Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 07 august 2024 20:20 / Actualizat miercuri, 07 august 2024 20:23
Cel puțin 8 perechi de frați se află între cei 96 de sportivi care participă la întrecerile de tenis de masă din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Un exemplu deja notoriu vine din țara gazdă, cu unul dintre cele mai valoroase duo-uri, cel al lui Alexis și Felix Lebrun. Cei care se susțin și se încurajează tot timpul.
„Tenisul de masă este un sport al familiei, întotdeauna a făcut parte din ea”, a spus Felix, cel care după ce a câștigat medalia de bronz în proba individuală, prima pentru Franța din 2000 încoace, a alergat să-l îmbrățișeze pe Alexis.
„Îmi trăiesc visul de a fi aici împreună cu fratele meu”, a adăugat Felix. Tatăl lor a fost campion al Franței, iar unchiul lor a participat la Jocurile Olimpice. Alexis, care e mai mare, fusese eliminat pe tabloul olimpic de același adversar cu care s-a întâlnit Felix, brazilianul Hugo Calderano, iar mezinul a apelat la el pentru sfaturi.
O altă pereche de frați este cea a suedezilor Anton și Cristina Kallberg, care au avut și ei influență din familie. Amândoi concurează împreună la a doua lor ediție de JO.
„Aș spune că părinții noștri au jucat un rol important. Tata, mama, chiar și unchiul și bunicul au jucat măcar un pic, așa că eu nu prea am avut de ales decât să mă apuc de tenis de masă”, a spus Kallberg, citat de Reuters.
În cazul braziliencei Giulia Takahashi, în vârstă de 19 ani, sora lui cu 5 mai mare, Bruna, a fost sursă de inspirație. „Joc datorită ei. Când aveam șase ani, m-am uitat la ea cum juca și mi-am zis: De ce nu? Atunci am început și aceasta este viața mea acum”, a povestit el, adăugând că e un vis împlinit să participe la Jocurile Olimpice alături de sora sa.
Unde există complicitate și sprijin, apare la un moment dat și rivalitatea între frați, francezii Lebrun având deja câteva înfruntări în concursurile de tenis de masă, iar Alexis conduce, deși Felix e mai bine plasat în clasamentul mondial.
„Am mare respect pentru sora mea”
Chiar și pentru cei care se întrec în categorii diferite de gen se simte presiunea adusă de fratele sau sora mai mare. „Dacă pentru acela funcționează, e bine. Pentru cel mai tânăr, în schimb, atenția publică este atât de mare încât și presiunea devine imensă, de a aduce rezultate bune”, spune jucătorul japonez Tomokazu Harimoto, provenit și el dintr-o familie cu tradiție în tenisul de masă.
„Am mult respect pentru sora mea pentru că îndură atât de multă presiune, totuși livrează și continuă să progreseze”, s-a referit el la Miwa, 16 ani, aflată la debutul olimpic.
În același timp, să călătorești împreună cu sora sau fratele te ajută să nu-ți fie dor de casă. În Satul Olimpic, Giulia Takahashi, 19 ani, și sora ei, Bruna, 24, stau în aceeași cameră. „E ca și cum aș fi în casa mea, fac ce vreau. Ea are grijă de mine și mă trezește în fiecare dimineață”, a conchis ea, râzând.