SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  FINALĂ

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS „Marele Alb” a lucrat pe șantier, a luptat cu depresia, iar acum vrea să-l doboare pe David Popovici în finala de diseară: „Am factorul FRICĂ, asta inspir”

Kyle Chalmers
Kyle Chalmers

Articol de - Publicat miercuri, 31 iulie 2024 11:52 / Actualizat miercuri, 31 iulie 2024 14:36

Kyle Chalmers, unul dintre marii favoriți la cursa de 100 de metri liber, a avut o gramadă de probleme în viață, dar acum speră ca totul să meargă strună și să ia medalia de aur în finala cu David Popovici, diseară, de la ora 23:39.

În vârstă de 26 de ani, Kyle Chalmers a avut o viața tumultoasă. A trecut prin depresie, operații pe inimă, ceea ce i-a dat și un aer invincibil. De altfel, aseară, după ce s-a calificat în finala la 100 de metri, a dezvăluit dialogul avut cu Pan Zhanle, celălalt mare favorit.

„Înaintea de cursă, Pan a venit la mine și mi-a spus: «Ești idolul meu, iubeam să te urmăresc». A fost ceva nebunesc. Am realizat că prima lui amintire legată de Jocurile Olimpice vine de la Rio, când am câștigat aurul”. S-a calificat cu un timp de 47,58 secunde, al doilea din calificări, după chinez.

Chalmers i-a obținut biletul pentru Jocurile Olimpice de la Paris în proba de 100 metri liber, apoi a dezvăluit că pentru a-și îndeplini acest obiectiv, la selecția națională, a făcut cu câteva zile înainte patru injecții cu cortizon pentru durerile de spate.

Kyle are o colecție impresionantă de medalii: este campion olimpic la Rio, în 2016, la 100 de metri liber, argint la 100 metri liber în Tokyo 2021, argint la ștafetă 4x100 liber la Paris, 2xbronz la Rio la două ștafete și 2xbronz la Tokyo tot la două ștafete, precum și 5 medalii de campion mondial, 4 de argint și 3 de bronz. Iată și alte câteva lucruri impresionante despre el:

3 operații pe inimă, o revenire incredibilă

La 18 ani a devenit campion olimpic la 100 de metri liber, la Rio în 2016, dar cariera i-a fost umbrită de problemele de sănătate cu care s-a confruntat încă de când avea 12 ani. Atunci a fost diagnosticat cu tahicardie supraventriculară: „În esență, este vorba despre bătăi necontrolate ale inimii care pot crește la peste 200 pe minut”, a explicat atunci Chalmers. A trecut printr-o intervenție chirurgicală, dar nu avea să fie de ajuns.

În 2017, Kyle a avut de trei ori dureri în piept și stare de leșin înaintea unei competiții, inclusiv unul în sala de triaj înaintea unei semifinale.

„A fost ca și cum aș face un efort maxim de ritm cardiac înainte de a înota de fapt. A trebuit să mă operez din nou”. În 2019, Chalmers a ajuns iar pe mâna medicilor: „A treia oară sper să fie cu noroc” a scris atunci pe contul de instagram. Acum, vindecat în sfârșit, după 3 intervenții la inimă, speră să mai adauge performanțe în CV.

„Marele Alb” a lucrat pe șantier, a luptat cu depresia, iar acum vrea să-l doboare pe David Popovici în finala de diseară: „Am factorul FRICĂ, asta inspir”
Kyle Chalmers

A ratat Mondialele din cauza depresiei: „Iubesc viața, lucrez pe un șantier câteva zile pe săptămână și chiar dacă mă doare, îmi place la nebunie”

În finalul lui 2022, Kyle Chalmers, campion olimpic la 100 metri liber în 2016, a vorbit deschis despre sănătatea mintală. La Campionatele Mondiale de la Budapesta din 2022 nu s-a prezentat fiindcă a simțit că a ajuns undeva foarte jos cu moralul.

„A trebuit să mă îndepărtez de bazin de mai multe ori pentru că aveam probleme de sănătate mintală și nu e ușor deloc să faci acest lucru, mai ales pentru bărbați. Dar am reușit să ies în față și să spun: asta simt cu adevărat, aceasta este presiunea pe care ne-o pune acest sport", a spus în trecut Chalmers, într-un interviu pentru The Daily Telegraph după Campionatele Naționale ale Australiei.

„Sănătatea mintală joacă un rol important în viața de zi cu zi, a avut un impact major în cariera mea și știu că există mulți care încă suferă în tăcere. Așa că dacă pot face ca această stigmă să dispară și să deschid anumite uși pentru ca generațiile următoare să poată vorbi deschis, atunci mi-am făcut treaba în acest sport”, a explicat Kyle Chalmers.

„Iubesc viața, lucrez pe un șantier câteva zile pe săptămână și chiar dacă mă doare, îmi place la nebunie. Mi-am cumpărat o barcă de pescuit, am reluat legăturile cu o mulțime de oameni pe care i-am îndepărtat pentru a mă concentra pe înot și am făcut o prioritate din a fi o persoană normală înainte de toate, apoi vin chestiile legate de înot. Faptul acesta a dat rezultate și în bazin, dar și în afara lui", a subliniat Kyle Chalmers apoi, ca rețetă de revenire.

Am avut oportunitatea să-mi aleg animalul meu spiritual și să-l pun pe costum. Am ales rechinul Marele Alb. Nu doar că este Apex-ul prădătorilor din ocean, dar și atracția pentru care vin oamenii de pe tot globul să-l vadă în orașul Port Lincoln, cel în care locuiesc.
- Kyle Chalmers, când a fost pus să-și aleagă un animal care-l descrie

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
Superliga
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Superliga
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”
Superliga
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (5)
futhienzbang
futhienzbang  •  31 Iulie 2024, 18:36

ăsta inspiră frică??? poate familiei și copiilor lui!

radumatei
radumatei  •  31 Iulie 2024, 17:31

Fiecare sportiv american de top vine cu boala lui incurabilă la pachet. „Nu e doping, boss, am rețetă de la medic, e pentru depresie, dureri de spate, operația la inimă... pe alese”

username
username  •  31 Iulie 2024, 16:48

Rechinii nu sunt ''Apex''. Le mananca Orcile ficatii pe unde ii prind.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează