SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ATLETISM

EXCLUSIV Florentina Iușco, prima reacție după suspendarea pentru dopaj de la TAS: „Erau niște arzătoare, cu cofeină” + Se apără ca Simona Halep

Florentina Iușco, reacție după suspendarea TAS. Foto: Imago
Florentina Iușco, reacție după suspendarea TAS. Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 25 iulie 2024 13:50 / Actualizat joi, 25 iulie 2024 14:28

Florentina Iușco (28 ani), care trebuia să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august), a fost suspendată pentru dopaj, anunță Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Imediat, săritoarea în lungime și triplusaltistă a oferit o reacție în exclusivitate pentru GSP.

Suspendarea vine drept consecință a unui control doping datând din 23 aprilie 2023, când Iușco a fost descoperită pozitiv la furosemid, un diuretic aflat pe lista de substanțe interzise a WADA.

Românca a primit o suspendare de doi ani, care intră în vigoare retroactiv, de pe 1 februarie 2024.

Prima reacție a Florentinei Iușco după suspendare: „Erau niște arzătoare, cu cofeină”

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) o sancționase inițial doar cu mustrare. Plângând, Florentina Iușco a explicat pentru GSP toată înlănțuirea de evenimente.

Am aflat de dimineață, printr-un mail venit de la TAS. În aprilie 2023, am luat niște suplimente. M-am asigurat că erau în regulă. Erau niște «arzătoare», cu cofeină, pentru energie”, a povestit atleta.

Iușco susține că suplimentele erau contaminate, o explicație pe care, recent, a folosit-o și Simona Halep în cazul cu roxadustat. „Am și dovedit asta în fața ANAD. Le-am trimis la analiză, mi-am probat nevinovăția și am primit doar o mustrare din partea ANAD”, explică Florentina Iușco.

Suspendarea de doi ani a lovit azi ca un fulger, pentru că WADA a contestat decizia ANAD.

+19 FOTO

Florentina Iușco anunță că e posibil să se retragă

„Este foarte greu de procesat, nu mă așteptam la așa ceva. Am muncit pe brânci ca să ajung aici. Am tras din greu la toate competițiile și antrenamentele. De ce m-au mai pus să mă apăr și să-mi dovedesc nevinovăția, dacă tot nu m-au luat în considerare?”, spune Iușco pentru Gazeta Sporturilor.

Florentina Iușco spune că aceasta va rămâne o pată pe întreaga ei carieră. „Nu cred că voi mai reveni vreodată după această suspendare. Poate că Dumnezeu are alte planuri pentru mine. Am familie, am un copil de opt ani, poate că ar fi momentul să mă dedic lor”, a mai spus atleta.

Ce este furosemidul

Furosemidul este un medicament diuretic folosit în tratamentul insuficienței cardiace congestive și al cazurilor de edem.

Acționează și ca agent de mascare și contribuie la scăderea în greutate, pentru că ajută la eliminarea sării și a apei din organism.

Poate fi utilizat cu succes și în tratarea hipertensiunii arteriale. Se poate administra oral, intravenos și intramuscular.

Este o substanță utilizată și în cazul urgențelor cardiace, al edemelor cauzate de ciroza hepatică sau afecțiuni renale, al insuficienței renale acute și al hipercalcemiei.

Furosemidul se află pe lista substanțelor interzise de WADA deoarece poate ascunde prezența în corp a altor substanțe dopante în organism.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
OUT de la FCSB! Gigi Becali a făcut anunțul: „I-am dat hârtie să plece liber” » Cine ar fi intrat pe fir
Superliga
OUT de la FCSB! Gigi Becali a făcut anunțul: „I-am dat hârtie să plece liber” » Cine ar fi intrat pe fir
Inovațiile lui Mircea Lucescu în meciul Kosovo - România » Ce mutări-cheie au împins limitele „tricolorilor”
Nationala
Inovațiile lui Mircea Lucescu în meciul Kosovo - România » Ce mutări-cheie au împins limitele „tricolorilor”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (18)
MaxiP
MaxiP  •  27 Iulie 2024, 07:45
Postat de neacaisa pe 25 Iulie 2024, 19:49

as zice ca, din contra, atletismul romanesc nu a dus lipsa de talente, ghelber, estera petre, ograzeanu, ancuta bobocel, bianca razor - doar o parte din sportivele care au avut rezultate extraordinare la junioare/tineret si au facut pasul timid spre seniorat in ultimii 20 de ani. cam asta e cea mai mare problema a atletismului romanesc. acum o avem pe stefania uta de la valcea care are performante incredibile la 16 ani, dar ramane de vazut daca intr-adevar va reusi ceva notabil la seniori in viitor.

Razor n-a facut pasul timid la seniorat, din contra, parea printre putinii care confirma rezultatele din juniorat. Din cate stiu, s-a accidentat. Acum sigur, majoritatea acelor sportivi cu rezultate la tineret au ajuns totusi sa confirme, dar nu la nivelul asteptat de cei mai multi, insa realitatea e ca nu toti juniorii medaliati vor deveni atleti de top. Bobocel, Toader, Firfirica, Novac, Iusco, Talos, Lavric etc, toti au devenit atleti de circuit mondial, cu participari constante la competitiile internationale. Ca dintr-o generatie de medaliati in juniorat, totusi nu toti iau medalia la seniorat... cred ca asa e peste tot. Cea mai mare speranta a fost, dupa parerea mea, Ghelber. Ea nu ca promitea in juniorat, ea batea recordurile de junioare si tineret. Nu avea concurenta. Da, e dezamagitor ca o astfel de atleta in juniorat sa obtina o singura medalia internationala si aia dupa varsta de 30 ani. Dar, privind altfel lucrurile, chiar e cam cea mai valoroasa atleta a ultimei decade din acest sport in Romania. Cumva o normalitate s-a mentinut.

dragos_r
dragos_r  •  26 Iulie 2024, 14:05
Postat de MaxiP pe 26 Iulie 2024, 10:46

N-ai treaba cu sportul, stai deoparte! Atat va duce capul sa credeti ca sportivii se dopeaza, 90% din ei habar nu au ce ele furosemid. Stai linistit, nu ei se dopeaza, de obicei e o intreaga strategie, inclin sa cred ca de multe sportivul habar nu are ca a trisat. Nu neg, sunt si care vor, singuri oricum nu o fac (din simplul motiv ca nu stiu sa o faca), asa ca nu mai tot condamnati sportivii. Sa ne explice FRA despre de e vorba, de ce nu s-a vorbit macar despre acest caz, cunoscut se pare de peste 1 an si de ce sportiva primeste aceasta lovitura in prag de debut la JO? Ca poate ea chiar doar a muncit si a crezut ca a facut toate eforturile necesare sa se califice la Jocuri, iar acum n-as vrea ca cineva sa fie in locul ei. Ca suntem carcotasi, dar daca ne activam putina empatie pe care o mai avem in creiere, crede-ma, nu vrea nimeni sa fie in locul ei acum, mi se pare groaznic sa-ti vezi visul spulberat cu o saptamana inainte sa intri in scena. Si repet, inca daca si-a asumat-o, pe undeva si-o merita, dar daca cumva nu a fost intentia ei... se poate naste un criminal in serie de la asa ceva.

da, de obicei e o strategia facuta intre staff-ul tehnic si medici, cand nu sunt implicate si alte structuri mai importante, cum era cazul in germania de est sau recent in rusia , unde s-a vazut ca erau implicate pana si serviciile secrete, laboratoare si toate cele. Nu vreau nici sa ma gandesc ce se intampla in China. La americani si in occident e mai fiecare pe spuza lui, iti gasesti un medic care sa iti dea ce iti trebuie si doar urmezi indicatiile (vezi cazul lui eufemiano fuentes in spania, cazul balco, sau ce facea armstrong pe acolo), dar nu poti sa spui ca sportivii sunt niste mielusei care nu stiu ce fac. dar ei sunt cei care platesc, si care fac si toata munca. pe aici sunt unii care cred ca daca iei ceva, peste noapte devii campion mondial, si habar n-au ca de fapt substantele astea se folosesc tocmai pentru a putea munci mai mult, pentru a avea antrenamente de intensitate mai ridicata, mai multe repetitii si asa mai departe. imi pare foarte rau de ce se intampla cu Iusco, nici nu stiu ce sa cred, pentru ca la noi amatorismul e la ordinea zilei. nu stiu daca a luat ceva de capul ei, daca a avut parte de sfatuitori foarte prosti.. doar ea stie cate antrenamente si cat efort a depus pentru a ajunge la olimpiada. iar pentru astia care cred ca poti sa castigi o medalie olimpica la atletism, in orice proba, fara sa ai ceva ajutoare... va invidiez. mi-as dori si eu sa vad lumea cu ochi de copil :)))

dragos_r
dragos_r  •  26 Iulie 2024, 13:47
Postat de neacaisa pe 25 Iulie 2024, 19:49

as zice ca, din contra, atletismul romanesc nu a dus lipsa de talente, ghelber, estera petre, ograzeanu, ancuta bobocel, bianca razor - doar o parte din sportivele care au avut rezultate extraordinare la junioare/tineret si au facut pasul timid spre seniorat in ultimii 20 de ani. cam asta e cea mai mare problema a atletismului romanesc. acum o avem pe stefania uta de la valcea care are performante incredibile la 16 ani, dar ramane de vazut daca intr-adevar va reusi ceva notabil la seniori in viitor.

Da, asa este, desi in ultima vreme nici la competitii de juniori / tineret nu prea mai avem rezultate. Problema ramane la nivelul antrenorilor. La varste fragede e mult mai usor sa iasa in vedere calitatile naturale ale sportivului. odata cu trecerea la seniorat nu mai e suficient. acolo e nevoie de antrenori care sa stie sa slefuiasca un sportiv, sa ii imbunatateasca tehnica, sa il prepare mental si asa mai departe. suntem mult in urma la infrastructura (perie spunea ca nu prea are pe unde sa se antreneze in tara) dar mai ales la specialisti. dovada si ce se intampla cu iusco, o sportiva care avea un potential foarte interesant. sa te prinda in 2024 cu furosemid, arata cat de jalnic e nivelul sportului nostru, la orice nivel.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează