SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  KAIAC-CANOE

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS Istorie pentru Republica Moldova! Serghei Tarnovschi a luat bronzul la canoe 1- 1.000m! Cine e sportivul care a mai pierdut o medalie olimpică din cauza dopajului

Serghei Tarnovschi a luat bronzul în  competiția de canoe-1 1000 de metri  / Sursă foto: Facebook@ Maia Sandu
Serghei Tarnovschi a luat bronzul în competiția de canoe-1 1000 de metri / Sursă foto: Facebook@ Maia Sandu

Articol de - Publicat vineri, 09 august 2024 16:29 / Actualizat vineri, 09 august 2024 19:15

Canoistul din Republica Moldova Serghei Tarnovschi, 27 de ani, a cucerit medalia de bronz în competiția de canoe-1 1000 de metri, clasându-se imediat în spatele cehului Martin Fuksa și a brazilianului Isaquias Queiroz. E cea de-a treia medalie câștigată de moldoveni la Jocurile Olimpice de la Paris, cea mai bună performanță all-time a vecinilor de peste Prut.

Tarnovschi, unul dintre adversarii tradiționali ai lui Cătălin Chirilă, pe care românul l-a învins frecvent în ultimii ani, se clasase pe locul secund în cea de-a doua semifinală, în spatele cehului Fuksa, canoistul care avea să cucerească aurul.

Cum a decurs finala lui Tarnovschi? Pe locul 5 după primii 250 de metri, canoistul născut la Lvov, în Ucraina, a recuperat începând cu jumătatea cursei, reușind să captureze, iar mai apoi să-și conserve locul 3 la final. Timpul care i-a asigurat bronzul, 3:44,68.

Finalul cursei a provocat o adevărată „explozie” de bucurie și entuziasm din partea jurnaliștilor din Republica Moldova prezenți la Vaires-sur-Marne.

Istorie pentru Republica Moldova! Serghei Tarnovschi a luat bronzul la canoe 1- 1.000m! Cine e sportivul care a mai pierdut o medalie olimpică din cauza dopajului
Serghei Tarnovschi, alături de jurnalistul Eduard Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din Moldova, după medalia cucerită azi

Mai are un bronz, la Tokyo, și altul retras pentru dopaj

Locul 3 ocupat de Tarnovschi în finală înseamnă o egalare a rezultatului reușit la Tokyo, în 2020, în aceeași probă. Interesat este că în 2016, tot în finala cursei de canoe simplu 1.000 metri, moldoveanul naturalizat ocupase, de asemenea, cea de-a treia treaptă a podiumului.

Doar că medalia i-a fost retrasă un an mai târziu, când Tarnovschi a fost oficial descalificat, dovedindu-se că a prezentat urme de dopaj la testele efectuate imdiat după câștigarea medaliei de la Rio.

Sportivului i-a fost depistată în proba de urină o substanță sintetică aflată pe lista intezisă a WADA, Peptide - 2, un hormon de creștere.

Tarnovschi a fost scos din competiții pe o durată de patru ani, toate rezultatele obținute de canoist după 8 iulie 2016 fiind invalidate.

Felicitări de la Maia Sandu

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a oferit o primă reacție după performanța realizată de moldoveanul născut în Ucraina și naturalizat în 2013:

„Serghei Tarnovschi aduce a treia medalie de bronz pentru Moldova la Jocurile Olimpice! Felicitări, Serghei, pentru performanța de la proba de canoe și pentru că ai reprezentat cu demnitate Republica Moldova. Suntem foarte mândri! Felicitări și pentru antrenori și echipa tehnică!”.

Republica Moldova va ajunge la patru distincții la Paris. Pe langă Tarnovschi, Denis Vieru și Adil Osmanov au cucerit medalii de bronz la judo, în timp ce Anastasia Nichita are asigurată o medalie la lupte.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a luat foc după România - Lituania: „Execrabil!” + Doi remarcați: „Ne-au adus victoria”
Nationala
Mircea Lucescu a luat foc după România - Lituania: „Execrabil!” + Doi remarcați: „Ne-au adus victoria”
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Ianis Hagi, detalii din vestiarul României după victoria cu Lituania: „Vreau doar să joc fotbal” » Ce le-a transmis Mircea Lucescu
Nationala
Ianis Hagi, detalii din vestiarul României după victoria cu Lituania: „Vreau doar să joc fotbal” » Ce le-a transmis Mircea Lucescu

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  10 August 2024, 00:28

Ce sa spun, daca nu bagati observatia cu dopajul, nu se putea. A profitat din plin de ratarea a 2-3 canoisti din semi-finale. Insa era cotat cu sanse la medalie, bravo lui!

81mada
81mada  •  09 August 2024, 18:28

11000m? C am neatenti…

Vezi toate comentariile (2)
Comentează