SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ATLETISM

O sportivă din România prezentă la Jocurile Olimpice a fost prinsă DOPATĂ » Suspendare drastică din partea TAS

Articol de - Publicat joi, 25 iulie 2024 12:07 / Actualizat joi, 25 iulie 2024 14:17

Florentina Iușco (28 ani), atletă care trebuia să reprezinte România la Jocurile Olimpice, a fost suspendată pentru dopaj, anunță Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Suspendarea săritoarei în lungime survine în urma unui control de doping de pe 23 aprilie 2023, aceasta ieșind pozitiv la furosemid, un medicament diuretic aflat pe lista AMA/WADA de substanțe interzise.

Atleta va fi suspendată timp de doi ani, începând cu data de 1 februarie 2024. La Paris, acesta urma să participe la săritura în lungime și triplusalt. ANAD (Agenția Națională Anti-Doping) a sancționat-o inițial doar cu mustrare, nefiind considerată vinovată.

TAS a confirmat în cursul zilei de astăzi apelul AMA/WADA.

Florentina Iușcă, reacție în exclusivitate pentru GSP: „Erau niște arzătoare, cu cofeină”

„Am aflat de dimineață, printr-un mail venit de la TAS. În aprilie 2023, am luat niște suplimente. M-am asigurat că erau în regulă. Erau niște «arzătoare», cu cofeină, pentru energie”, a povestit atleta. Iușco susține că suplimentele erau contaminate. „Am și dovedit asta în fața ANAD. Le-am trimis la analiză, mi-am probat nevinovăția și am primit doar o mustrare din partea ANAD”, explică Florentina Iușco pentru Gazeta Sporturilor.

+19 FOTO

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a admis parțial apelul Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) în legătură cu decizia Comisiei de Audieri Anti-Doping din România la data de 1 februarie 2024, în care Florentina Iușco, săritoare în lungime, a fost găsită vinovată de încălcarea unei prevederi din Regulamentul Anti-Doping, fiind sancționată cu un avertisment și fără nicio perioadă de ineligibilitate, pe baze lipsei de vinovăție sau neglijență.

Pe 23 aprilie 2023, Florentina Iușco a fost supusă unui control doping în afara competițiilor sportive. Analiza A a relevat prezența furosemidei, un diuretic listat sub categoria „S5 Diuretice” din lista interzisă WADA, varianta 2023. Analiza probei B a confirmat rezultatul probei A.

În apelul către TAS, WADA a solicitat impunerea unei perioade ineligibilitate de doi ani. S-a decis că Florentina Iusco nu a exercitat standardul de grijă necesar pentru „lipsa de vinovăție semnificativă sau neglijență”, stabilind că sancțiunea adecvată ar fi impunerea unei perioade de ineligibilitate de doi ani începând cu 1 februarie 2024.

Toate rezultatele competiționale obținute de Florentina Iusco între 23 aprilie 2023 și 24 iulie 2024 sunt descalificate, inclusiv pierderea medaliilor, a punctelor și a altor premii.

- Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Cu suspendarea acesteia, delegația României se micșorează, de la 107 sportivi la 106, precum și numărul sportivilor de la atletism: de la 13 la 12.

Contactată telefonic, Anișoara Cușmir, președintele FRA, a declarat următoarele pentru GSP: „În acest moment Federația Română de Atletism nu este în posesia unui document oficial legat de acest caz. În momentul primirii acestuia, putem vorbi.”

Prima reacție oficială dinspre COSR: „Aduce o umbră de tristețe asupra evenimentului de azi, deschiderea Casei României la Paris”

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român, a oferit și prima reacție în cazul Florentinei, conform agerpres: „Aduce o umbră de tristețe asupra evenimentului de azi, deschiderea Casei României la Paris, dar nu ne putem abate de la regulamente.

Este același pentru toată lumea indiferent de nume. Cine încalcă regulile nu se suie în avionul pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Am fost și noi înștiințați de acest caz în mod oficial.”

Atleta Florentina Iusco, EXCLUSĂ de COSR din TEAM ROMANIA, pentru dopaj

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a exclus-o pe atleta Florentina Iusco din Echipa Olimpică a României după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a comunicat suspendarea sportivei pentru dopaj.

Agenția Națională Antidoping (ANAD) a depistat o substanță diuretică suspectă la controlul andidoping – furosemid – și a decis să sancționeze sportiva cu avertisment.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a contestat decizia ANAD la TAS, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român a solicitat o decizie fermă din partea forurilor internaționale de specialitate până pe data de 25 iulie 2024, înainte de startul întrecerilor olimpice.

TAS a comunicat astăzi ANAD, decizia de a o suspenda pe Florentina Iusco pentru doi ani începând cu 1 februarie 2024.

Toate rezultatele înregistrate de Florentina Iusco din 23 aprilie 2024 până pe 24 iulie 2024 au fost anulate, iar atleta nu va face delasarea la Paris 2024.

- Comunicat COSR

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (24)
sughibughi
sughibughi  •  27 Iulie 2024, 07:08

ca Halep

MaxiP
MaxiP  •  26 Iulie 2024, 10:41
Postat de dM101 pe 25 Iulie 2024, 13:41

Fatuca ar trebui sa plateasca toate costurile aferente acestei excursii (daca s-a realizat) si daune pentru cea pe care a lasat-o acasa.

Nu ea, ci federatia ar trebui sa-si asume. Daca-i mai pui pe sportivi sa si plateasca... si-asa multi se lasa, daca-si mai asuma si riscurile astea, mai faci sport doar cu kenyeni de mana a 5-a. Totusi, de ce intr-un caz de dopaj ne legam imediat doar de sportiv? Acum, nu vreau sa o jignesc si sa ma leg de viata ei, dar fatuca asta in plina ascensiune a ramas gravida. Personal cred ca nu intentionat, pentru ca i-a afectat o cariera foarte promitatoare. Acum, ea stie, daca a vrut, tot respectul, daca nu, sigur, si-a facut o familie oricum, tot respectul, dar strict dpdv al performantei sportive a gresit. Ideea mea este ca sportivii in general, nu sunt niste asi in ale medicinii, biochimiei si dopingului. Nu se dopeaza singuri, de cele mai multe ori banuiesc ca nici macar ideea de a trisa nu le apartine, ba chiar cred ca sunt cazuri cand sunt dopati fara sa stie. Nu stiu daca ea ar trebui sa plateasca acele costuri, nu stiu daca ea ar trebui sa se retraga din activitatea sportiva. Dar am mai zis-o si o repet, atata timp cat stafful+medicii sportivi nu platesc pentru cazurile de doping in care sunt implicati, toata lupta asta contra dopajului e o mare abureala. Sportivul greu se dopeaza singur.

Dona1313
Dona1313  •  25 Iulie 2024, 23:34

voi nu stiti ca numai sportivii americani au dreptul legitim sa se drogheze ? Vezi cazul uneia de la tenis, mare dusmanca a Simonei halep, care se drogheaza legal !

Vezi toate comentariile (24)
Comentează