Articol de GSP - Publicat vineri, 23 iulie 2021 11:41 / Actualizat vineri, 23 iulie 2021 11:49
Judoka algerian Fethi Nourine a decis să renunţe la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a nu concura cu un adversar israelian, acesta susținând cauza palestiniană în conflictul politic cu Israel.
- CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA: Gazeta Sporturilor este singura redacție din România, exceptând televiziunea și radioul de stat, care a trimis o echipă de jurnaliști la Jocurile Olimpice, pentru a relata de la fața locului.
- Jurnaliștii GSP în Japonia sunt Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan.
Fethi Nourine a decis să se retragă de la Jocurile Olimpice pentru a nu concura împotriva unui sportiv israelian. Nourine trebuia mai întâi să-l înfrunte pe sudanezul Mohamed Abdalrasool, luni în primul tur, înainte de a-l întâlni pe israelianul Tohar Butbul în turul următor.
„Am muncit din greu pentru a ne califica la Jocurile Olimpice, dar cauza palestiniană este mai importantă decât asta", a declarat sportivul pentru postul de televiziune algeriană, potrivit Sportmedia.
Nourine nu este la prima experienţă de acest gen, el procedând similar la Campionatele Mondiale din 2019 de la Tokyo.
JUDO - Nippon Budokan: „Sala Viselor”, arena încărcată de istorie
Întrecerile de judo la Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în grandiosul “Nippon Budokan”. A fost construită pentru a găzdui întrecerile de judo la Jocurile Olimpice din 1964 și a costat la acea vreme 5,6 milioane de dolari. Construcția este una impunătoare, are 42 de metri înălțime și poate găzdui până la 15.000 de spectatiori.
A fost apoi modernizată și acum poartă supranumele de “Sala Viselor”. Structura octogonală găzduiește o statuie budistă de mare valoare istorică și spirituală: Yumedono Kannon. “Budo” înseamnă în japoneză arte marțiale, iar aici au loc toate Campionatele Naționale de judo, karate, kendo, aikido ale Japoniei.
Luptele și-au făcut și ele loc pe ușile de la Budokan, iar mai nou kick boxingul și K1. Budokan nu este legendară însă numai pentru sport. Între 30 iunie și 2 iulie 1966, The Beatles au concertat la Nippon Budokan și au inaugurat astfel o tradiție a spectacolelor muzicale, neîntrerupt până astăzi.
Eric Clapton în anii '70, Frank Sinatra în '80, Diana Ross în '90 au călcat pragul Budokan. De-a lungul timpului, arena a câștigat o anumită popularitate și devine o necesitate în turneele mondiale ale vedetelor.
La Nippon Budokan vor concura pentru România Andreea Chițu, Vlăduț Simionescu și Alexandru Raicu.
Citește alte știri despre Jocurile Olimpice:
Jurnal de campioană olimpică » Spadasina Ana Maria Popescu s-a lăsat urmărită de GSP timp de un an