SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  BOX

Pugilistele transsexuale au primit „verde” și pot lupta la Jocurile Olimpice » Imagini de impact: și-a lovit adversara cu o forță ieșită din comun

Imane Khelif, în albastru // foto: Imago Images
Imane Khelif, în albastru // foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 30 iulie 2024 17:15 / Actualizat marti, 30 iulie 2024 18:37

Lin Yu-ting (28 de ani) și Imane Khelif (25), pugiliste transsexuale, au primit unda verde pentru a participa la Jocurile Olimpice din Paris. Anul trecut, cele două au fost descalificate de la Campionatele Mondiale de Box, după ce au picat un test de eligibilitate, având nivelul de testosteron prea ridicat.

Comitetul Olimpic Internațional a hotărât să permită participarea pugilistelor Lin Yu-ting (Taiwan) și Imane Khelif (Algeria) la Jocurile Olimpice de vară.

Pe 1 august, algeriana Imane Khelif va boxa cu Angela Carini, din Italia, în serii, la categoria mijlocie mică, 66 de kilograme. O zi mai târziu, Yu-ting Lin va boxa tot în serii, dar la categoria pană, de până la 57 de kilograme.

Lin Yu-ting și Imane Khelif, pugiliste transsexuale, vor concura la Jocurile Olimpice

Decizia de a le permite celor două să concureze la Jocurile Olimpice nu este privită cu ochi buni de toată lumea, din moment ce vorbim despre persoane transsexuale, descalificate de la Campionatele Mondiale de Box din 2023 pentru că nu au reușit să bifeze criteriile de eligibilitate, având un nivel prea ridicat de testosteron.

Asta nu i-a împiedicat pe oficialii olimpici să le dea undă verde pentru a concura la Paris. „Toți sportivii care participă la turneul de box respectă regulamentul de eligibilitate și înscriere în competiție”, a transmis Comitetul Olimpic Internațional într-un comunicat redat de BBC.

Atât Imane, cât și Yu-ting au concurat și la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice. Tocmai în această idee, Mark Adams, purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic, a afirmat că „aceste sportive au concurat de multe ori până acum, pe durata a mai mulți ani. Nu au apărut subit, au concurat și în Tokyo”.

„Federația trebuie să gândească reguli, să se asigure că există corectitudine, dar în același timp că toată lumea are posibilitatea de a participa dacă-și dorește. Echilibrul este fin”, a adăugat el.

Imaginile redevenite virale: și-a bătut adversara fără drept de apel

În contextul acceptării celor două la Jocurile Olimpice, pe rețelele sociale a început să circule un clip din decembrie 2022, în care Imane Khelif domină autoritar o luptă cu una dintre fostele ei adversare, mexicana Brianda Tamara, pe care o lovea cu o deosebită putere.

În martie 2023, după ce Imane Khelif a fost descalificată de la Campionatele Mondiale, Brianda Tamara a ieșit în față și a afirmat că „atunci când am luptat cu ea, m-am simțit complet depășită. Loviturile ei m-au durut mult, nu cred că m-am mai simțit așa în cei 13 ani ai mei de box, nici măcar când mă antrenam cu bărbații”.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am ieșit din acel ring cu bine, e bine că în sfârșit și-au dat seama ce se întâmplă”, completa ea.

În 2021, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Yu-ting Lin a fost eliminată în faza „optimilor”, învinsă de Petecio Nesthy, în vreme ce Imane Khelif s-a oprit în faza „sferturilor” la categoria ușoară.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
Superliga
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Superliga
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”
Superliga
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (16)
neanicu86
neanicu86  •  31 Iulie 2024, 13:53

Din pacate nu gasesc nicaieri faptul ca cele 2 sportive s-au nascut masculi ( adica cu pen15). Ma gandesc ca sunt femei (female), dar sufera de o boala ceva care le ridica testosteronul si au cromosomi xy (intersex). Transgender reprezinta altceva si astfel, in contextul dat de mine, ar fi folosit gresit. Daca s-au nascut barbati, atunci e grav pentru sportul feminin. O rog pe doamna autoare sa clarifice informatiile.

Draagan
Draagan  •  31 Iulie 2024, 11:40

Chiar, de ce naiba nu boicotează restul aceste competiții? Din păcate frica asta de a zice lucrurilor pe nume duce la astfel de aberații

Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  31 Iulie 2024, 10:19

In viitor nici sport n-o sa mai fie ... Se va lupta omul -porc mistret , cu omul porc de casa ...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează