri cu un timp ce reprezintă cea mai bună performanță olimpică!!

Cătălin Chirilă la finalul cursei Foto: Raed Krishan +9   FOTO
Cătălin Chirilă la finalul cursei Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 07 august 2024 13:11 / Actualizat miercuri, 07 august 2024 14:34

Cătălin Chirilă, 26 de ani, s-a calificat în semifinalele probei de canoe-1 pe 1.000 de metri, câștigând seria 3 cu un timp senzațional 3:44,75, cea mai bună peformnață într-o cursă olimpică!

UPDATE 13:30. Cătălin Chirilă s-a calificat în semifinalele probei de canoe-1 1.000 de metri, după ce s-a impus în seria sa cu un timp de 3:44,75, reprezentând un nou timp de referință într-o cursă olimpică. Dar în canoe, nu este ca la atletism, timpii nu sunt atât de relevanți.

Românul a avut o cursă în care a fost nevoit să-și schimbe tactica pentru că francezul Adrien Bart a pornit extrem de tare, ăncurajat de fanii francezi care au cântat imnul național înainte ca acesta să pornească în cursă.

Cătălin Chirilă a fost al doilea la 250 de metri, apoi a trecut în fruntea cursei pe care a câștigat-o cu 3:44.75. Victoria i-a asigurat calificarea în semifinalele de vineri.

Finala va avea loc tot vineri, la distanță de două ore. În penultimul act și-au asigurat prezența directă Wiktor Glazunow, Zakhar Petrov (seria 1), Martin Fuksa, Isaquias Quieroz (seria 2), Cătălin Chirilă, Adrien Bart (seria 3), Serghei Tarnovschi, Connor Fitzpatrick (seria 4), Sebastian Brendel, Hao Liu (seria 5).

Restul canoiștilor vor mai avea o cursă în sferturi de finală pentru a ajunge în semifinale.

ȘTIREA INIȚIALĂ. A venit momentul lui Cătălin Chirilă, unul dintre cei mai constanți sportivi ai României în ultima perioadă. Canoistul a intrat astăzi, la ora prânzului, în seriile probei de canoe-1 pe 1.000 m.

Prestația lui a fost senzațională! Cătălin a spulberat concurența din seria 3, oprind cronometrul la 3:44.75, nou record olimpic. Cum s-a clasat pe prima poziție din seria lui, a avansat direct în semifinale. Primii 2 din fiecare serie merg în semifinală, restul merg în sferturile programate tot astăzi.

VIDEO. Cătălin Chirilă, în semifinale la canoe-1 pe 1.000 de metri cu nou RECORD olimpic!

Semifinalele probei vor avea loc vineri, pe 9 august, de la ora 12:30. Finala este programată tot vineri, de la 14:40.

Prima serie a câștigat-o polonezul Wiktor Glazunow (3:48.40), în a doua s-a impus cehul Martin Fuksa (3:50.39), în vreme ce în seria 4 moldoveanul Serghei Tarnovschi a fost primul, cu timp de 3:49.27.

Recordul mondial pe această distanță îi aparține lui Martin Fuksa, 3:42.38 în mai 2018.

Chirilă, campion european și vicecampion mondial en titre, concurează într-o canoe special făcută pentru Jocurile Olimpice pe care are imaginea câinelui său Lord, un dobermann pe care-l crește alături de soția sa Mihaela.

Cătălin Chirilă, calificat în semifinale la canoe-1 pe 1.000 de metri cu un timp ce reprezintă cea mai bună performanță olimpică!!
Cătălin Chirilă alături de Lord FOTO Instagram

Pentru Cătălin Chirilă a fost un an cu antrenamentele grele pe lacul Snagov, apoi singura competiție la care a participat a fost la Szeged. La Campionatele Europene, el a făcut o cursă incredibilă învingându-i pe toți adversarii săi europeni.

Promisiunea antrenorului

Din 2000, canoea tricoloră nu a mai urcat pe podiumul olimpic. Atunci în barcă erau în barcă Florin Popescu și Mitică Pricop, antrenați de Ivan Patzaichin, în canoe 2-1.000 m.

Acum, Florin Popescu îi veghează zbaterile și munca lui Cătălin Chirilă. „I-am promis promis lui Ivan Patzaichin că scot și eu un campion olimpic și vreau să reușesc”, spunea el anul trecut. Miercuri e doar primul pas.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
Superliga
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
Șumudică îi cere de urgență la Rapid, Moldovan îi taie elanul: „Mai trebuie să așteptați”
Superliga
Șumudică îi cere de urgență la Rapid, Moldovan îi taie elanul: „Mai trebuie să așteptați”
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Superliga
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”

Real Madrid - Stuttgart, prima etapă din Liga Campionilor » Cum arată echipele probabile și cotele

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (16)
Vrajitoarea
Vrajitoarea  •  10 August 2024, 08:03

,,ăncurajat....... de fanii francezi care au cântat imnul național înainte ca acesta să pornească în cursă”. - Poate ar trebui să avem pretenții mai mari de la GRAMATICA, zic!!!!

Logan200fsr
Logan200fsr  •  07 August 2024, 21:13

De ce Ce a demostrat ? Ca e cal mai tare din parcare ? Daca nu castiga medalie ce a realizat ? Prostie strategica ! Prostie mai ales. / Poate sa castige in 1 secunda ! Conteaza pentru medalii ? Nu

MaxiP
MaxiP  •  07 August 2024, 18:37
Postat de red_dog_cluj pe 07 August 2024, 13:25

Olimpic best nu inseamna record olimpic.Reprezinta cel mai bun timp din acest concurs olimpic !

Nu cred ca asta inseamna, insa nu stiu ce relevanta are, in aceste sporturi nautice, cu barci/caiac/canoe, din cate stiu nu prea se oficializeaza recordurile, timpii tinand de multe conditii locale si nefiind neaparat indicat sa compari cu timpii din alte locatii si alte perioade. Vad ca e criticat Catalin ca a fortat prea tare in aceasta cursa, ceea ce mie personal nu mi s-a parut, mi s-a parut ca merge in ritmul lui si atat. Si vad acest Olympic Best si in alte curse (nu in toate, de asta nu cred ca inseamna ceea ce spui tu), deci posibil sa fie conditii pentru timpii cei mai buni de pana acum din concursurile olimpice.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close