SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

VIDEO Elisabeta Lipă: „La Jocurile Olimpice nu mai merge, nu poți să ai zile mai ușoare, fiecare bătălie va fi dură”

Elisabeta Lipă - Prezentare lot olimpic canotaj Paris 2024 Foto: Raed Krishan
Elisabeta Lipă - Prezentare lot olimpic canotaj Paris 2024 Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 16 iulie 2024 15:48 / Actualizat marti, 16 iulie 2024 18:17

Președinta ANS, Elisabeta Lipă, prezentă la prezentarea lotului olimpic de canotaj, a vorbit despre așteptările legate de acest sport, dar și despre cei 107 români care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris, programate să înceapă în 10 zile.

Cel mai consistent contingent al delegației României pentru JO de la Paris, cel al canotajului, cu 12 echipaje calificate din 14 posibile, a fost prezentat oficial luni seară la Snagov. Prezentă la eveniment, alături de președintele COSR, Mihai Covaliu, Elisabeta Lipă a vorbit pentru GSP despre cum vede competiția supremă în ce-i privește pe români, răspunzând și la întrebarea despre înscrierile trimise pentru bărcile de la canotaj.

În acestea apar unele schimbări surprinzătoare, însă se pot face modificări și la fața locului. Singurul care este 100% sigur este Mihai Chiruță, la schif simplu, pentru că el s-a calificat anul acesta, asigurându-și locul în nume propriu. Celelalte echipaje au obținut biletele pentru Paris în urma Campionatelor Mondiale de la Belgrad 2023, când s-au calificat însă probele, nu și componența nominală.

- Doamna Lipă, mai sunt puține zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris, a fost o prezentare a lotului cu multe emoții, în special pentru sportivi, dumneavoastră le-ați arătat mai puțin, deși ele există, cum priviți acum ce urmează?
- În primul rând, fără emoții nu poți concura, fără emoții nu te poți antrena, fără emoții nu există acea dorință de reușită, dar important este să știi să-ți controlezi acele emoții, care până la urmă sunt normale, având în vedere că vorbim despre competiția supremă.

Știm că muncim patru ani pentru 6 sau 7 minute, cum îmi place să spun, și la final poți să fii fericit sau poți să plângi, pentru că toată lumea dorește să câștige, dar depinde și de Cel de Sus, câtă inspirație îți dă în momentele acelea critice, când ești cu adversarul umăr la umăr. Trebuie să ieși din situație și ai nevoie de acel moment de sclipire care să te ajute să treci primul linia de sosire.

- Ne puteți explica de ați dat acele înscrieri, sunt pentru adversari?
- Nu le-am dat eu acele înscrieri, le-a dat antrenorul, așa cum a considerat el că este necesar să înscrie această echipă mare și frumoasă. Asta nu înseamnă că ea va rămâne în faza aceasta, în care s-a trimis, dar cu siguranță 90 la sută din componență, din înscrieri, este cam aceeași.

Elisabeta Lipă: „Sper să fie acel aur care să ne ducă de pe locul 45-46 pe care ne-am tot clasat”

- Un mesaj pentru toți românii care vor sta cu sufletul la gură și pentru canotaj, și pentru celelalți sportivi ai noștri, ce le spuneți, cum să fie?

- Canotorii fac parte din cei 107 sportivi care s-au calificat la Jocurile Olimpice. În primul rând, ei au învins un adversar extrem de greu, de valoros și de luptător, și anume calificarea. La Jocurile Olimpice însă nu mai merge, nu mai poți să ai zile mai ușoare și mai puțin ușoare, ci pur și simplu fiecare bătălie va fi pe viață și pe moarte pentru că, știm foarte bine, se califică un număr fix, nu există loc de întors și cei mai buni dintre cei mai buni se regăsesc acolo.

Prezentare lot olimpic canotaj Paris 2024 Foto: Raed Krishan
Prezentare lot olimpic canotaj Paris 2024 Foto: Raed Krishan
Prezentare lot olimpic canotaj Paris 2024 Foto: Raed Krishan
Elisabeta Lipă - Prezentare lot olimpic canotaj Paris 2024 Foto: Raed Krishan
Ciprian Tudosă - Prezentare lot olimpic canotaj Paris 2024 Foto: Raed Krishan
+8 FOTO

Eu cred în potențialul fiecăruia dintre cei 107, să creadă în ei, să creadă în munca lor, să aibă acea înțelepciune de care ai nevoie când trebuie să iei decizii, emoțiile sunt constructive, dar trebuie să știe să și le gestioneze, pentru că oricât de valoros ai fi, dacă ești dovedit de emoții, nu îți poți arăta valoarea în concurs. Și să nu uite că la fiecare ediție a fost un sportiv sau o sportivă care a răsărit de nicăieri.

Sper să fie acel aur care să ne ducă de pe locul 45-46, pe care ne-am tot clasat, și să avem altă stare, alt imbold de a pregăti Jocurile Olimpice 2028 cu un alt loc în clasamentul pe națiuni, cu alt număr de medalii, cu sportivi valoroși, pentru că toți contribuie la imaginea României.

Sportul este cel mai mare ambasador, iar despre sportivi nu putem spune decât că sunt foarte buni, foarte valoroși și să-i ajute Dumnezeu să-și arate tot potențialul în finalele olimpice!

Lotul de canotaj pentru Jocurile Olimpice de la Paris

  • FEMININ: Simona Radiş, Ancuţa Bodnar, Gianina Van Groningen, Ionela Cozmiuc, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Andrada Moroşanu, Mădălina Moroşan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Patricia Cireş, Larisa Bogdan, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Iulia Liliana Bălăucă, Adriana Adam, Roxana Anghel, Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Geanina Juncanariu, Andreea Popa, Amalia Bereş, Victoria Petreanu, Mariana Dumitru, Cristina Drugă
  • MASCULIN: Mihai Chiruţă, Andrei Cornea, Florin Enache, Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu, Florin Arteni, Claudiu Neamţu, Ştefan Berariu, Iulian Chelaru, Andrei Mândrilă, Laurenţiu Danciu, Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Bogdan Baitoc, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Florin Lehaci, Adrian Munteanu, Alexandru Ciobică şi Cristian Nicoară
  • (P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imaginile săptămânii! Alexandru Tudor a revenit la centru și a ales să recurgă la un gest neobișnuit
Diverse
Imaginile săptămânii! Alexandru Tudor a revenit la centru și a ales să recurgă la un gest neobișnuit
ȘOC la Rapid! Șumudică l-a pus pe lista de transferuri, după ce l-a titularizat la Iași: „Trebuie să eliberăm niște locuri”
Superliga
ȘOC la Rapid! Șumudică l-a pus pe lista de transferuri, după ce l-a titularizat la Iași: „Trebuie să eliberăm niște locuri”
Secretele dietei-minune a lui Mihai Stoica la 59 de ani » Alimentele pe care le-a eliminat de ani buni din meniu, deși sunt preferatele românilor: „Înfiorător de scump”
Superliga
Secretele dietei-minune a lui Mihai Stoica la 59 de ani » Alimentele pe care le-a eliminat de ani buni din meniu, deși sunt preferatele românilor: „Înfiorător de scump”

FAKE NEWS în sport » Pe 23 august, un interviu cu scriitorul Ioan T. Morar despre marile minciuni din Epoca de Aur: „Am văzut un document strict secret care arăta cum România fura competiția”

Contestatarul de-o viață spulberă numirea lui Mircea Lucescu la națională: „Nu lași nimic în urma ta? Tot Stoichiță și șmecherii ăia îi fac staff-ul!” + „Venea la noi cu teroarea!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează