SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

INTERVIU-EVENIMENT Omul-cheie al înotătorului Pan Zhanle a rupt tăcerea pentru GSP despre acuzele de doping și secretele „monstrului” din bazin

Pan Zhanle și Nuno Pina prezintă medaliile chinezului la Mondialul de la Doha, desfășurat la începutul lui 2024. Sursa: Instagram +8   FOTO
Pan Zhanle și Nuno Pina prezintă medaliile chinezului la Mondialul de la Doha, desfășurat la începutul lui 2024. Sursa: Instagram

Articol de - Publicat luni, 05 august 2024 16:02 / Actualizat luni, 05 august 2024 16:32

Nuno Pina lucrează de doi ani cu Pan Zhanle. E omul care l-a construit fizic pe cel mai rapid înotător de pe planetă și pe cel mai controversat sportiv al momentului. Portughezul povestește exclusiv pentru Gazeta Sporturilor cum l-a dus pe puștiul de 20 ani până la titlul olimpic și la spulberarea recordului mondial la 100 m liber, în cursa în care David Popovici a cucerit bronzul la Paris.

Mai sunt circa două ore până la startul finalei de 4x100 m în bazinul din „La Defense Arena”, iar fenomenul Pan Zhanle va intra ultimul în ștafeta Chinei. Va contribui decisiv la o nouă medalie de aur și va scoate un nepământean 45,92 pe bucata sa de „sută”, timp însă neomologabil ca record mondial, care rămâne al său 46,40, înregistrat pe 31 iulie.

Campionul olimpic la 100 m, cel mai rapid înotător de pe planetă, rivalul numărul unu al lui David Popovici, îl are alături și pe singurul european din propriul staff.

Portughezul Nuno Pina e preparatorul său fizic, iar dacă există un om care poate povesti cum a apărut „racheta” din bazin, ei bine!, acela e lusitanul de 32 de ani. A-i răpi jumătate de ceas pentru un dialog telefonic în buza cursei e ca și cum l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior!

Nuno Pina, preparatorul fizic al lui Pan Zhanle, în dialog cu GSP: „La început, mă gândeam: ce copil liniștit”

- Senhor Pina, vă rog, în primul rând, să ne faceți un scurt profil al dumneavoastră!
- Am practicat înot timp de 12 ani, apoi am început să lucrez în calitate de preparator fizic la hochei pe role, fotbal, natație, baschet. Am colaborat cinci ani cu federația portugheză de natație și cu Comitetul Olimpic, după care a apărut această opotunitate de a munci în China, unde mă aflu de doi ani.

- Cum ați reușit să obțineți acest job, pentru că europenii au acces foarte rar la vârf în China?
- Așa este! Dar în spate e o poveste amuzantă. Totul s-a întâmplat prin intermediul rețelelor sociale. Am văzut anunțul unui coleg pe Faebook și pe Linkedin, am trimis un mesaj că mă interesează și am primit destul de repede un răspuns. Am început să corespondăm pe mail, am trecut printr-o serie de interviuri, totul online, iar după câteva săptămâni mi-au transmis că sunt candidatul ales, dacă mă interesează. Așa a început această călătorie uimitoare pentru mine.

Omul-cheie al înotătorului Pan Zhanle a rupt tăcerea pentru GSP despre acuzele de doping și secretele „monstrului” din bazin
Nuno Pina explică secretele antrenamentelor sale. Sursa: Instagram

- Vă amintiți prima întâlnire cu Pan Zhanle?
- S-a întâmplat în centrul de pregătire de la Jinan, unde am călătorit cu trenul de la Beijing. Unul dintre conducători m-a introdus în bazin și mi-a prezentat grupul de cinci înotători cu care urma să lucrez. Iar Pan era cel principal. Un băiat timid, 17 ani, purta doar costum de baie, fiind lângă piscină. L-am salutat în engleză, „Hello! Nice to meet you!”. Doar a zâmbit, nu cunoștea deloc atunci limba engleză. I-a fost imposibil să spună chiar lucruri simple, de genul „Hi! How are you?”.

Personalitățile noastre se completează foarte bine. Am pornit, încet-încet, să discutăm și în engleză noțiunile de bază. La început chiar m-am gândit: „Ce copil liniștit și reținut!”. Din prima zi s-a creat o chimie specială între noi și am lucrat fantastic împreună timp de doi ani. Am muncit mult la sală pentru a-i îmbunătăți forța, în primul rând, în perspectiva Jocurilor de la Paris.
Nuno Pina, preparato fizic Pan Zhanle

„Pan Zhanle e un copil grozav. Am muncit să dezvoltăm în special partea superioară a corpului, cu exerciții pe verticală, cu pliometrie”

- Îmi puteți descrie cum arată o zi de pregătire?
- Nu pot oferi multe detalii din rațiuni de confidențialiate. Dar vă împărtășesc doar câteva noțiuni generale. Face câte două-trei antrenamente zilnic, timp de șase zile. Iar la sală lucrăm de trei-patru ori, în funcție de momentul sezonului, în jur de o oră-o oră și jumătate. Am muncit să dezvoltăm în special partea superioară a corpului, cu exerciții pe verticală, cu pliometrie.

- Am urmărit câteva filmulețe de pe contul dumneavoastră de Instagram și poze din antrenamente cu Pan și sunt, într-adevăr, momente în care arată precum un King Kong!
- E interesant pentru că, la început, era un băiat foarte slab. Dar, în timp, și-a dezvoltat admirabil musculatura, a căpătat forță. Pe asta ne-am și focusat, să-i creștem nivelul de putere. Și am făcut asta cu lucruri simple, naturale, logice, adaptate pe profilul lui Pan.

- Ce fel de om e? Cum mi l-ați descrie în trei cuvinte?
- Blând. Luptător. Talentat. Un copil grozav. E foarte politicos și are o etică a muncii incredibilă. Răspunde pozitiv la fiecare solicitare, nu se plânge niciodată, are o atitudine incredibilă pentru performanță. Este o plăcere să lucrezi cu un astfel de tânăr. Cu europenii sau americanii e diferit, dar ADN-ul chinezesc, asiatic, în general, arată complet altfel și oferă șansa unei experiențe fantastice alături de un sportiv de top.

Îi plac foarte mult animalele, în special pisicile. E un lucru pe care-l avem în comun. Inclusiv micile detalii ne ajută să fim o echipă adevărată și să avem o colaborare excelentă. Cunoștințele mele ca specialist nu sunt foarte diferite față de ale altor colegi, dar cheia succesului e relația noastră profesională directă
Nuno Pina, preparator fizic Pan Zhanle

Omul-cheie al înotătorului Pan Zhanle a rupt tăcerea pentru GSP despre acuzele de doping și secretele „monstrului” din bazin
Nuno Pina și Pan Zhanle la lucru în sală. Sursa: Instagram

„David Popovici are brațe foarte lungi, Pan e mult mai puternic”

- Câți oameni sunteți în staff-ul lui Pan? Presupun că 7-8, nu?
- Trei! Suntem o echipă SWAT! Antrenorul, eu și un kinetoterapeut. Uneori ni se mai alătură un nutriționist, domeniu în care ajut și un eu, plus un specialist în biomecanică.

- Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele diferențe dintre Pan Zhanle și David Popovici?
- Sunt complet diferiți fizic. Popovici are brațele foarte lungi, iar asta e, desigur, un mare atuu. Dar nu e la fel de puternic precum Pan. David e mai înalt, poate acoperi un spațiu mai mare în apă, dar partea superioară a lui Pan e mult mai bine dezvoltată. Prefer să mă concentrez pe caracteristicile lui, iar principala lui calitate e conformația corpului. Spatele e puțin rotunjit, dacă ați observat.

- Îmi închipui că discutați uneori și despre adversari. Ce părere are Pan despre Popovici?
- Nu vorbim prea des despre rivali. Cred că s-a întâmplat doar de vreo zece ori în doi ani. Dar, de fiecare dată când am vorbit despre Popovici, Pan spunea mereu că e sursa lui de inspirație și motivație. Mai ales că, prima dată, a trebuit să doboare recordul lui David. Îl admiră cu adevărat și-l respectă sută la sută! Îl inspiră să acumuleze și mai mult în fiecare zi, să-și atingă noi obiective, să progreseze.

Omul-cheie al înotătorului Pan Zhanle a rupt tăcerea pentru GSP despre acuzele de doping și secretele „monstrului” din bazin
Kyle Chalmers (Australia, argint), Pan Zhanle (China, aur) și David Popovici (bronz) - podiumul probei 100 m liber de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images

”Sunt nedrepte acuzele de doping la adresa lui Pan. Oamenii își puneau aceleași întrebări și la Usain Bolt!”

- Viitorul sună ca o mare provocare pe axa Zhanle – Popovici și arată ca o competiție Messi – Ronaldo pentru anii următori, de acord?

- Acești băieți vor oferi un show extraordinar în anii viitori. Și performanțe pe măsură. Ambii! Va fi epoca lor, iar natația nu va avea decât de câștigat din acest duel.

Ce mesaj i-aș transmite lui Popovici? Îl admir fantastic. E un înotător super-talentat. Man, continuă să muncești, să înoți și va fi uimitor să te privesc în concurs alături de Pan Zhanle!
Nuno Pina, preparator fizic Pan Zhanle

- Nu avem cum să ocolim subiectul legat de suspiciunile majore de dopaj în cazul lui Pan. În finala olimpică, a părut absolut stratosferic să câștige la un corp distanță în fața celor mai buni rivali de pe glob. O cursă care a alimentat scenariile de doping!

- Părerea mea, în primul rând, e că, la Paris, toți cei din finală au fost mai lenți decât posibilitățile lor obișnuite din cauza condițiilor de competiție. Unii au remarcat că bazinul nu e prea adânc, e prea cald, satul e foarte departe. Iar toți acești factori au contribuit la timpi mai slabi. Pan a fost pregătit să treacă peste aceste obstacole și poate obține în perioada următoare timpi mai buni decât la Paris. Nu mă întrebați însă când și cât, avem o proiecție în staff, dar aș prefera să las timpul să răspundă!

- Sunt voci puternice din natație care l-au acuzat pe Pan Zhanle că trișează, că e un impostor. Nu e complicat să faci față într-un asemenea spațiu public ostil?
- Oamenii se lansează în tot felul de opinii în momente-cheie. Toți se leagă de evenimentul din urmă cu circa trei ani, cu probele pozitive din lotul chinez rezultate însă în urma contaminării alimentare. Pan a făcut o mulțime de teste. Toate au fost în regulă. Dacă ar fi existat ceva nelegal, cei de la WADA ar fi descoperit, cu siguranță. Publicul a vorbit mult, la fel, și despre Usain Bolt când bătea recorduri după recorduri. Când cineva iese din tipare, criticile sunt inevitabile. Dar e nedrept ce i se întâmplă lui Pan din acest punct de vedere.

„Mi-ar plăcea să-l cunosc personal pe David Popovici, să-l felicit pentru ce a realizat”

- De ce spuneți asta?
- Pentru că oamenii nu cunosc sistemul din China, nu-i știu pe înotători, nu știu despre efortul pe care-l depun zilnic pentru a performa. Și se lansează doar în discursuri rele, lipsite de fair-play. Rolul meu e să ajut China să crească, nu mă concentrez pe zgomotul din jur, dar, repet, e complet nedreaptă abordarea actuală față de Pan. Și o spune cineva care a lucrat aproape zi de zi cu Zhanle în ultimii doi ani!

Contractul meu în China se încheie după Jocurile Olimpice. Nu știu cum va arăta viitorul meu. Voi afla în zilele următoare. Dar, da!, e un moment excepțional în cariera mea
Nuno Pina, preparator fizic Pan Zhanle

- Îl cunoașteți personal pe David Popovici? Cine știe, poate veți ajunge cândva în staff-ul lui.
- Ha, ha, ha! N-am vorbit niciodată. Dar mi-ar plăcea să-l cunosc, să stăm de vorbă. Să-l felicit pentru ceea ce a realizat până acum și să-l încurajez pentru viitor!

- Vă mulțumesc mult pentru dialog!
- Și eu vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit oportunitatea de a împărtăși din experiența și munca mea. Să ne auzim cu bine!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor » GSP are echipa de start aleasă de Mircea Lucescu
Nationala
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor » GSP are echipa de start aleasă de Mircea Lucescu
Alex Cicâldău a ajuns în România și semnează în Superliga
Superliga
Alex Cicâldău a ajuns în România și semnează în Superliga
Prinși în bar după Kosovo - România » Selecționerul n-a avut milă și i-a exclus din lot: „Nu e drept!”
Campionate
Prinși în bar după Kosovo - România » Selecționerul n-a avut milă și i-a exclus din lot: „Nu e drept!”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (2)
DrSoma
DrSoma  •  05 August 2024, 19:05

Nutriționistul o folosi supa de broască țestoasă a lui Ma Juhren????? P.S. Ma Juhren a fost antrenorul lotului de atletism al Chinei la JO 2008 când chinezoaicele au spulberat toate recordurile mondiale cu timpi extratereștri!? E adevărat ca ulterior, din răutate ????, li s-au retras aceste titluri pe motiv de dopaj!? Tiparul redegist a continuat cu înotătoare celebră, campioana de campioana la 200m spate care pe ultimii 50m A SCOS TIMP SUPERIOR CAMPIONULUI MONDIAL LA ACEEASI PROBĂ!?

Stradivarius
Stradivarius  •  05 August 2024, 17:48

Un interviu bun, decent. Atata timp cat toate controalele nu au descoperit nimic suspect, nu e decent sa arunci cu laturi in performanta acestui tanar. Mesajul clar e ca orice pregatire se bazeaza pe imbunatatirea calitatilor native ale sportivului. Felicitari!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează