SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ATLETISM

Noah Lyles este cel mai rapid om din lume! Aur la fotofiniș pentru SUA la 100 de metri, proba regină din atletism

Noah Lyles +34   FOTO
Noah Lyles

Articol de , - Publicat duminica, 04 august 2024 22:57 / Actualizat luni, 05 august 2024 04:22

Americanul Noah Lyles, 27 de ani, a câștigat finala probei regine a atletismului, cea masculină de 100 de metri, cu un timp de 9,784 secunde. Argint pentru jamaicanul Kishane Thompson, 9,789 secunde, bronz pentru americanul Fred Kerley, 9,81.

Aur pentru Noah Lyles la 100 de metri, proba regină din atletism

Cursă intensă, fotofiniș pe Stade de France! După câteva secunde bune de tensiune, tehnologia a stabilit câștigătorul: americanul Noah Lyles, la 5 miimi de secundă. Iată clasamentul din finală:

Noah Lyles este cel mai rapid om din lume! Aur la fotofiniș pentru SUA la 100 de metri, proba regină din atletism

Cronica de pe Stade de France, după cursa câștigată de Noah Lyles

„Timpul e o iluzie” era un vers dintr-o melodie care s-a auzit înaintea finalei de la 100 metri, proba regină a atletismului. Cel puțin așa l-a făcut să pară Usain Bolt, cel care deține recordul mondial și olimpic. Urmașii lui încă nu au ajuns la performanțele sale, dar și lupta lor e pasionantă.

Prezentată ca un main event, finala de la 100 metri a redus 75.000 de oameni la tăcere pentru start, după ce fusese vacarm atunci când au fost anunțați Noah Lyles și Marcell Jacobs. Tensiunea fusese creată prin întârzierea cu câteva minute și prin muzică. Și focul de pistol s-a auzit perfect, iar cei mai rapizi oameni ai planetei au pornit, nimeni nu s-a distanțat, s-a alergat umăr la umăr și la final a fost nevoie de un fotofiniș.

Noah Lyles este cel mai rapid om din lume! Aur la fotofiniș pentru SUA la 100 de metri, proba regină din atletism
foto: Guliver/gettyimages

Noah Lyles a fost cel care s-a impus cu un timp de 9,79 (0,784) cel mai bun timp al său, urmat de Kishane Thompson 9,79 (0,789) și de Fred Kerley 9,81 s.

E prima oară din 2004, de la Justin Gatlin, când un american se impune în proba regină. Noah Lyles, băiatul care visează la recordul mondial, 9,58 s, este la primul său titlu olimpic din carieră.

+29 FOTO

Cine este Noah Lyles, campionul olimpic în proba de atletism 100 metri

Pe Lyles, partenerii de antrenament îl descriu drept un tip care își revine repede după perioade obositoare. O vedetă care nu e vedetă, ci mai degrabă un tânăr prietenos, vorbăreț, care poate vorbi în câteva minute despre pasiunea sa pentru anime, trecând prin modă și ajungând la discuții despre mâncare sau telefoane mobile.

Lyles este deja un star incontestabil - apare în reclame pentru Adidas, Visa sau NBC. Are trunchiul acoperit de tatuaje și îi plac ținutele extravagante, pe care le folosește inclusiv la competiții, înainte de a intra pe pista de alergare.

Din punct de vedere fizic, e mai puternic decât în 2021, când a cucerit medalia de bronz la JO de la Tokyo, la 200 de metri - o dezamăgire, așa cum o caracteriza Lyles însuși.

Noah Lyles a avut o cădere psihică în timpul pandemiei

Și psihic e mai adunat, spune că nu-l mai torturează demonii cu care a avut de-a face la Olimpiada din timpul pandemiei de COVID-19 - Lyle își pierduse scânteia, îngropată în restricții și sub revolta exprimată prin protestele Black Lives Matter.

„Acum alerg din tot sufletul. Alerg cu pasiune, cu zâmbetul pe buze. Fac din orice cursă un lucru de care mă bucur profund”, a declarat Lyles pentru revista Time, care l-a și pus pe coperta ediției sale din iulie.

Noah Lyles este cel mai rapid om din lume! Aur la fotofiniș pentru SUA la 100 de metri, proba regină din atletism
Coperta revistei Time (16 iulie 2024), cu Noah Lyles

„Sunt, pur și simplu, fericit. Îmi place la nebunie ceea ce fac. Și asta mă transformă într-un tip periculos”, a adăugat Lyles.

Lyles nu a fost dintotdeauna un om fericit. Dimpotrivă - în copilărie suferea de astm și părinții lui, ambii foști atleți, nu-i puteau cumpăra nici măcar jucării de pluș, pentru că acestea strângeau mult praf. Și acesta îi putea înrăutăți oricând starea.

Kishane Thompson a fost cel mai rapid în semifinale

75.000 de oameni au asistat, duminică seară, mai întâi la cele trei semifinale ale probei de 100 metri. Nu a mai plouat, precum la finala fetelor de sâmbătă, când Julien Alfred din Saint Lucia s-a impus pe o vreme nu tocmai prielnică pentru sprint.

În prima dintre semifinale a alergat favoritul Noah Lyles (SUA), cel ce visează ca într-o zi să-i doboare recordul lui Usain Bolt, care a oprit cronometrul la 9,58 s în 2009 în cadrul Campionatelor Mondiale de la Berlin. Recordul olimpic îi aparține tot lui și datează din 2008, de la Beijing, 9,63.

Semifinala a fost câștigată de jamaicanul Oblique Seville, 9,81s, cel mai bun timp al său. În cea de-a doua semifinală a concurat Marcell Jacobs, italianul campion olimpic la Tokyo, care sosit al treilea cu un timp de 9,92, cel mai bun al său în acest sezon. Semifinala a doua a fost câștigată de Akani Simbine (Africa de Sud) cu 9,87s.

S-a alergat tare și în cea de-a treia semifinală, pe care a câștigat-o Krishane Thompson din Jamaica cu un timp de 9,80 s. Finala va avea loc de la ora 22:50, iar atleții care se vor lupta pentru medalii sunt Krishane Thompson (Jamaica), Oblique Seville (Jamaica), Noah Lyles (SUA), Fred Kerley (SUA), Akani Simbine (Africa de Sud), Letsile Tebogo (Botswana), Marcell Jacobs (Italia) și Keneth Bednarek.

Krishane Thompson are cel mai bun timp al sezonului, 9,77 secunde.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (4)
Sportfans
Sportfans  •  05 August 2024, 10:25

Oare el a câștigat?????? Am dubii serioase! ....Și acum....hai spuneți-ne dacă este prieten cu Gigi Becali?

unurtr
unurtr  •  05 August 2024, 09:57

Oricum o să aflăm și despre el peste vreo 20 de ani când se va retrage că va declara că de fapt s-a dopat și că ”am trăit într-o minciună” așa cum a fost și cu Tyson Gay și cu Marion Jones și cu Lance Armstrong și restul :))

crocospin
crocospin  •  04 August 2024, 23:04

*** Fotofinish ul este cu totul altul, nicidecum ce ați postat voi. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează