SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

„Medalii impecabil de curate!” » Declarațiile lui Michael Phelps, contrate virulent de chinezi: „Pe el n-a îndrăznit nimeni să-l întrebe ceva!”

Înotătorii chinezi au reușit o izbândă istorică în fața rivalilor americani / FOTO: Imago Images +8   FOTO
Înotătorii chinezi au reușit o izbândă istorică în fața rivalilor americani / FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 08 august 2024 11:52 / Actualizat joi, 08 august 2024 11:52

Medalia olimpică de aur adjudecată de înotătorii chinezi în fața Statelor Unite în proba de ștafetă 4x100m mixt continuă să provoace discuții aprinse în lumea natației. În timp ce americanii ridică problema dopingului, chinezii răspund pasiv-agresiv: „Orice îndoială este doar o glumă. Stresul doar ne face mai puternici”, a comentat Qin Haiyang, parte a ștafetei chineze. Comentariile legendei Michael Phelps nu au făcut decât să-i întărâte pe înotătorii din China.

China a câștigat aurul olimpic de la Paris cu un timp de 3:27,46, fenomenul Pan Zhanle oprind cronometrul la 45,92 secunde. Succesul asiaticilor a fost privit cu suspiciune de către o parte a americanilor, care au făcut aluzii la utilizarea unor metode neconvenționale de antrenament sau chiar la doping.

Însuși înotătorul britanic Adam Peaty le-a solicitat autorităților antidoping „să se trezească și să își facă treaba”, sugerând că lui Qin Haiyang, testat pozitiv înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, nu ar fi trebuit să-i fie permisă participarea la Paris.

Michael Phelps, ferm: „Dacă ai un test pozitiv, n-ar mai trebui să fii lăsat niciodată să concurezi”

Iar Michael Phelps, legenda absolută a natației, a reiterat poziția pe care a mai adoptat-o cu privire la situația chinezilor testați pozitiv înainte de Tokyo:

„Dacă ai un test pozitiv, nu ar mai trebui să fii lăsat niciodată să concurezi, clar și simplu. Ar trebui să fie ceva de genul: «O greșeală și ești OUT!»”, a opinat „Glonţul din Baltimore”, conform BBC.

+3 FOTO

E de notorietate că 11 dintre cei 23 de înotători care au fost depistați pozitiv în 2021 au concurat în timpul ediției Jocurilor Olimpice de la Paris, un subiect despre care Gazeta Sporturilor a scris cu mult timp înaintea întrecerii din capitala Franței.

La acel moment, comisarii WADA au acceptat constatările Chinei, care au sugerat că înotătorii chinezi au ingerat fără să vrea substanța din mâncarea pe care au consumat-o la un hotel din Shijiazhuang, în provincia Hebei din țară.

Yufei Zhang, „acidă”: „Pe Michael Phelps de ce nu a îndrăznit nimeni să-l întrebe?”

Comentariile lui Phelps fuseseră combătute chiar de Yufei Zhang, parte a ștafetei mixte de 4x100 de metri. Ba chiar într-o notă incisivă, fără menajamente la adresa multiplului campion olimpic din Statele Unite:

„De ce ar trebui să fie chestionați înotătorii chinezi fiindcă înoată repede? De ce nimeni nu a îndrăznit să-l întrebe pe Michael Phelps din SUA când a câștigat opt medalii de aur?” s-a întrebat chinezoaica de 26 de ani, în cadrul unei conferințe de presă.

În tot acest tablou tensionat, Pan Zhanle, care și-a încheiat probele de la Paris într-o manieră inexpugnabilă, a lansat acuzații severe la adresa rivalilor de la Jocurile Olimpice, reclamând că înotătorul de la Antipozi Kyle Chalmers și americanul Jack Alexy l-ar fi tratat într-o manieră lipsită de respect.

„Medalii impecabil de curate!” » Declarațiile lui Michael Phelps, contrate virulent de chinezi: „Pe el n-a îndrăznit nimeni să-l întrebe ceva!”
Pan Zhanle, unul dintre cei mai în formă înotători din istorie, foto: Guliver/gettyimages

„Medaliile de aur ale Chinei sunt impecabil de curate”

Între timp, China își vede nestingherită de celebrarea formidabilelor rezultate reușite la Jocurile Olimpice.

Sursa citată mai scrie că pe Weibo, cea mai utilizată rețea de socializare din China, hashtag-ul „China câștigă medalia de aur la ștafeta de 4x100m mixt” a fost vizualizat de 760 de milioane de ori!

Unul dintre comentarii a făcut furori printre chinezi, reușind să adune peste 8.000 de aprecieri. Cum suna acesta? „Medaliile de aur ale Chinei sunt impecabil de curate, le-am câștigat cu competență!”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (4)
MaxiP
MaxiP  •  08 August 2024, 14:22

Am mai auzit asta cu testul pozitiv si out... as vrea sa il intrebe cineva direct daca chiar repeta acel raspuns si daca da, sa-si faca publice toate testarile din cariera si sa ne arate daca chiar are toate testele negative.

janus_mirror
janus_mirror  •  08 August 2024, 12:35

Cioara rade de vrabie ca are capul mare? De la nazisti incoace nu a existat spirtiv de mare performanta care sa nu se fi flolosit de "progresul stiintific" al industriei farmaceutice. O multime de produse chimice pe care chimistii germani le-au pus la dispozitia armatei naziste ptr a le mari rezistenta fizica soldatilor si a le bloca frica de moarte au fost puse la dispozitie sportivilor inca de la Olimpiada din Berlin 1936. The rest is history. Read "Operation Paperclip".

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  08 August 2024, 12:32

...intrunul dintre cele mai vechi poeme ale lumii ...Ghilgames cauta viata fara de moarte ...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează