SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024 / CANOTAJ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS Dublatul, soluția românească de succes: „Noi am fost mai obosite, dar am știut să ne facem treaba și rezultatul nu a încetat să apară”

Fetele din barca de 8 plus 1 îmbrățișate Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne) +44   FOTO
Fetele din barca de 8 plus 1 îmbrățișate Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)

Articol de , , - Publicat sambata, 03 august 2024 15:22 / Actualizat sambata, 03 august 2024 15:28

Toate canotoarele medaliate cu aur în proba de 8 plus 1 rame la Vaires-sur-Marne au mai concurat în câte o probă, aducând alte două distincții de argint. Pentru ele însă, aceasta face parte din program. „Noi eram și mai pregătite pentru barca de opt”, a subliniat Amalia Bereș.

Ultima cursă feminină pentru România în concursul de canotaj de la Vaires-sur-Marne a concentrat parcă toată ambiția și toate hotărârea acestor fete care s-au aflat, fiecare, la al patrulea sau al cincilea start de sâmbăta trecută încoace.

Absolut fiecare sportivă a dublat, cum se spune în limbajul colocvial al canotajului, adică a concurat în două probe, și fiecare sportivă a atins două finale. La capătul unui drum dificil, în care orice zi a pornit cu încă o provocare, și încă una, toate au avut la gât medalia de aur. Cea câștigată împreună, cu barca de 8 plus 1 rame.

Cât de mult a contat însă faptul că în proba care le-a adunat pe toate au tras hotărât din serii, au câștigat acea întrecere și și-au asigurat direct locul în finală? Pentru rezervele de energie și pentru graficul trasat inițial – cu siguranță un punct bifat.

A fost foarte important că ne-am calificat de pe primul loc din serii. A contat pentru noi să nu avem atât de multe curse și ne bucurăm că programul pe care l-am avut ne-a condus până aici”, a explicat Amalia Bereș la conferința de presă organizată pentru echipajele medaliate, la care a participat și altă colegă din barcă, Magdalena Rusu.

Cum au concurat fetele

  • Ancuța Bodnar, Simona Radiș » dublu vâsle » serii, semifinale, finală – locul 2, medalie de argint
  • Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel » dublu rame » serii, semifinale, finală – locul 2, medalie de argint
  • Magdalena Rusu, Adriana Adam, Maria Lehaci, Amalia Bereș » 4 rame » serii, finală – locul 4
  • Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu » 8 plus 1 rame » serii, finală -locul 1, medalie de aur

Dintre cele trei echipaje din bărcile mici, două au cucerit medaliile de argint, 4 rame a fost foarte aproape de bronz. Cursa lor, desfășurată joi, le-a lăsat o zi la mijloc pentru reflecție.

Amalia Bereș spune însă că nu a vorba de regrupare. „Noi eram și mai pregătite pentru barca de opt, mai ales că nu aveam nicio medalie, a fost, cum se zice, un șut în fund, un pas înainte. Antonio ne-a zis că vrea să vadă show”, a spus ea pe nerăsuflate, aducându-l în discuție pe antrenorul coordonator, Antonio Colamonici.

Simona Radiș: „Rezultatul din barca de opt este înălțător, a venit după muncă și strădanie”

+39 FOTO

Pentru Simona Radiș însă, campioană olimpică la Tokyo în dublu vâsle, iar la Paris medaliată cu argint, împreună cu Ancuța Bodnar, aceasta rămâne barca ei de suflet.

„Acolo ne antrenăm cel mai mult. Acolo am suferit cel mai mult tot timpul, a fost greu”, a mărturisit ea la zona mixtă. „Cu siguranță însă rezultatul din barca de opt este înălțător, a venit după muncă și strădanie, după ce am concurat în bărci diferite toate fetele și am avut curse strânse”, a continuat Simona.

„Este o diferență față de adversarele noastre, ele au fost toate odihnite și proaspete, noi am fost mai obosite, dar am știut să ne facem treaba și rezultatul nu a încetat să apară”, a conchis Radiș.

România și tradiția dublatului

Dublatul nu este însă ceva inedit pentru canotajul românesc. S-a mai întâmplat și în anii de glorie 2000, în generația cu Elisabeta Lipă, Doina Ignat, Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Elena Georgescu. Atunci Georgeta Damian-Andrunache, alături de Doina Ignat în 2000 și de Viorica Susanu în 2004, a concurat atât de dublu rame, cucerind aurul, cât și la 8 plus 1 rame.

Recent, s-a apelat la această variantă pentru barca de 8 plus 1 atât la Campionatele Mondiale, cât și la cele Europene. Dublatul este un fapt certificat. Iar medaliile cucerite arată că pregătirea este una complexă, iar valoarea individuală ridicată. Când toate acestea se unesc, iese aur. Din 2022 încoace în mod neîntrerupt.

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Giovanni Becali aruncă „bomba” în mercato » Cicâldău, deturnat în ultima clipă din drumul spre Petrolul! Vine tot în Superligă: „Va fi jucătorul lor”
Superliga
Giovanni Becali aruncă „bomba” în mercato » Cicâldău, deturnat în ultima clipă din drumul spre Petrolul! Vine tot în Superligă: „Va fi jucătorul lor”
Prinși în bar după Kosovo - România » Selecționerul n-a avut milă și i-a exclus din lot: „Nu e drept!”
Campionate
Prinși în bar după Kosovo - România » Selecționerul n-a avut milă și i-a exclus din lot: „Nu e drept!”
Noul stadion din regiunea Moldovei, inaugurat cu folk și cu nume mari din fotbalul românesc »  Locație pitorească, investiție de 3 milioane de euro
Superliga
Noul stadion din regiunea Moldovei, inaugurat cu folk și cu nume mari din fotbalul românesc » Locație pitorească, investiție de 3 milioane de euro

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (3)
eugen5
eugen5  •  04 August 2024, 11:08

Nemaipomenite aceste sportive într-un sport enorm de greu !....Mulțumiri,campioanelor !

YATO
YATO  •  03 August 2024, 16:36

Felicitări sunteți de aur .

soyboy
soyboy  •  03 August 2024, 15:54

mulțumim fetelor, sunteți incredibile!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează