SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GIMNASTICĂ

EXCLUSIV Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”

Ana-Maria Bărbosu, Jordan Chiles, Sabrina Voinea, foto: Facebook Federația Română de Gimnastică
Ana-Maria Bărbosu, Jordan Chiles, Sabrina Voinea, foto: Facebook Federația Română de Gimnastică

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2024 09:17 / Actualizat miercuri, 18 septembrie 2024 09:17

Apărătorii lui Jordan Chiles au depus în ultima zi recursul la Tribunalul Federal Elvețian în încercarea de a obține bronzul la sol pentru gimnasta din SUA, deposedată de medalie la TAS, în favoarea Anei Maria Bărbosu. Dar avocații sportivei au publicat pe portalul cabinetului și date personale secrete ale româncelor implicate în speță!

  • Ce s-a întâmplat în finala la sol? Ana Maria Bărbosu a încheiat cu un punctaj de 13.700. Pentru câteva secunde a fost în posesia medaliei de bronz. Ulterior, în sală a fost anunțată o contestație din partea echipei americane. Jordan Chiles a primit o zecime în plus la dificultate și a urcat pe podium, cu 13.766. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a întors decizia și s-a revenit la clasamentul inițial. De asemenea, Sabrina Voinea a terminat pe locul 5 (13,700 puncte), dar în urma unei depunctări pentru că ar fi depășit covorul – a pierdut la TAS, a făcut și ea recurs la Tribunalul Federal Elvețian pentru a obține bronzul

E parcă o poveste fără sfârșit aceasta a bronzului de la sol la JO Paris, medalie revendicată de trei sportive: Jordan Chiles, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. Deocamdată, metalul prețios a ajuns doar la Bărbosu, în urma deciziei TAS, care a scos-o în afara podiumului pe Chiles. Dar caruselul s-a mutat acum la Tribunalul Suprem Federal Elvețian, ultima instanță capabilă să judece dosarul, cu titlu definitiv.

Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
Ana Maria Bărbosu încă tremură pentru medalia de bronz primită în România, după decizia TAS

Au anonimizat datele lui Chiles, dar au lăsat la vedere adresele de domiciliu ale lui Bărbosu și Voinea!

Iar echipa de apărători a lui Jordan Chiles e cea care a acționat pe ultima sută de metri și a depus recursul la Lausanne chiar înainte de împlinirea scadenței. Americanca lucrează cu două societăți de avocatură, una din SUA (”Gibson&Dunn”), alta din Elveția (”Homburger”).

Cabinetul de peste Ocean a și publicat pe propriul portal primele două pagini din documentație, ca o promovare suplimentară a demersului respectiv. Numai că au scăpat un detaliu incredibil: au lăsat la vedere adresele complete ale lui Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea, cu domiciliile lor din Vrancea și Constanța! Asta în timp ce datele personale ale lui Chiles au fost complet anonimizate pentru a respecta normele GDPR.

Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
A doua pagină din recursul formulat de avocații americani și elvețieni: datele personale ale lui Bărbosu și Voinea sunt anonimizate, dar vreme de 20 de ore au fost la vedere pe portalul cabinetului ”Gibson&Dunn”

„A existat foarte mult bullying față de gimnaste”

Un gest voit pentru a le expune serios în spațiul public pe rivalele lui Chiles la medalie? Sau numai un incident administrativ?

Avocatul româncelor, Sabin Gherdan, are un răspuns: „Adresele domiciliilor celor două sportive reprezintă date sensibile, cu caracter personal, ce nu pot fi redate public, fiind protejate atât de către Regulamentul general privind protecția datelor (UE) 2016/679, cât și de reglementările de acest tip din SUA. Oricine a accesat acel document de pe site-ul societății de avocatură din SUA, timp de 20 de ore de la publicare, a putut afla care este domiciliul Sabrinei Maneca Voinea și al Anei Maria Bărbosu din România”.

Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
Sabin Gherdan e unul dintre avocații români care se ocupă de ”dosarul Voinea” la Tribunalul Federal de la Lausanne

Adaugă: „Este inadmisibil, mai ales că vorbim de o speță sensibilă în care a existat foarte mult bullying față de gimnaste, iar una dintre sportive este minoră. Nu pot să înțeleg cum s-a ajuns în această situație, din moment ce astfel de informații trebuie protejate cu strictețe”.

De îndată ce am remarcat această eroare majoră am luat legătura cu societatea de avocați americană și le-am solicitat protejarea datelor cu caracter personal ale gimnastelor noastre. Nu am primit niciun răspuns, dar în scurt timp au anonimizat cele două adrese de domiciliu
Sabin Gherdan, avocatul lui Bărbosu și Voinea, pentru GSP.ro

Pentru greșeala comisă pe zona GDPR, echipa de avocați a lui Chiles riscă pedepse usturătoare din partea autorităților elvețiene de profil. Amenda poate ajunge până la 270.000 euro!

Două motive de recurs pe lista americanilor

Presa americană a dezvăluit și motivele invocate de avocații lui Chiles în recursul formulat în Elveția. Astfel, ”The New York Times” face referire la două repere:

- faptul că TAS, care a oferit medalia de bronz lui Bărbosu, n-a ținut cont de probele video apte să demonstreze că staff-ul lui Chiles a depus la timp contestație, nu prin depășirea cu 4 secunde a timpului alocat pentru formularea acesteia, respectiv 1 minut de la afișarea notei;
- conflictul de interese cu privire la președintele Comisiei Ad-Hoc de la Paris, iranianul cu cetățenie franceză Hamid Gharavi, care ar fi fost avocatul statului român în câteva litigii internaționale.

Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
Sabrina Voinea finala olimpică la sol Paris 2024 Foto: Raed Krishan (Paris)
+11 FOTO

Partea română a depus mai devreme un recurs similar la Tribunalul Suprem de la Lausanne. Iar principala cerere este să se ajungă la o modalitate amiabilă de rezolvare a acestui caz, astfel încât toate cele trei gimnaste să primească medalia de bronz.

„E normal ca partea care a greșit să-și asume erorile dovedite. S-a creat o situație traumatică pentru cele trei gimnaste și sperăm să existe deschidere în sensul unui agreement pentru ca un bronz să-i revină și Sabrinei Voinea”, puncta în exclusivitate pentru GSP.ro avocatul Sabin Gherdan. În această speță, el mai lucrează cu Mădălina Diaconu, un reputat specialist în drept sportiv internațional, membru al unui cabinet elvețian.

De asemenea, pentru același demers au mai colaborat încă trei avocați români: Gheorghe Buta, Octavian Popescu și Bogdan Foloștină.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis azi » Primele informații oferite de un apropiat al „Eroului de la Sevilla”
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis azi » Primele informații oferite de un apropiat al „Eroului de la Sevilla”
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”
Europa League
Becali, nevoit să plătească o sumă uriașă: „Trebuie să scot banii ăștia”
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (9)
Dona1313
Dona1313  •  18 Septembrie 2024, 23:25

stiindu-i fosrte bine pe americani, pot sa afirm fara dubiu: nu e gafa sau greseala, e rautate, prostie, lipsa de educatie , de bun simt si de respect. In mintile lor adesea intunecate de aburii alcoolului si mai ales drogurilor (nu rar si un amestec din acestea), ei sint buricul pamintului, ei au toate drepturile si ceilalti sint niste nimicuri, nedemne de respectul lor. Sint plini de ei, ingimfati, aroganti dar prosti (un sondaj facut printre studentii unei prestigiase universitati americane, nu in populatia de rind, a aratat ca 75% din aci studenti nu stiau care este capitala SUA), in tara lor ipocrizia este o virtute (in spirit newspeak din 1984, este numita "diplomatie"). Atunci cind nu au dreptate si nu obtin ce vor, de cele mai multe ori dau cu bombe in adversari, Romania e norocoasa ca are baze militare de-ale lor si nu vor sa le atinga "din greseala" prin friendly fire (sau friendly fraier, cum ar spune Divertis.) Asa ca fac exact ce stiu ei cel mai biine, cum spunea cineva aici foarte adevarat: merg la tribunale. Ca doar ei trebui sa ia toate medaliile. Ii acuza pe chinezi ca se drogheaza, dar asata e ca vorba aia, hotul striga prinde hotii. Cu chinezii nu prea au curaj sa intre in cliciuri, ca aia s-ar putea sa-i bata rau. De aia le este si frica sa nu se alieze chinezii cu rusii - ar fi The End pentru imperiul americat, deja in cadere libera.

Eu_sa_fiu_sanatos.
Eu_sa_fiu_sanatos.  •  18 Septembrie 2024, 20:51

Eu cred că toate gimnastele care au concurat în acea seară ar trebui să primească medalia de bronz, așa reparator pt discuțiile traumatizante din acest 'caz'

muzzi1
muzzi1  •  18 Septembrie 2024, 19:10

americanii traiesc intr-o societate in care daca respiri si unuia i se pare ca ai respirat gresit te trezesti cu proces! deci nici o sansa sa fi "scapat" informatia din greseala! mult mai probabil e ca ne considera lumea a 5-a *** fara sa aiba bunul simt sa ne minta ca ploua!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează