SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

VIDEO George Boroi, secretarul general al COSR, vorbește despre ultimele detalii privind Jocurile Olimpice » Când pleacă sportivii spre Paris

George Boroi în biroul său de la COSR FOTO Luminița Paul
George Boroi în biroul său de la COSR FOTO Luminița Paul

Articol de , - Publicat miercuri, 10 iulie 2024 15:20 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2024 17:03

George Boroi (59 de ani), secretar general al COSR, participant la două ediții ale Jocurilor Olimpice, este optimist înainte de startul pe 26 iulie a competiției de la Paris. ♦ Mare parte a delegației va pleca pe 21 iulie cu un charter, urmând ca sportivii care concurează în partea a doua să vină pe final de iulie.

George Boroi (59 de ani), secretar general al COSR, participant la două ediții ale Jocurilor Olimpice, este optimist înainte de startul pe 26 iulie al competiției de la Paris. Mare parte a delegației va pleca pe 21 iulie cu un charter, urmând ca sportivii care concurează în partea a doua să vină pe final de iulie.

George Boroi a fost unul dintre atleții importanți ai României, el participând la două ediții de Jocuri Olimpice, în 1992 și 1996. A evoluat în proba de 110 metri garduri, având în palmares un argint la Campionatele Europene în sală la 60 metri garduri.

După ce s-a retras, Boroi a devenit antrenor, apoi a intrat în administrația sportivă, ajungând comandat al Clubului Sportiv al Armatei. Din 2016 a fost numit în funcția de secretar general al Comitetului Olimpic și Sporiv Român, odată cu alegerea în funcția de președinte a lui Mihai Covaliu.

Este a doua ediție de Jocuri Olimpice pe care George Boroi o va trăi din postura de secretar general. El a dat ultimele detalii despre delegația României care va face deplasarea la Paris.

- Domnule Boroi, mai sunt puține zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris. Cum stau lucrurile din punct de vedere organizatoric în ceea ce privește delegația României?
- Chiar că mai sunt puține zile până la plecare, nu stăm rău la ora aceasta. E clar că descoperim, ca de fiecare dată, cereri noi din partea colaboratorilor noștri, a partenerilor și, nu în ultimul rând, a copiilor, a sportivilor care ne reprezintă acolo.

Partea bună e că suntem pregătiți, deocamdată nu văd nicio sincopă în ceea ce privește deplasarea noastră la Paris. Dacă mă întrebați de provocările Parisului, ele sunt aceleași pentru toată lumea, nu doar pentru România.

16 zileau mai rămas până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

- Când este programată plecarea?
- Am discutat, în funcție de programul sportivilor, și având în vedere că nu este o diferență de fus orar foarte mare, am hotărât ca o mare parte a delegației, care include canotajul, cel mai mare număr, și natația, va pleca pe 21 iulie cu un charter la ora 13:10 de la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă.

- Câte persoane vor fi?
- În charter o să fie aproximativ 147 de persoane, depinde ce se întâmplă mai departe. Ne vom întoarce pe calupuri, având în vedere că terminarea competiției este diferită în funcție de ramura de sport.

Cine vrea să rămână poate să rămână, dar e clar că o parte din ei vor să se întoarcă mai devreme, având în vedere programul competițional ulterior, vezi natația, vezi canotajul.

„Am avut un start bun”

- Și partea a doua a delegației, cei care concurează în săptămâna a doua?
- În mare parte este formată din sportivii de la kaiac-canoe, de la atletism și de la lupte. Sunt ramurile de sport care vor începe din luna august competițiile, vor merge la final de iulie la Paris. Spre deosebire de alte dăți atacăm medaliile cu altă formă de organizare, vorbim de canotaj, kaiac-canoe și, nu în ultimul rând, de natație.

- Sunt trei centre față de Satul Olimpic.
- Competiția de kaiac-canoe se desfășoară după canotaj, ei vor sta mult mai aproape de locul de desfășurare al competiției. Este un loc agreat și de doamna Lipă. Cătălin Chirilă a văzut și el locul și nu în ultimul rând locul unde va sta natația, agreat de staff-ul lui David Popovici.

- În ce privește canotajul și kaiac-canoe a fost dificil să găsiți un loc potrivit în apropiere, să nu mai facă o oră și jumătate pe drum dus-întors?
- Am avut un start bun, atunci când s-a plecat de la premisa că trebuie să fim mai aproape, am început să căutăm și cred că, nu o să vă vină să credeți, dar am fost printre primii care am căutat și am reușit să găsim o locație bună, plăcută, ușor accesibilă pentru ramura de sport respectivă și agreată, pentru că asta e cel mai important, de copiii de la canotaj.

- Și rezervele unde vor sta, în oraș?
- Spațiul de cazare al abației, unde va fi cazat canotajul, permite și cazarea rezervelor, depinde ce-și doresc. Avem camere reținute și la hotel, unde vor sta sparring-partnerii. Suntem în regulă la ora aceasta aproape cu totul, poate mai puțin cu acreditările pentru parteneri și ceilalți, care nu sunt atât de numeroase.

- Casa Românei unde va fi?
- Cred că în final am găsit o soluție optimă, având în vedere respectul cuvenit unui asemenea eveniment, vorbim de Casa României, casa ospitalității. Pe de altă parte este vorba că ne ducem pe teren românesc în Franța,

Ambasada României la Paris, care prin construcția ei are o anumită valoare istorică pe care poate noi o vom îmbunătăți în perioada următoare cu câteva rezultate bune.

- E definitivată delegația României, nu?
- Pe 8 iulie a fost ultima zi în care a trebuit să dăm echipele. Delegația este bătută în cuie, avem 107 sportivi. Echipa de polo a avut un turneu în Serbia și Bogdan Rath ne-a mulțumit că a avut posibilitatea de sta până în ultimul moment pentru a da echipa.

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice 2024 (107)

  • Atletism (13): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Stella Rutto (3.000 m obstacole), Andreea Taloș, Diana Ion (triplusalt), Alin Firfirică (aruncarea discului), Alexandru Novac (aruncarea suliței); Florentina Iușco (săritura în lungime), Rareș Toader (aruncarea greutății); Daniela Stanciu (săritura în înălțime);
  • Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Canotaj (45): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, schif simplu masculin (Mihai Chiruță), dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
  • Ciclism (1): Ede Molnar (mountain bike XCE);
  • Gimnastică artistică (6): echipa feminină : Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda; masculin: Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
  • Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (71 kg)
  • Înot (3): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber), Rebecca Diaconescu (200 metri liber);
  • Judo (1) – Alex Creț (categoria 90 kg)
  • Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
  • Lupte (5): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg), Răzvan Arnăut (greco-romane, 60 kg);
  • Polo pe apă (13): echipa masculină- Marius Țic, Francesco Iudean, Matei Luțescu, Tudor Fulea, Andrei Neamțu. Andrei Prioteasa, Andrei Țepeluș, Nicolae Oanță, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu, Sebastian Oltean, Levente Vancsik, Eduard Drăgușin;
  • Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de câmp (4) : Irina Begu (simplu, dublu), Ana Bogdan (simplu, dublu), Jaqueline Cristian (simplu, dublu); Monica Niculescu (dublu);
  • Tenis de masă (5): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt), Eduard Ionescu (simplu); Ovidiu Ionescu (simplu)
  • Tir cu arcul (1) – Mădălina Amăistroaie;
  • Triatlon (1): Felix Duchampt;
  • Yachting (1): Ebru Bolat (dinghy-clasa Ylca 6);

Jocurile Olimpice de la Paris privite cu optimism

- Cum credeți că va arăta această ediție de Jocuri Olimpice pentru România. Raportându-ne și la edițiile precedente?
- Încerc să-mi păstrez optimismul moderat, dar, sincer vă spun, cred că emulația creată în ultima perioadă și revenirea în bună formă a sportivilor care sunt creditați pentru medalii dau speranțe.

Nu am să dau nume pentru că nu vreau să pun presiune pe nimeni. Trebuie să gândim cu optimism, cred și ne-am dori foarte mult că numărul de medalii să se dubleze față de edițiile anterioare.

4 medaliia obținut delegația României la Tokyo, unde a participat cu 102 sportivi

- Ca fost sportiv important și participant la Jocurile Olimpice, unde credeți că se află sportul românesc în acest moment? Este pe un drum bun, astfel că în următorii ani să fie și cu mai multă răsplată?
- Să știți că nu pot să generalizez, este vorba despre ramuri de sport. Spre exemplu, Camelia Potec s-a întors cu niște rezultate fantastice de la Campionatele Europene de Juniori. Sunt ramuri de sport care s-au reorganizat, au înțeles nevoia de a reveni la un sistem cu mai multă disciplină, cu mai multă responsabilitate față de ramura de sport pe care o practică și iată că reușesc să obțină rezultate.

Pe de altă parte, problema noastră rămâne trecerea de la juniori la seniori pentru că aici avem mari probleme, rezultatele la înot sunt foarte bune, important este să reușim să-i păstrăm pe cei care au șanse reale de a face performanță pe viitor. Și nu în ultimul rând este vorba și de logistică și de devotament pe care noi, cei care transmitem un mesaj către acești sportivi avem obligația să o facem. Sunt multe de discutat, Daciadă, sport de masă, programele noastre compensează foarte bine.

În mandatul lui Mihai Covaliu ne-am dublat numărul de sportivi calificați din CNOPJ, dovadă că, excepția fiind poloul, ceilalți sunt trecuți majoritatea covârșitoare prin aceste centre, programele există, această formă de finanțare sau de susținere la tineret face ca trecerea să nu mai fie atât de bruscă de la juniori la seniori. Faptul că legiuitorul a reușit ca un procent de unu la sută din jocurilor de noroc să vină către sportul olimpic sunt câteva semne bune. Eu cu experiența mea de 25 de ani de administrație sportivă le văd optimiste.

VIDEO. George Boroi dă ultimele detalii despre participarea delegației Româniie la JO de la Paris

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Camelia Potec, avertisment cu doar câteva ore înainte de finala lui David Popovici la 200m liber: „Am văzut foarte multă lume care a spus asta”
Jocurile Olimpice
Camelia Potec, avertisment cu doar câteva ore înainte de finala lui David Popovici la 200m liber: „Am văzut foarte multă lume care a spus asta”
„Bine ai revenit în Gruia!” » Dan Petrescu mută după startul slab de sezon: s-a întors la CFR Cluj după 2 ani
Superliga
„Bine ai revenit în Gruia!” » Dan Petrescu mută după startul slab de sezon: s-a întors la CFR Cluj după 2 ani
Gheorghe Hagi a refuzat să preia naționala României: „Una dintre cele mai dificile decizii din viața mea”. Cum a motivat
Nationala
Gheorghe Hagi a refuzat să preia naționala României: „Una dintre cele mai dificile decizii din viața mea”. Cum a motivat

Primul sponsor care se retrage după momentul controversat cu „Cina cea de Taină”: „Nu vrem să fim părtași la batjocură”

Gheorghe Hagi a refuzat să preia naționala României: „Una dintre cele mai dificile decizii din viața mea”. Cum a motivat


Comentarii (3)
doublem
doublem  •  10 Iulie 2024, 16:54

George Boroi are argint la CE de sală la 60 m garduri. 110 m garduri există doar în aer liber. A fost o rară picătură de speranță în probele de sprint, majoritatea românilor performând de la 800 m în sus.

Trotsky
Trotsky  •  10 Iulie 2024, 16:22

Asta dacă se vor mai ține Jocurile ca la Paris e jale, se bate extrema stanga cu jandarmeria, zici ca e Gaza, nu Orasul Luminilor. Felicitari musiu Macron!

_Van_Basten
_Van_Basten  •  10 Iulie 2024, 15:43

Boroi dar se citeste bo-roa.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează