SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS Cum trăiește Orașul Imposibil? Echipa Gazetei a ajuns în capitala Jocurilor Olimpice și dă ultimele detalii înainte de Marea Deschidere

Sena și Turnul Eiffel fundal pentru relaxare FOTO Raed Krishan +28   FOTO
Sena și Turnul Eiffel fundal pentru relaxare FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 23 iulie 2024 09:05 / Actualizat marti, 23 iulie 2024 11:07

Parisul arată în unele locuri ca în pandemie, oameni puțini pe străzi, liniște și multe forțe de ordine. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice provoacă multe bătăi de cap celor care locuiesc în capitala Franței.

E luni dimineață la Paris, iar orașul e gol. Puțini oameni pe stradă, mai mulți în mașini, iar cei care s-au trezit mai devreme au în jurul gâtului un șnur roz-albăstrui de care este prinsă acreditarea.

Parisul s-a umplut de ziariștii veniți să relateze despre Jocurile Olimpice, competiție care debutează pe 26 iulie cu o ceremonie nemaiîntâlnită până acum la nicio ediție. Una care vine la pachet cu multe riscuri. Pe lângă riscul de atentate teroriste, francezii sunt nemulțumiți.

„Negativismul vine din școală”

Mai multe sondaje arată că locuitorii acestei țări nu sunt în procent prea mari interesați de evenimentul planetar.

„Parizienii sunt mereu negativiști, iar acest lucru ține de sistemul educațional. Școlile franceze îi învață să-și dezvolte spiritul critic și fac asta foarte bine. Oamenii nu posedă limbajul pentru a-și exprima sentimentele pozitive”, a spus Simon-Kuper, jurnalist franco-britanic, într-un material din El Pais. Kuper doar ce a publicat un eseu intitulat „Un oraș Imposibil. Paris în secolul XXI”.

Pe lângă parizienii indiferenți sau cei care au plecat din oraș sunt și cei direct afectați. Terasele din perimetrul de siguranță au de suferit. În centru, pe lângă Arcul de Triumf sau Turnul Eiffel, anul trecut era greu să găsești un loc liber în această perioadă.

Acum multe bistrouri sunt închise sau funcționează în pierdere. Un patron de restaurant asemuiește această perioadă cu cea din timpul pandemiei.

Oamenii care locuiesc în perimetrul de siguranță au fost obligați să aibă un cod QR pentru a putea avea acces în această zonă, iar jurnaliștii trebuie să prezinte pe lângă acreditare și un document de identitate pentru a putea merge pe malurile Senei între Podul Austerlitz și Podul Iena.

Paris - înainte de Jocurile Olimpice 2024, foto: Raed Krishan / GSP
Sena și Turnul Eiffel fundal pentru relaxare FOTO Raed Krishan
Paris - înainte de Jocurile Olimpice 2024, foto: Raed Krishan / GSP
Paris - înainte de Jocurile Olimpice 2024, foto: Raed Krishan / GSP
Paris - înainte de Jocurile Olimpice 2024, foto: Raed Krishan / GSP
+23 FOTO

Stații de metrou închise

Mai multe stații de metrou sunt închise în perimetru, iar Parisul pare un oraș-fantomă ținut ostatic între garduri de sârmă și păzit de grupuri de jandarmi și polițiști cu puști automate. E greu să nu simți un soi de teamă atunci când treci pe lângă un grup de 8 soldați care privesc în jur în tunelul care te scoate pe esplanada Arcului de Triumf.

E aproape ora prânzului și s-a format o coadă timidă pentru urcarea în Arc. În alte timpuri aceasta ar fi fost de zece ori mai mare. Pe Champs-Elysees, acolo unde se găsesc peste tot însemne ale Jocurilor Olimpice, e forfotă mai mare.

Magazinele sunt mai pline decât terasele. Un cuplu de francezi îi explică copilului pe care-l duc de mână. despre" les Jeux!”. Bicicletele și scuterele trec în viteză, doar e Paris.

O dată intrat în perimetrul de siguranță, undeva aproape de locul în care Prințesa Diana a murit în 1997 într-un accident de mașină și unde amintirea îi este păstrată grație unui monument numit „Flacăra Libertății”, gălăgia încetează. Liniștea este întreruptă doar de zgomotele de șantier venite de pe ambele maluri ale Senei.

Organizatorii încă se pregăteau pentru ceremonia de deschidere la care se estimează că vor asista 500.000 de oameni, din tribunele amenajate, de pe malurile fluviului sau de la balcoanele clădirilor din jur.

Un show gândit de un regizor de teatru

Show-ul a fost gândit de Thomas Jolly, regizor de teatru, care și-a format o echipă de oameni tineri precum Fanny Herrero, scenarista serialului „Call My Agent”, cea mai de succes producție de pe Netflix, pe scriitoarea Leila Slimani și pe istoricul Patrick Boucheron.

Show-ul a fost împărțit în 12 episoade cu 3.000 de dansatori, cântăreți și oamenii care să întrețină spectacolul poziționați pe ambele maluri ale Senei.

Pentru a fi posibil ca 85 de barje să defileze pe fluviul-legendă al Parisului, 45.000 de polițiști, jandarmi, militari vor fi implicați pentru a asigura securitatea.

Politicienii dau mesaje pozitive, spun că nu se va întâmpla nimic, inclusiv președintele Emmanuel Macron. Cu toate acestea, ziarele din Franța scriu că victoria cea mai mare după această festivitate este ca toată lumea să ajungă în siguranță acasă. Ceremonia va debuta la 19:30 și se va încheia la 23:30, orele Franței.

E atât de puțină lume și atât de bine de stat în aer liber încât cei câțiva oameni care au acces în zonă s-au decis să profite de liniște.

Vizavi de Turnul Eiffel cineva citește o carte de pe un dispozitiv electronic. Parfumul fin nu se mai pierde în mulțime, iar valurile făcute de șalupele care trec pe Sena sunt mai accentuate. Probabil pentru a face o glumă, cineva a lăsat un pantof roșu cu toc lângă cercurile olimpice. Ironia francezilor pare că nu are limite.

Cum trăiește Orașul Imposibil? Echipa Gazetei a ajuns în capitala Jocurilor Olimpice și dă ultimele detalii înainte de Marea Deschidere

Regizorul spectacolului, la care își va aduce contribuția și dirijorul român Cristian Măcelaru, spune că ar rezuma mesajul pe care vrea să-l transmită printr-un singur cuvânt: „dragoste”.

Când soarele de îndreaptă spre apus, orașul e mai agitat, mașinile stau în coloană și trag pe dreapta atunci când opt mașini de poliție pornesc dintr-o dată girofarurile.

Atunci te mai gândești o dată dacă să folosești tichetul pe care l-ai primit pentru ceremonia de deschidere. Mai treci în revistă toate măsurile despre care ai citit și reflectezi. Cum au făcut și spectatorii care și-au cumpărat cu mii de euro biletele.

În orașul în care echipa de rugby a României a cucerit prima medalie olimpică pentru țara noastră, tocmai în 1924, în orașul în care și-au găsit inspirația Constantin Brâncuși, Emil Cioran sau Monica Lovinescu, alți români caută să-și împlinească visurile.

Destul de puțini vor fi pe Sena, dar mai mulți vor fi pe apă, în apă sau în săli. Peste tot e Paris.

107 sportivi românivor concura la Paris

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Campionate
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Superliga
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
Superliga
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (1)
PeterMichael
PeterMichael  •  23 Iulie 2024, 10:59

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează