SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SCANDAL

„Războiul” continuă! Noul demers al lui Jordan Chiles pentru a-și recâștiga bronzul de la Jocurile Olimpice

Jordan Chiles, foto: Instagram @jordanchiles +12   FOTO
Jordan Chiles, foto: Instagram @jordanchiles

Articol de - Publicat marti, 17 septembrie 2024 10:19 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 10:37

Jordan Chiles (23 de ani) a depus recurs la Tribunalul Suprem Federal din Elveția pentru a contesta retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată inițial la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportiva din SUA a rămas fără medalia de bronz obținută în finala de la sol, după decizia TAS, care i-a dat dreptate Anei Maria Bărbosu.

  • Ce s-a întâmplat în finala la sol? Ana Maria Bărbosu a încheiat cu un punctaj de 13.700. Pentru câteva secunde a fost în posesia medaliei de bronz. Ulterior, în sală a fost anunțată o contestație din partea echipei americane. Jordan Chiles a primit o zecime în plus la dificultate și a urcat pe podium, cu 13.766. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a întors decizia și s-a revenit la clasamentul inițial.

Chiar și în acest context, Chiles nu se lasă și vrea să-și reprimească bronzul. Echipa României a câștigat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), pe motiv că sportiva din America solicitase o reevaluare a scorului cu patru secunde mai târziu. Comitetul Internațional i-a dat medalia de bronz Anei Bărbosu.

Jordan Chiles a făcut recurs la Tribunalul Suprem Federal

„În lumina acestor probleme incontestabile, Chiles cere Tribunalului să îi restabilească punctajul pe care l-a obţinut pe bună dreptate în ultima probă la sol. Fiecare element al Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, trebuie să respecte fair-play-ul”, au explicat avocații americancei.

Jordan Chiles / FOTO: Imago
Jordan Chiles / FOTO: Imago
Jordan Chiles / FOTO: Imago
Jordan Chiles / FOTO: Imago
Jordan Chiles / FOTO: Imago
+7 FOTO

De asemenea, apelul lui Chiles este susținut inclusiv de Comitetul Olimpic și Paralimpic al SUA. Așadar, o decizie finală a Tribunalului Suprem Elvețian este așteptată în următoarele 4-6 luni, potrivit Reuters.

Chiles a avut și câteva apariții mondene în ultimele săptămâni. A fost prezentă la un eveniment organizat la Empire State Building din New York și a dat lovitura de start într-un meci de baseball.

Cum arătă clasamentul final al probei de sol:

  1. Rebeca Andrade - 14.166

  2. Simone Biles - 14.133

  3. Ana Maria Bărbosu - 13.700

  4. Sabrina Voinea - 13.700

  5. Jordan Chiles - 13.666

  6. Alice D'Amato - 13.600

  7. Rina Kishi - 13.166

  8. Ou Yushan - 13.000

  9. Manila Esposito - 12.133

Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea au fost departajate de nota primită pentru execuție.

M-am simțit ca în 2018, când mi-am pierdut dragostea pentru sport, acum am pierdut-o din nou. Am simțit că nu sunt mulți oameni care mă susțin... Am avut de-a face cu un antrenor care m-a abuzat emoțional și verbal, nu aveam capacitatea de a-mi folosi vocea sau de a fi auzită.
Dar am făcut istorie și voi continua să fac istorie. Întotdeauna voi merge înainte. Acum mă confrunt cu unul dintre cele mai provocatoare momente din cariera mea. Credeți-mă când spun că am avut multe astfel de momente.

- Jordan Chiles, gimnastă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (3)
Logan200fsr
Logan200fsr  •  17 Septembrie 2024, 18:45

Jordan Chiles depune contestatie la Tribunalul Federal Elvetian ca Voinea sa nu mai fie depunctata pentru ca a iesit de pe covor. Vin cu probe ca nu a a iesit. Ce nu intelege toata lumea ? Aceasta fata de "culoare" pledeaza pentru dreptate !!!! Sanchi.

muzzi1
muzzi1  •  17 Septembrie 2024, 18:00

nu inteleg de ce se opinteste atat pentru bronzul asta! fata asta, si ea, si cealalta, maritata, Biles, umbla creanga cu snoop dobby toc! nu e mai bine sa dea cu pasarea in ala si sa lase gimnastica, tot nu are ce-i trebe?

Catalynn_25
Catalynn_25  •  17 Septembrie 2024, 12:03

Nici TAS nu au fost fraieri, au mers pe procedura nu pe fond. Personal ar fi preferat să se analizeze fondul și bronzul să revină celei cu punctaj superior, chiar dacă nu era stelista noastră, însă așa mi se părea corect, Sabrina fiind depunctată pt ceva ce nu “comisese”. Pe procedura e matematic, nu prea ai ce “interpreta”. Dacă marchezi după ce timpul a expirat nu mai contează dacă a fost sau nu fault în atac, golul e anulat.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează